Adjunctul Avocatului Poporului a fost la Pungești

Redactor:
Aurelia Alexa
Adjunctul Avocatului Poporului a fost la Pungești
Avocatul Poporului a demarat, în 11 decembrie, o anchetă privind incidentele din decembrie 2013 de la Pungești, iar adjunctul instituției, Ionel Oprea, a fost în localitate, pentru a discuta cu autoritățile, informează instituția, precizând că ancheta în acest caz continuă.

Avocatul Poporului a demarat, în 11 decembrie, o anchetă privind incidentele din decembrie 2013 de la Pungești, iar adjunctul instituției, Ionel Oprea, a fost în localitate, pentru a discuta cu autoritățile, informează instituția, precizând că ancheta în acest caz continuă.

Instituția Avocatului Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu, în 11 decembrie, referitor la cazul de la Pungești, iar reprezentanți din cadrul sediului central al Avocatului Poporului au discutat, în 12 decembrie, cu conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. În aceeași zi, reprezentanți ai biroului teritorial Iași al Avocatului Poporului s-au deplasat în comuna Pungești, unde s-au întâlnit cu reprezentanții primăriei.

„Adjunctul Avocatului Poporului, domnul Ionel Oprea, s-a deplasat la Pungești în data de 17 decembrie 2013, însoțit de membri ai Biroului Teritorial Iași al Avocatului Poporului. În localitate, adjunctul Avocatului Poporului a purtat discuții cu reprezentanții Primăriei Pungești, ai Postului de Poliție din comună, precum și cu locuitorii din Pungești. Rezultatele anchetei în cazul Pungești vor fi făcute publice în momentul finalizării cercetărilor”, se arată într-un comunicatul transmis luni agenției MEDIAFAX.

Aproximativ 250 de localnici din Siliștea – Pungești, județul Vaslui, au comemorat, duminică, timp de trei ore, Răscoala țărănimii din anul 1907, printr-o slujbă religioasă și un miting de protest desfășurat în apropierea perimetrului deținut de Chevron în zonă.

Inițial, localnicii și activiștii de mediu s-au adunat pe islazul din satul Siliștea, unde doi preoți au ținut o slujbă de pomenire a celor care și-au pierdut viața în urmă cu aproape 107 ani. Ulterior, oamenii au încercat să se îndrepte, pe drumul județean, către localitatea Pungești, pentru a aprinde lumânări la monumentul din sat ridicat în memoria victimelor Răscoalei de la 1907.

„Din păcate, oamenii au fost opriți de către jandarmi, având în vedere că ar fi presupus tranzitarea zonei de speciale de siguranță publică, acolo unde Chevron își desfășoară activitatea. În aceste condiții, localnicii s-au hotărât să meargă pe câmp spre Pungești, iar în momentul în care au ajuns în dreptul terenului deținut de Chevron, aproximativ 300 de jandarmii s-au pus în dispozitiv, de-al lungul gardului împrejmuitor. Sătenii au scandat lozinci împotriva gazelor de șist, jandarmilor și factorilor decidenți, respectiv Guvern”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Pâslaru, unul dintre activiștii de mediu prezenți la acțiune.

Protestul localnicilor în zona perimetrului deținut de Chevron a durat aproximativ jumătate de oră, după care oamenii s-au retras spre localitatea Siliștea, unde au mai purtat discuții cu jandarmii, în încercarea de a-i convinge pe aceștia să li se alăture. Durata totală a acțiunilor a fost de aproximativ trei ore, fără a exista incidente.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

Poliția Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist. Astfel, traficul pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești, a fost restricționat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicției de circulație în Siliștea și Pungești formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

La 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunța că s-a început urmărirea penală față de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestațiile din zona Pungești, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron și i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi și localnicii din Pungești au avut loc și în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești. Mai mulți protestatari au acuzat atunci că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Inchide