(VIDEO) Sportivii din Rusia și Belarus, excluși de la Wimbledon (DOCUMENTAR)

Publicat: 26/04/2022, 19:00
Actualizat: 26/04/2022, 20:16

Sancțiunile internaționale, stabilite de lumea democratică în urma invaziei Ucrainei de trupele Moscovei, afectează chiar și sportul. Organizatorii mai multor competiții internaționale au decis ca rușii, dar și belarușii, al căror președinte sprijină atacurile lui Vladimir Putin, să nu mai aibă dreptul să concureze sau, dacă vor participa, o vor face doar individual și nu sub numele și drapelul țării lor.

După ce în luna ianuarie la Australian Open criteriile au fost stricte și nu s-a făcut rabat de la vaccinare, acum organizatorii celui de a-l treilea turneu de Grand Slam al anului, Wimbledon, care va avea loc între 27 iunie și 10 iulie, au venit cu reguli noi. La competiția din Marea Britanie nu vor fi luate în considerare deciziile deja existente în tenis în privința sportivilor, pentru a aplica o sancțiune mult mai severă. Aceștia au anunțat că,  în frunte cu Daniil Medvedev, rușii au fost oficial excluși de la ediția 2022 a turneului londonez și vor refuza înscrierile tuturor sportivilor din aceste țări.

Agresiunea militară nejustificată, cauza respingerii jucătorilor ruși

„În circumstanţele unei agresiuni militare nejustificate şi fără precedent, ar fi inacceptabil ca regimul rus să obţină vreun beneficiu din participarea jucătorilor ruşi sau belaruşi. De aceea, intenționăm, cu profund regret, să respingem înscrierea jucătorilor ruși și belaruși la Wimbledon”, a transmis All England Lawn Tennis Club.

Totodată, în comunicatul postat de organizatori, se anunță că dacă circumstanțele se vor schimba până în luna iunie, această decizie va putea fi modificată. Însă, chiar înainte de anunțul oficial al turneului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că această decizie este inacceptabilă: „Încă o dată, ei fac din sportivi ostaticii prejudecăţilor politice, ai intrigilor politice (…) Este inacceptabil.”

Jucătorii excluși de la turneu:

Printre sportivii afectați de această situație se enumeră și sportivii ruși Daniil Medvedev, Nr. 2 ATP, Andrei Rublev, Nr. 8 ATP și Anastasia Pavliucenkova, Nr. 15 WTA, dar și sportivele din Belarus, Arina Sabalenka, 4 WTA, semifinalistă anul trecut, Viktoria Azarenka, fostă Nr. 1, acum 18 WTA și Aliaksandra Sasnovich, 49 WTA.

– Daniil Medvedev, Nr. 2 ATP

– Andrei Rublev, Nr. 8 ATP

– Anastasia Pavliucenkova, Nr. 15 WTA

– Arina Sabalenka, 4 WTA, semifinalistă anul trecut

– Viktoria Azarenka, fostă Nr. 1, acum 18 WTA

– Aliaksandra Sasnovich, 49 WTA.

În tenisul feminin însă, decizia are urmări și mai mari. Nu mai puțin de nouă jucătoare din Rusia aveau clasarea necesară pentru a lua startul pe tabloul principal al competiției londoneze.

Novak Djokovic, Nr. 1 ATP se află printre sportivii care condamnă decizia luată de Wimbledon: „Nu pot susține așa ceva. Voi condamna întotdeauna războiul. Știu, în calitate de copil care a trăit un război, câte traume emoționale lasă și că oamenii suferă cel mai mult. În Balcani am avut multe războaie în istoria recentă. Cu toate acestea, nu pot susține decizia de la Wimbledon, deoarece jucătorii nu au nimic de-a face cu ea.”

Deși Lawn Tennis Association (LTA), care supervizează principalele turnee de pregătire pentru Wimbledon, a decis să se alinieze la măsura luată de această competiţie de Mare Şlem şi să nu primească nici un rus sau Belarus la Queen’s sau Eastbourne, ATP și WTA au condamnat decizia „unilaterală” a organizatorilor de la Wimbledon.

ATP a afirmat, prin intermediul unui comunicat, că decizia luată de britanici este una nedreaptă și că nu se respectă principiile meritului și corectitudinii: „Condamnăm ferm invazia Rusiei în Ucraina şi suntem solidari cu milioanele de oameni nevinovaţi afectaţi de războiul în curs. Sportul nostru este mândru că funcţionează pe principiile fundamentale ale meritului şi echităţii, în care jucătorii concurează ca indivizi pentru a-şi câştiga locul la turnee pe baza clasamentului ATP.”

Conducerea ATP transmite că situația este periculoasă pentru tenis

Totodată, conducerea ATP consideră că această situație are potențialul de a crea un precedent dăunător pentru tenis, iar discriminarea bazată pe naționalitate este, de asemenea, o încălcare a acordului cu Wimbledon, care prevede că acceptarea tuturor jucătorilor se bazează strict pe clasamentele ATP: “Este important de subliniat că jucătorilor din Rusia şi Belarus li se va permite în continuare să concureze la evenimentele ATP sub un steag neutru, poziţie care a fost împărtăşită până acum în tenisul profesionist. În paralel, vom continua sprijinul nostru umanitar comun pentru Ucraina în cadrul Tennis Plays for Peace.”

La rândul ei, conducerea WTA au postat un comunicat asemănător, în care își exprimă dezamăgirea față de excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la turneele pe iarbă organizate în Marea Britaniea, inclusiv de la Wimbledon. Și ei consideră că această decizie este nedreaptă și injustă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?