Adrian Severin este urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani și are sechestru pe conturi

Adrian Severin este urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani și are sechestru pe conturi

Adrian Severin a spus, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că nu a dat o declarație în dosarul în care s-a extins cercetarea în cazul său, ci doar a fost anunțat care este fapta de care este acuzat, legat de un studiu privind relațiile dintre NATO și Uniunea Europeană, executat de experți români.

„S-a extins în sensul că de data asta nu sunt autor, slavă Domnului, sunt complice la faptul că cei care au primit bani pe studii (pentru studiu, n.r.) au făcut alte contracte, cu alții, nu cu mine, și că prin aceste alte contracte s-ar fi dorit să se spele bani proveniți de la mine (…) Acuzațiile sunt de complicitate la spălare de bani, de complicitate cu aceste firme”, a declarat Adrian Severin.

Fostul europarlamentar a precizat că ar fi vorba de aproximativ 500.000 de lei, dar a arătat că acești bani nu au ajuns la el.

„Eu nu înțeleg, ca să spele niște bani, banii trebuie să fie murdari (…) 500.000 de lei, ceva de genul acesta (…) Din acești bani, nu a ajuns nimic la mine. Asistenții mei sunt considerați autorii acestei chestiuni. Și am întrebat: eu de ce sunt complice. Păi, zice, «banii aceștia sunt cei care au fost luați de la dumneavoastră». Nu de la mine, au fost luați de la Parlamentul European, pe acte legale”, a adăugat Severin.

Acesta a mai spus că nu a dat nicio declarație vineri și că le-a cerut procurorilor să îi arate de unde este suma vehiculată în anchetă.

„Ni s-a spus că ni se va prezenta, ca să vedem și noi de unde este suma asta, pentru că eu nu înțeleg de unde vine suma, nu am stat eu să fac contabilitate, nu eu am plătit banii, nu eu am (…) I-am explicat, cum se spune, că europarlamentarul Adrian Severin nu este o persoană, este un birou, o mică instituție. Ca în orice instituție, nu eu încheiam contractele, încheiau asistenții mei, de aia, într-adevăr, cel care a semnat contractul nici nu m-a văzut pe mine personal”, a mai spus Adrian Severin.

Fostul europarlamentar a precizat că această cauză este o continuare a dosarului în care este judecat.

„Nu ne-am văzut demult, a fost o plăcere să îi văd pe domnii procurori, mai stăm de vorbă și să muncim mai departe. Comunicatul pe care l-au dat ieri dumnealor, legat de cei doi sau trei, spunea că este continuarea comunicatului din 2012. Noi suntem în 2015 (…) Deci, s-a pornit cu un dosar, care după părerea mea nu rezistă deloc și deja lucrurile sunt lămurite, cred eu că nu rezistă. După aceea, s-a făcut o extindere a acestuia, legată de felul în care eu aș fi cheltuit bugetul meu. Eram 700 și ceva de europarlamentari, toți aveau un buget de circa 15.000 de euro pe lună, pe care nu îi vedeau, nu îi atingeau, dar din care puteau să își ia asistență tehnică, asistență constând în salariați sau în studii”, a precizat Adrian Severin.

El a adăugat că procurorii nu au luat în cazul său măsura controlului judiciar, dar i-au pus poprire pe conturi, inclusiv pe cel de salariu, precizând că va contesta decizia.

„Pe conturi da, pentru că aici legea obligă, aici nu am ce să discut despre decizia … Culmea e că mi-au pus și pe conturile de salariu (…). Voi contesta, pentru că eu nu am sute de milioane în avere, toate veniturile mele sunt din activități profesionale și în special salarii, la ora actuală venitul meu însumat este de aproximativ o mie și ceva salarii, salariul meu de profesor. Deci, dacă îmi blochează aceste conturi, nu am cu ce să mai plătesc întreținere, chirie și altele”, a mai spus Adrian Severin.

În același dosar, procurorii DNA au extins, joi, urmărirea penală față de Anne Jugănaru și Florin Abraham, asistenți ai lui Adrian Severin când acesta era europarlamentar, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În aceeași perioadă, suspecții Anne-Rose-Marie Jugănaru, Florin – Leontin Abraham și o altă persoană au acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului, mai spun anchetatorii.

Pe 19 iulie 2012, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Anne Jugănaru, George Vadim Tiugea – asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat și administrator SC Head Hunting Professional SRL, și Mihail Răducu Jugănaru, asociat și administrator la SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat la SC Afla Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, în scopul obținerii de fonduri europene.

Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită și trafic de influență, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) arătau, în actul de sesizare a instanței, că în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, în schimbul banilor, Severin a acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, acestea fiind în realitate reporteri de la Sunday Times.

La cei 100.000 de euro se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Dosarul este judecat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale