Administratorul unei firme care a vândut alcool sanitar contrafăcut, urmărit după ce mai multe persoane au murit

Administratorul unei firme care a vândut alcool sanitar contrafăcut, urmărit după ce mai multe persoane au murit
Publicat: 18/06/2013, 12:49
Actualizat: 06/02/2019, 17:41

Administratorul unei firme din Ilfov este urmărit penal după ce a vândut alcool sanitar contrafăcut, de tip „Alcofarm”, care pe etichetă avea trecut alcool etilic 35%, dar conținea alcool metilic și care au provocat moartea și rănirea mai multor persoane din Bihor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiști de la Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Fraudelor au făcut, marți, 18 percheziții domiciliare a locuințele persoanelor suspecte și sediile sociale ale firmelor implicate în activitatea de comercializare a alcoolului sanitar contrafăcut.

În cazul administratorului firmei din județul Ilfov, procurorii Parchetului Tribunalului București au început urmărirea penală, pentru evaziune fiscală și falsificare de alimente sau alte produse care a avut ca urmare moartea victimei. În același dosar este cercetată și B.A., pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013 administratorul unei firme din județul Ilfov ar fi pus în circulație și ar fi comercializat „66.126 de bucăți x 0,5 litri alcool sanitar contrafăcut substituit, din categoria produselor biocide, de tipul Alcofarm – loțiune pentru îngrijirea epidermei cu efect antiseptic”, fără a avea aviz de plasare pe piață ca produs biocid, eliberat de Institutul Național de Sănătate Publică – Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Pentru a pune în circulație alcoolul sanitar contrafăcut, administratorul firmei a notat pe etichetă că produsul are în compoziție „alcool etilic – concentrație 35%”.

„S-a constatat faptul că produsul alcoolic contrafăcut conține, în realitate, alcool metilic – o substanță toxică cu grave consecințe asupra integrității corporale și sănătății persoanei. În urma punerii în circulație și consumului produsului alcool sanitar contrafăcut substituit, din categoria produselor biocide, de tipul „Alcofarm – loțiune pentru îngrijirea epidermei cu efect antiseptic”, au fost înregistrate pe raza județului Bihor mai multe decese și vătămări corporale grave”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalului București.

Procurorii îl mai acuză pe administratorul firmei din Ilfov că, pentru a justifica proveniența produsului alcoolic pus în circulație, a înregistrat în evidența contabilă a societății comerciale mai multe facturi fictive de achiziție a acestui produs de la o firmă fantomă, care a încasat prin virament bancar contravaloarea facturilor fictive, sumele fiind retrase în numerar de B.A., la indicația acestuia.

„În urma înregistrării în evidența contabilă a SC I.T.D. SRL a facturilor fictive sus-menționate s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 300.000 lei”, au precizat procurorii.

Un bărbat de 40 de ani din comuna bihoreană Mierlău a murit, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul Județean din Oradea, unde a ajuns cu simptome de intoxicație cu spirt, sora acestuia spunând că bărbatul a băut Alcofarm, loțiune care ar fi provocat moartea mai multor persoane din Bihor.

Dr. Carmen Pantiș, medic-șef al secției de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost internat, în urmă cu șase zile, având simptome similare cu cele ale pacienților intoxicați cu spirt sanitar.

Sora bărbatului le-a spus medicilor că bărbatul a băut Alcofarm, deoarece în localitatea Mierlău acest produs, retras de pe piață în cursul lunii mai, încă se mai vinde, astfel că reprezentanții spitalului au anunțat Direcția de Sănătate Publică Bihor.

În luna mai, loțiunea de îngrijire a pielii Alcofarm, care conține alcool metilic și care ar fi provocat moartea mai mulți bihoreni, după ce au băut din ea, a fost retrasă de la comercializare în urma unei anchete a Protecției Consumatorilor în Regiunea de Nord-Vest.

Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj, Cristian Nicula, declara că produsul, al cărui recipient este similar celui pentru spirt medicinal, conține alcool metilic și a fost băut de mai multe persoane din Bihor, care ulterior au murit.

DSP Bihor, care a alertat Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj despre existența alcoolului metilic în această loțiune de îngrijire a pielii, informa că suspectează doar o legătură între consumarea acestui produs și decesul a 19 persoane din 21 intoxicate, procurorii bihoreni făcând o anchetă în acest caz.

„Noi suspectăm, fără a putea fi sută la sută siguri, o legătură între consumul de loțiune cosmetică Alcofarm și decesul a 19 persoane din cele 21 intoxicate, respectiv mutilarea altor două persoane care în primăvara acestui an au rămas fără vedere și cu grave disfuncții renale după ingerarea unor substanțe toxice, rămânând dependente de dializă pentru tot restul vieții”, declara dr. Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Conducerea DSP Bihor a anunțat încă din 9 aprilie că în județ a avut loc o „explozie” a cazurilor de intoxicări letale cu combinații alcoolice din diferite substanțe extrem de nocive, precum alcoolul sanitar, lichidul de frână, lichidul de parbriz și antigelul. „

Firma producătoare a loțiunii „Alcofarm” este din Năsăud, însă potrivit Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud nu mai funcționează din 2011 și se află în insolvență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Meseria cu salarii ca-n IT de care românii se feresc. Antreprenorii caută cu disperare angajați:...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Moscova anunţă exerciţii nucleare non-strategice la ordinul lui Vladimir Putin. Dmitri Peskov: ,,Va fi executat...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
GHEORGHE DINCĂ a primit vestea chiar acum. Decizia luată în dosarul CARACAL
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
×