500 de romi vor picheta Guvernul și Președinția în ziua vizitei demnitarilor francezi

500 de romi vor picheta Guvernul și Președinția în ziua vizitei demnitarilor francezi
Aproximativ 500 de romi vor picheta miercuri Guvernul și Palatul Cotroceni, organizatorii, nemulțumiți de lipsa de interes și acțiune a Executivului pentru integrarea romilor, precizând că protestul are legătură directă cu vizita în România a miniștrilor francezi, Manuel Valls și Bernard Cazeneuve.
Publicat: 12/09/2012, 09:32
Actualizat: 02/02/2019, 13:03

Aproximativ 500 de romi vor picheta miercuri Guvernul și Palatul Cotroceni, organizatorii, nemulțumiți de lipsa de interes și acțiune a Executivului pentru integrarea romilor, precizând că protestul are legătură directă cu vizita în România a miniștrilor francezi, Manuel Valls și Bernard Cazeneuve.

Președintele Alianței Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, a precizat că protestul de miercuri are „legătură directă” cu venirea în România a celor doi miniștri francezi, Manuel Valls (de Interne) și Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene), scopul fiind atragerea atenției, în primul rând a Guvernului României, că nu se poate sesiza în problema romilor doar atunci când cineva îl trage de mânecă.

„Faptul că doi oficiali francezi vin la București pare cu atât mai rușinos”, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, președintele Alianței Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu.

Acesta a precizat că toate guvernele de până acum au luat doar măsuri populiste care nu au făcut altceva decât să mențină dependența romilor de sistemul de protecție socială, făcând din această categorie „o masă ușor de manipulat”.

„Ne propunem să atragem atentia Guvernului francez, dar mai ales celui român, că există măsuri care pot fi luate în calcul dacă există interes real. Avem și un mesaj legat de reprezentarea romilor în Parlament și Guvern, Partida romilor și Agenția Națională pentru Romi (ANR) nefăcând altceva decât să mențină starea de dependență a miilor de romi”, a mai spus Marian Daragiu, precizând că Partida romilor și ANR au cheltuit peste 50 de milioane de euro fără a se vedea vreun rezultat în comunități.

În opinia sa, Partida romilor și ANR sunt doar „niște instrumente” în mâna Guvernului și nu face decât să mențină dependeța romilor de sistemul de protecție socială.

Pe de altă parte, președintele Alianței Civice Democrate a Romilor (ACDR) a catalogat ca „rasistă” afirmația ministrului francez de interne, Manuel Valls, potrivit căreia Franța „nu poate primi toată mizeria din lume și din Europa”.

„Declarația este profund rasistă. Este adevărat că romii sunt profund dezavantajați. Suntem de acord că sunt într-o situație deplorabilă și este trist că nu se găsesc soluții la nivel european și e și mai trist că România în 20 de ani nu a reușit să gândească o strategie pe termen mediu și lung care să ducă la rezolvarea problemelor romilor”, a spus președintele ACDR.

Marian Daragiu a mai precizat că ACDR a solicitat autorizație de protest atât pentru Guvern, cât și pentru Palatul Cotroceni, unde romii vor merge, după ora 14.00, să solicite președintelui Traian Băsescu să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la faptul că Alianța și nicio altă organizație în afară de Partida romilor, nu pot candida la alegerile parlamentare.

„Alianța nu are dreptul să candideze la alegerile din toamnă, pentru că Partida romilor a inițiat în Legea alegerilor electorale un articol prin care împiedică participarea oricărei organizații, menținând un monopol care contravine legii democratice. Ne așteptăm ca președintele să țină cont de solicitarea noastră și să ne sprijine în acest sens”, a mai spus Daragiu.

Doi miniștri francezi ai noului Guvern socialist sunt așteptați miercuri în România pentru a încerca să trateze „la sursă” problema romilor, relansată în această vară în Franța prin evacuarea taberelor urmată de expulzări, relatează AFP.

Franța „nu poate primi toată mizeria lumii și a Europei”, a afirmat marți unul dintre cei doi miniștri, Manuel Valls (de Interne), așteptat la București împreună cu Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene)

„Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populații care sunt condamnații pământului, care sunt hărțuite în țara lor, care sunt discriminate”, a adăugat el.

Comunitatea de romi în Franța este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt „și alții care au sosit”.

Franța „are partea sa în materie de azil, în materie de inserție, dar mesajul este clar: fermitatea”, a insistat Manuel Valls, potrivit căruia, „fără îndoială, înainte de sfârșitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriați prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere”.

În această vară mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliție, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga și protestul unor asociații, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

Din cauza protestului, Guvernul a decis la sfârșitul lui august să relaxeze constrângerile privind accesul lor la muncă fără, totuși, să le elimine pur și simplu imediat.

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, pe de altă parte, a recunoscut într-un interviu pentru Le Monde de la începutul lui septembrie „o schimbare de atitudine” a Guvernului francez care „încearcă să îi integreze”.

Dar, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, se declara „îngrijorat” luni și solicita Parisului „eforturi suplimentare” pentru această comunitate.

Președintele Francois Hollande a dezvăluit că problema romă în Franța, unde această comunitate trăiește adeseori în sărăcie în tabere ilegale, nu datează de la preluarea funcției sale

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple