67.000 de romi sunt analfabeți. Care sunt soluțiile Ministerului Educației

67.000 de romi sunt analfabeți. Care sunt soluțiile Ministerului Educației
Publicat: 31/05/2016, 18:38
Actualizat: 25/03/2019, 19:48

Daniel Vasile, președintele Agenției Naționale pentru Romi, a prezentat o serie de date care arată că doar 3.397 de romi au studii superioare, potrivit ultimului recensământ, 144.111 au studii postliceale și 170.000 au studii gimnaziale. „În rândul celor recenzați, avem 67.000 de analfabeți. Această populație este o resursă inestimabilă pentru România”, a atras atenția Vasile.

El a mai spus că 625 de școli din țară, unde învață populații numeroase de copii romi, nu au canalizare. „Dacă vrem să aibă șanse egale, atunci trebuie să le dăm acestor copii șansa de a avea o educație în condiții normale, în secolul XXI”, a mai spus el.

Consilierul prezidențial Ligia Deca a explicat că lupta pentru combaterea segregării economice și rasiale începe din școală, unde, dacă elevii învață într-un mediu multicultural, atunci nu vor ajunge să discrimineze.

„Dacă ne uităm la cauzele pentru care abandonul școlar la romi este atât de mare, ele nu sunt atât de mult legate de factorul cultural, ci mai degrabă de factorul financiar, de sărăcie. Mai mult decât atât, există și o intoleranță mare atât la oameni diferiți din punct de vedere material, economic, cât și din punct de vedere cultural. Nu aș spune că nu avem un fenomen accentuat de discriminare pentru cei de etnie romă. Spre exemplu, la școala din Constanța unde am învățat eu, elevi romi, după clasa a V-a, au fost direcționați către anumite clase invocându-se motivul performanței școlare. Cred că dacă vrem să ne găsim motive să nu facem ceva, întotdeauna le vom găsi. Trebuie să facilităm diversitate în clasă pentru ca mai târziu, și diversitatea în societate să devină o normalitate”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a precizat că se lucrează la construirea de politici publice mai bune în acest sens. „Dacă nu înțelegem că subiectele sensibile trebuie discutate, facem o mare greșeală. În momentul în care conștientizăm că este o situație pe care trebuie să o tratăm responsabil, atunci nu putem avea acțiunile potrivite. Încercăm să vedem cum putem construi politici mai bune, cum putem să facem ca intervențiile noastre să fie integrate și, mai ales, ce putem lăsa pentru viitor astfel încât să nu mai avem intervenții punctuale, separate și fără efect”, a spus Curaj.

Ministerul Educației și Fundația Roma Education Fund au organizat marți, o dezbatere despre discriminarea rasială din România, unde actorii principali din sistem și mediul non-guvernamental au venit cu propuneri și soluții în privința incluziunii socio-educaționale a copiilor romi, prin combaterea rasismului și asigurarea calității Educației.

În anul 2007 a fost semnat un ordin al ministrului Educației privind interzicerea segregării școlare a copiilor romi și aprobarea metodologiei pentru prevenirea izolării acestora, însă, după cum arată cifrele prezentate în cadrul dezbaterii și urmărind realitatea socială din România, ne dăm seama că efortul este mai mult în teorie decât în practică, au apreciat participanții la dezbatere.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...