Activiști de mediu și localnici din Pungești, în greva foamei până când Chevron va opri explorarea

Activiști de mediu și localnici din Pungești, în greva foamei până când Chevron va opri explorarea
Publicat: 24/12/2013, 17:07
Actualizat: 06/02/2016, 02:21

Un grup de activiști de mediu și localnici din Pungești (Vaslui) au intrat în greva foamei marți, ei spunând că vor menține acest protest până când Chevron va opri activitățile de explorare a gazelor de șist în zonă, iar interdicția de circulație în Siliștea și Pungești va fi ridicată.

Un număr de 19 persoane – cinci activiști de mediu și 14 localnici din comuna Pungești – au intrat în greva foamei, pe termen nelimitat.

Ei spun că vor protesta astfel până când compania Chevron va opri activitățile de explorare a gazelor de șist în zonă, dar și până când va fi ridicată interdicția de circulație pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești.

„Am decis să intrăm în greva foamei în semn de nemulțumire față de activitățile desfășurate în zonă de Chevron. Suntem hotărâți să nu renunțăm până când compania petrolieră nu va renunța la activitatea de explorare din zonă. De asemenea, protestăm și față de măsura luată de Poliție, de restricționare a traficului pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești”, a spus Alexandru Lupe, unul dintre cei cinci activiști de mediu care au intrat în greva foamei.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că protestatarii au anunțat instituția că au intrat în greva foamei, pe perioadă nedeterminată.

„Noi am comunicat medicului de familie din zonă ca pe perioada programului normal de lucru să monitorizeze evoluția stării de sănătate a persoanelor care au intrat în greva foamei. În cazul în care vor apărea probleme, persoanele afectate vor putea suna la 112, pentru a solicita intervenția unei ambulanțe, fiind înștiințată inclusiv conducerea Ambulanței Vaslui”, a spus șeful DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

În urma acestor incidente, Poliția Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist. Astfel, traficul pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești, a fost restricționat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicției de circulație în Siliștea și Pungești formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

În 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunța că s-a început urmărirea penală față de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestațiile din zona Pungești, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron și i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi și localnicii din Pungești au avut loc și în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești. Mai mulți protestatari au acuzat atunci că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...