Adrian Severin, la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul de corupție

Adrian Severin, la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul de corupție
Publicat: 06/08/2013, 11:34
Actualizat: 01/02/2019, 22:41

Europarlamentarul Adrian Severin a venit, marți, la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală în dosarul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență.

Adrian Severin a declarat, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că nu are mari speranțe în cazul acestui dosar.

Europarlamentarul a spus că, în opinia sa, este vorba despre o înscenare, motivată de faptul că el reprezintă un pion important în politica externă.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită, trafic de influență și folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În același dosar se fac acte de urmărire penală și față de alte trei persoane, potrivit DNA.

Conform Ordonanței de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin „a folosit și a prezentat în Parlamentul European documente, declarații false sau inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 și 09 iulie 2008)”.

Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, „înființate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță”, au arătat procurorii DNA.

„În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, potrivit procurorilor.

Adrian Severin declara, în 15 ianuarie, că este singurul europarlamentar obligat să prezinte explicații despre modul în care și-a cheltuit suma forfetară.

În primăvara 2011, reporterii de la „Sunday Times” au înregistrat o discuție cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbește despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputați – un român, un sloven și un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obține. Cei trei deputați au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falșilor lobbyiști, afirmând: „Doar ca să știți că amendamentul pe care îl vreți a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

În 20 martie 2011, Parlamentul European a anunțat deschiderea unei anchete privind acuzațiile de corupție aduse de publicația britanică „The Sunday Times” împotriva celor trei eurodeputați. Conservatorul austriac Ernst Strasser și fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin și-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcția de vicepreședinte, după ce anterior anunțase intenția de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunțe la această calitate, în pofida solicitărilor și criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiției, DNA a solicitat președintelui PE ridicarea imunității lui Severin, cât și o opinie juridică referitoare la incidența unor dispoziții procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

În plus, în 12 aprilie 2011, procurorul șef al DNA a solicitat președintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor și a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât și datele stocate în serverele instituției, necesare desfășurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunității lui Adrian Severin și a încredințat președintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităților competente și lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită și trafic de influență, și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru și eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupție, a fost condamnat în 14 ianuarie la patru ani de închisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupție.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Săptămâna Mare, perfectă pentru acești nativi. Succes în dragoste, spor la bani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie