Academia Română, avertizată de CNCD pentru două studii privind minoritatea maghiară

Academia Română, avertizată de CNCD pentru două studii privind minoritatea maghiară
Publicat: 24/07/2013, 16:50
Actualizat: 29/07/2014, 16:52

Academia Română a fost sancționată cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma publicării a două studii în care se fac referiri discriminatorii la minoritatea maghiară, potrivit unui răspuns al instituției la solicitarea agenției MEDIAFAX.

În noiembrie 2010, Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române a dat publicității Raportul pe marginea proiectului Legii Educației Naționale privind situația minorităților din perspectiva egalității de șanse. În februarie – martie 2012, același centru a dat publicității studiul „Slăbirea comunității românești din Harghita – Covasna”.

Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu, și au stârnit controverse în rândul cercetătorilor, dintre care unii nu au fost de acord cu abordările și terminologia propuse, nici din punct de vedere al conținutului științific, nici din cel al protecției drepturilor minorităților, potrivit cercetătorului Cristian Gojinescu, care a sesizat CNCD.

Cercetătorul a arătat că ambele studii se găsesc pe diferite site-uri, ceea ce face ca, indiferent de data la care au fost date publicității, să fie în continuare formatoare de opinie. De asemenea, acestuia i se pare foarte grav faptul că aceste studii sunt redactate în numele unei instituții publice, respectiv centrul din subordinea Academiei Române, în contextul eforturilor statului român de a combate orice formă de discriminare.

Astfel, Cristian Gojinescu a înaintat o petiție la CNCD în care a susținut că cele două studii conțin afirmații și o terminologie discriminatorii pe criterii etnice, în special în privința drepturilor minorităților naționale de a-și prezenta identitatea etno-culturală și de a utiliza limba maternă.

Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru și unul împotrivă, că afirmațiile „Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influențarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenție specială”, din cel de-al doilea studiu, încalcă prevederile Ordonanței 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Conform actului normativ, constituie contravenție, dacă fapta nu intră sub incideța legii penale, „orice comportament manifestat în public, având caracter de propaganda naționalist șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială (…)”.

CNCD a decis, pe 10 iulie, sancționarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
EXPLOZIE de CAZURI de INFECTARE cu COVID, la CONSTANȚA
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Traian Băsescu pune toată Europa pe jar! E fabulos ce-a putut să facă. Nimeni nu...
Doliu în lumea filmului! Un nume uriaș ne-a părăsit. Va fi de neuitat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...