A murit Stanislav Şuşkevici, primul preşedinte independent din Belarus

A murit Stanislav Şuşkevici, primul preşedinte independent din Belarus
Stanislav Şuşkevici / Sursă Foto: Wikipedia
Publicat: 04/05/2022, 17:40

Primul șef de stat al Belarusului independent şi unul dintre cei care au dus la destrămarea URSS, Stanislav Şuşkevici, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat miercuri soţia sa.

„Sperăm că vor avea loc funeralii de stat, însă nimeni nu ne-a contactat” până în prezent, a spus văduva sa, Irina Şuşkevici.

Potrivit AFP, el a murit după ce a fost extrem de slăbit de COVID-19, de care s-a îmbolnăvit în martie. Soţia sa a spus la sfârşitul lunii aprilie că soţul său este la reanimare.

La 8 decembrie 1991, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuc, au semnat un tratat privind destrămarea URSS, forţându-l la scurt timp pe ultimul lider al acesteia, Mihail Gobarciov, să demisioneze, ceea ce a însemnat practic moartea puterii sovietice.

Însă, din 1994, Şuşkevici a fost constrâns de deputaţi să plece, acuzat, alături de alţi responsabili, de corupţie într-un raport al şefului unei comisii parlamentare anticorupţie, Aleksandr Lukaşenko.

Câteva luni mai târziu, acesta din urmă câştiga alegerile prezidenţiale în faţa lui Şuşkevici şi a altor candidaţi.

După 30 de ani, Lukaşenko este încă la putere, în fruntea unui regim autoritar pe care îl controlează prin toate pârghiile.

Stanislav Şuşkevici a condus la rândul său până în 2018 un partid social-democrat de opoziţie. În 2012, după o mişcare de contestare, el a spus că regimul belarus i-a interzis să părăsească ţara.

Ca reacţie la o amplă mişcare de protest împotriva realegerii sale în 2020, preşedintele Lukaşenko a orchestrat o represiune încă şi mai mare împotriva opoziţiei, mass-media şi ONG-urilor independente.

Referințele despre Șușchievici au fost șterse din manualele de istorie

Într-un interviu acordat Reuters în luna august a acelui an, Șușchievici a prezis corect că Lukașenko va păstra puterea, susținut de armată și de Moscova.

„Lukașenko servește Kremlinul pentru că altfel nu ar putea rezista. Kremlinul… îl sprijină”, a declarat el pentru Reuters prin telefon.

„În astfel de condiții, este dificil pentru opoziția belarusă bătută și torturată să se lupte cu Federația Rusă”.

Referințele la Șușchievici au fost eliminate din cărțile de istorie școlare în 2021, după ce acesta s-a exprimat de nenumărate ori împotriva reprimării protestelor de către Lukașenko.