Academia Română vrea să oblige absolvenții de facultăți să lucreze câțiva ani pentru România. Studenții se revoltă și acuză „practici totalitare”

Academia Română vrea să oblige absolvenții de facultăți să lucreze câțiva ani pentru România. Studenții se revoltă și acuză practici totalitare
Publicat: 22/02/2017, 21:14

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea țării, credem că se impune ca orice absolvent de învățământ superior, beneficiar al subvenției de la buget, să fie obligat să lucreze în țară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenționate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în „Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, publicată de Academia Română.

Echipa care a conceput această strategie educațională pentru următorii 20 de ani spune că lipsa de susținere din mediul științific a cauzat această migrare a absolvenților de facultate.

„Din păcate, până la acest moment, educația, cercetarea științifică și inovarea au avut susținere total necorespunzătoare din partea factorilor de decizie, manifestată în fapt prin subfinanțare cronică, prin incoerență, fragmentare și lipsă de viziune strategică, ceea ce a produs o reducere semnificativă a potențialului de cercetare și, nu în ultimul rând, a generat un proces alarmant de migrare a tinerilor talentați spre țări dezvoltate în Europa și SUA. Asemenea abordări, corelate cu declinul demografic, subminează grav baza evoluției societății românești. Numărul tinerilor cu studii superioare va fi tot mai redus, iar al celor care migrează este în creștere, prin urmare este îndreptățită întrebarea: Cu cine continuăm să construim viitorul țării?”, explică autorii strategiei.

Academicienii dau drept exemplu exodul tinerilor medici români. Între anii 2007 și 2015, peste 36.000 de abolvenți de medicină, stomatologie și faormaciști au părăsit România pentru condițiile mai bune din Vest.

Academia Română cere, astfel, regândirea sistemului de finanțare al studenților, dar și adaptarea programelor la cerințele actuale de pe piața muncii.

România a semnat, încă din 1999, aderarea la Procesul Bologna al cărui scop a fost crearea unui spațiu european pentru învățământul superior compatibil, astfel încât să faciliteze mobilitatea studenților și în timpul studiilor și după ce au absolvit, pentru a se angaja.
Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România califică propunerea Academiei Române de a-i obliga pe absolvenți să lucreze în țară după terminarea studiilor ca fiind una totalitară și care încalcă dreptul la mobilitate a studenților în Europa.

„Astea sunt practici totalitare. Nu suntem de acord cu asemenea perspectivă, ni se pare o atitudine retrogradă. Absolvenții din România trebuie să aibă facilitatea de a se angaja oriunde în spațiul european după terminarea facultății. Ei sunt liberi în piața muncii globală să își aleagă orice loc de muncă doresc, unde se simt ei mai valorificați. Piața muncii este liberă, ei se pot angaja oricând, oriunde fără să fie obligați să dea ceva înapoi statului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vlad Cherecheș, președintele Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Studenții condamnă încercarea Academiei Române de a obliga absolvenții să rămână în țară după terminarea studiilor, cel puțin pe o durată egală cu anii de facultate. Academicienii vor ca cei care nu rămân să fie obligați să returneze banii pe care statul i-a dat pe timpul facultății.

„Soluția nu e o constrângere. Nu așa blocăm exodul, obligându-i să nu mai plece. Soluția este să avem locuri bine plătite, să creștem nivelul de trai, să creștem încrederea tinerilor studenți în România și faptul că își pot face o carieră aici. Mulți pleacă pentru că nu au încredere în perspectiva pe care o oferă România. Multora nu le face plăcere să plece din țară, pleacă de nevoie. Nu o să mai avem milioane de români peste graniță dacă se va putea trăi decent. Așa ce facem? Închidem granițele, nu mai pleacă nimeni, ca să ne asigurăm că nu ne mai pleacă poporul din țară”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Vlad Cherecheș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU