Adjunctul șefului ISJ Arad suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, arestat la domiciliu

Adjunctul șefului ISJ Arad suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, arestat la domiciliu
Publicat: 30/06/2014, 20:40
Actualizat: 29/07/2014, 16:46

Judecătorii Tribunalului Arad au decis, luni seară, să-l aresteze la domiciliu pe inspectorul școlar arădean Mihai Spânu, pentru următoarele 30 de zile, acesta fiind acuzat de trafic de influență.

La ora transmiterii acestei știri, Mihai Spânu este în stare de reținere, pentru că măsura expiră în noaptea de luni spre marți, astfel că suspectul va fi transferat la domiciliu în următoarele ore.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuințele inspectorilor școlari Mihai Spânu și Simona Crîsnic și la locuința profesoarei Lavinia Biț, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influență la bacalaureat, după ce suspecții ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulți candidați să promoveze examenul.

„Din informațiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obținerea notelor de trecere la bacalaureat”, spunea procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii școlari Mihai Spânu și Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț au fost audiați de procurori, pe parcursul nopții, iar Spânu, adjunct al șefului Inspectoratului Școlar Județean Arad, a fost reținut pentru 24 de ore, ceilalți doi suspecți fiind cercetați în libertate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma perchezițiilor din locuințele acestora au fost ridicați aproximativ zece mii de euro și liste cu nume ale unor absolvenți de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinți în fața celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Procurorul Codrin Gavra declara că ancheta în acest dosar a început în urma unui denunț, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Potrivit unor îngregistrări deținute de anchetatori, profesoara de română din Arad cerea 500 de euro pentru nota 6.00 la matematică și 450 de euro la română, tariful pentru promovarea bacalaureatului putând ajunge până la 900 de euro. Profesoara a fost înregistrată audio-video de către anchetatori în timp ce spunea ce sume trebuie plătite pentru promovarea probelor de la bacalaureat.

Procurorul de caz Codrin Gavra declara corespondentului MEDIAFAX că pentru fiecare probă se cerea între 300 și 500 de euro, iar suma creștea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus.

Candidații ar fi plătit și 900 de euro pentru a promova bacalaureatul în acest fel.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad, Claudius Mladin, declara corespondentului MEDIAFAX că adjunctul său Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț nu erau implicați în desfășurarea examenului de bacalaureat. Conform sursei citate, Mihai Spânu „este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor și de resursele umane”, la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector școlar pentru managementul resurselor umane.

Luni, ministrul Educației, Remus Pricopie, declara pentru MEDIAFAX că inspectorul școlar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcție.

Ministrul Educației preciza că în cazul celuilalt inspector școlar și al profesoarei suspectați că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Arad.

La rândul lor, procurorii care instrumentează dosarul spuneau că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ștergerea răspunsurilor greșite.

Anchetatorii spuneau că în acest caz există și alți profesori suspectați că erau implicați, dar aceștia vor fi audiați după încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, pentru a nu fi afectată desfășurarea acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne