AFACEREA PANSELUȚA și PALMIERUL. Cine face milioane de euro din circuitul banilor publici în natură

AFACEREA PANSELUȚA și PALMIERUL. Cine face milioane de euro din circuitul banilor publici în natură
Publicat: 14/04/2014, 14:39
Actualizat: 01/04/2019, 10:00

Afacerea „Panseluța” este una dintre schemele clasice prin care firmele agreate de municipalități fac rost ușor de bani din bugetul public. Potrivit circuitului banilor în natură, primăria alimentează de la buget firma care se ocupă de spațiilele verzi, iar firma dă o cotă parte în campania electorală. Un exemplu concret al asocierii lucrative dintre administrație și firma de partid puteți citi aici. De asemenea, potrivit unei analize Gândul-Mediafax pe care o puteți citi mai jos, noua tendință în materie de îmbunătățiri peisagistice este folosirea plantelor exotice: costă mai mult, chiar dacă nu se aclimatizează la noi.

Potrivit datelor centralizate de Gândul și Mediafax, puse la dispoziție de 20 primării din țară, inclusiv București, suma totală pusă la bătaie pentru spațiile verzi ale orașelor se ridică în total la 60,8 milioane de lei, adică 13,5 milioane de euro. Mai bine de jumătate din această sumă, respectiv 7,4 milioane de euro, este pusă la bătaie de București.

Gândul și Mediafax vă prezintă situația cheltuielor pe anul 2014 pentru amenajarea spațiilor verzi în 19 orașe: București, Alba-Iulia, Arad, Bacău, Bistrița, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Hunedoara, Ploiești, Râmnicu-Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara și Vaslui.

Potrivit datelor analizate, cei mai mulți bani pentru plante ornamentale au fost alocați la București, unde autoritățile pun 33,6 milioane de lei. După Capitală, urmează orașul Buzău – 8,6 milioane de lei, Arad – 7,5 milioane de lei, Alba Iulia – 5 milioane de lei, Brașov- 1,5 milioane de lei, Ploiești – 880.000 de lei, orașe care alcătuiesc topul 5 al cheltuielilor.

Autoritățile din Ploiești au plătit, anul trecut, pentru florile și arbuștii plantați pe domeniul public 2.665.000 de lei, iar în primele trei luni ale acestui an firma care se ocupă de spațiile verzi din oraș a încasat peste 880.000 de lei. Și la Buzău administrația locală a cumpărat sute de mii de fire de flori sau arbuști, alocând 8,6 milioane de lei pentru îngrijirea spațiilor verzi.

Unii edili s-au gândit ca, pe lângă banalele panseluțe, să cumpere și tot soiul de plante exotice. La Drobeta Turnu Severin, Primăria investește anual aproximativ 100.000 de euro în achiziția de flori și arbori ornamentali exotici pentru spațiile verzi, unii dintre arbuști uscându-se întrucât nu s-au adaptat la climă și fiind înlocuiți, în timp ce la Timișoara autoritățile au cumpărat palmieri cu 146 de euro bucata. De copaci ornamentali pe străzi se vor bucura și vasluienii, Primăria având un buget de 310.000 de lei pentru panseluțe și arbuști cumpărați din Cehia și Ungaria, iar locuitorii din Sibiu, de tei aduși din Olanda sau meri ornamentali.

Prezentăm o situație din orașe în care primarii au făcut astfel de investiții, „nu de dragul de a planta flori, ci ca să fie frumos, așa cum este peste tot în lumea civilizată”, după cum spunea un edil local:

1. BUCUREȘTI. Capitala are cel mai mare buget destinat spațiilor verzi, cu toate că are serele proprii. Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) organizează licitație deschisă pentru cumpărarea de material dendro – floricol, arbori, arbuști, semințe, plante perene, material necesar în valoare de 33,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă 7,4 milioane de euro.

ALPAB precizează într-un răspuns pentru gândul că licitația deschisă se referă la încheierea unui acord cadru pe o perioada de 48 de luni (4 ani). În schimb, pe site-ul de licitații SEAP, ALPAB precizează că licitația este valabilă numai pentru 12 luni. În total, în București sunt administrați 2.291.471,97 de metri pătrați de spații verzi.

CITEȘTE AICI RĂSPUNSUL INTEGRAL DE LA ALPAB

2. BUZĂU. Primăria din Buzău dă 8,6 milioane lei pentru îngrijirea spațiilor verzi. Autoritățile vor să planteze 200.000 de fire de flori pe parcursul acestui an. De spațiile verzi se ocupă societatea Urbis Serv, care aparține primăriei și care are grijă de 210 hectare de spații verzi. Până acum au fost plantate 67.000 de fire de flori, urmând ca până la finalul sezonului să fie sădite alte 3.000 de fire.

3. ARAD. Primăria este în topul instituțiilor care anul acesta alocă sume importante pentru cumpărarea de plante ornamentale: 7,5 milioane de lei. Banii sunt destinați pentru întreținerea și amenajarea celor 1.250.000 de metri pătrați de spații verzi, suprafețe compuse în mare parte din gazon, arbori și arbuști. Bugetul este mai mare decât în 2013, când Primăria din Arad a alocat 6,7 milioane de lei, din care a cheltuit 4,6 milioane de lei.

Contractele de servicii au fost câștigate de patru firme specializate: SC Green City Andliv SRL, SC Gospodărirea Comunală SA (sub autoritatea Primăriei), SC Rogera SRL și asociația SC Universul Verde & Ottoni Vivali Italianurseries SRL (contract pentru două sectoare).

4. Alba Iulia – Primăria Alba Iulia alocă peste 5 milioane de lei pe an pentru întreținerea spațiilor verzi, suma fiind împărțită între trei firme care au câștigat licitația pentru aceste servicii, în prezent în oraș plantându-se de la simple panseluțe până la ienuperi și chiar palmieri. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer, spune că orașul este împărțit în trei loturi care au fost scoase la licitație și adjudecate de firmele SC Salprest SRL Alba Iulia, care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din „orașul de jos”, valoarea contractului fiind de peste 1,5 milioane de lei cu TVA pe an, Luxor LTD SRL, care se ocupă de cartierul Cetate, valoarea contractului fiind puțin peste 1,4 milioane de lei cu TVA pe an, și SC Sport Turism SRL, care întreține spațiile verzi din zona istorică a orașului, pentru un contract de 2,3 milioane de lei cu TVA pe an. O apariție neobișnuită în Alba Iulia este un palmier așezat în ghiveci într-un sens giratoriu care face accesul în Cetatea Alba Carolina. Mihai Coșer spune că este singurul palmier care va fi în Alba Iulia și este, de fapt, o donație primită de la firma care întreține spațiile verzi din cetatea istorică.

5. BRAȘOV. Pentru 2014, primăria din Brașov are și ea un buget consistent pentru flori și plante ornamentale: 1,5 milioane lei. Edilii spun că este posibil ca nu toată suma să fie cheltuită, așa cum s-a întâmplat și în alți ani. În total, în Brașov, vor fi plantate 200.000 de fire de gard viu și aproximativ 1.500 de puieți de pomi din diverse specii în parcuri și pe arterele principale din oraș.

6. PLOIEȘTI. Orașul are unul dintre cele mai mari bugete pentru plante ornamentale pentru acest an: 880.000 de lei pentru florile plantate în ronduri, scuaruri, parcuri și în ghivecele de pe stâlpi. Suma este mai mică decât anul trecut când primăria a dat 2,6 milioane lei fără TVA pentru asemenea plante. De îngrijirea plantelor din oraș se ocupă societatea comercială Servicii de Gospodărire Urbană (SGU) Ploiești SRL, care aparține Consiliului Local. Potrivit datelor de la primărie, în primul trimestru al acestui an, angajații SGU au continuat să lucreze la spațiile verzi din Ploiești, astfel încât valoarea florilor, arborilor și arbuștilor plantați de la 1 ianuarie până la 1 martie este de peste 880.000 de lei. Astfel, la Ploiești s-au plantat în primele trei luni ale anului flori în valoare de 114.829 lei fără TVA și arbori și arbuști pentru care SGU a încasat de la bugetul local 765.759 lei fără TVA.

7. TIMIȘOARA. Primăria din Timișoara a dat pentru primele trei luni din 2014 peste 800.000 de lei pentru plantarea de arbori și flori. Până acum au fost plantați 1.300 de arbori, aproape 37.000 de arbuști și gard viu și peste 1.300 de trandafiri. Acestora li s-au adăugat flori achiziționate anul trecut și ținute în sere peste iarnă. Suma investită este de 780.000 de lei, la care se adaugă TVA.

În plus, în Timișoara sunt plantați 40 de palmieri, pe spațiul verde dintre benzile de circulație și în sensul giratoriu de pe Bulevardul I.C. Brătianu. Palmierii au fost achiziționați în anul 2013 de Primăria Timișoara, la prețul de 146 de euro bucata.

8. SUCEAVA. Primăria Suceava asigură din sera proprie florile care sunt plantate în parcuri sau pe străzi, costurile anuale cu această activitate fiind estimate la 150.000 de euro. Până acum au fost plantate aproximativ 300.000 de fire de flori, produse în serele proprii, iar pe parcursul anului unele dintre ele vor fi înlocuite.

9. DROBETA TURNU-SEVERIN. Primăria Drobeta Turnu Severin investește anual aproximativ 100.000 de euro pentru arțari globulari, trandafiri și platani pentru spațiile verzi. În 2012, Curtea de Conturi a găsit nereguli în 2012 la achiziția plantelor ornamentale și a apreciat că arborii ornamentali au fost supraevaluați, la 300 lei bucata, prejudiciul fiind de 288.000 lei.

Ulterior, în noiembrie 2013, Primăria Drobeta Turnu Severin a atribuit, prin licitație, un contract în valoare de aproximativ 120.000 de euro către o firmă din municipiu pentru achiziția de plante ornamentale care urmau să fie plantate în două tranșe – prima în noiembrie 2013, iar cealaltă în martie 2014. În baza contractului, jumătate din totalul de 936 de platani, arțari și alte plante ornamentale au fost plantate în toamna 2013, iar celalată se plantează în această perioadă.

Potrivit anunțului licitației publicat de Primăria Drobeta Turnu Severin, valoarea contractului pentru „Achiziția de arbori și arbuști ornamentali pentru continuarea programului de reabilitare și înfrumusețare a zonelor verzi din municipiu” a fost de 527.648 lei, din cele patru firme care s-au prezentat câștigătoare fiind SC Flora Sercom din Drobeta Turnu Severin, cu oferta de 513.343 de lei.

10. CONSTANȚA. Reprezentanții primăriei spun că intenționează să cumpere prin licitație 100.000 de flori, pentru care au alocat un buget de 500.000 de lei. Banii sunt alocați și pentru plantele de primăvară, dar și pentru cele de toamnă. Pentru această perioadă, primăria vrea să cumpere răsaduri de petunie, dalie și salvie, care ar urma să fie plantate în sensurile giratorii din Constanța și Mamaia, dar și în zonele unde sunt amenajate spații verzi.

11. BISTRIȚA. Primăria cheltuie în 2014 peste 360.000 de lei pentru sere și plantarea de flori și arbuști pentru spațiile verzi din oraș. Bugetul este împărțit între plantele anuale și arbuștii pe care edilii îi plantează în oraș. Astfel, pentru petunii, begonii, garofițe și panseluțe s-au dat 115.000 de lei. În schimb, pentru arbori, arbuști și trandafiri s-au alocat 248.620 de lei.

12. VASLUI. Peste 310.000 de lei sunt prevăzuți în buget în acest an de Primăria Vaslui pentru achiziția de flori, arbuști și copaci ornamentali. Până acum, autoritățile au cheltuit 125.000 de lei pentru flori și plante ornamentale din Ungaria și Cehia. Unele dintre plante costă 780 de euro bucata. Trandafirii costă 1,73 de euro bucata. Cea mai scumpă plantă cumpărată este un rhododendron care a costat 774,84 euro.

13. TÂRGU MUREȘ. În bugetul din 2014 al primăriei Târgu Mureș au fost prevăzuți 195.000 de lei pentru cumpărarea de arbori și arbuști ornamentali prin licitație publică. Totodată, din serele din subordinea municipalității vor fi plantate 220.000 de fire de flori, în sensurile giratorii, zone verzi și de agrement, dar și la asociații de proprietari, grădinițe și școli. În 2013, din bugetul municipalității s-au alocat 380.000 de lei pentru arbori ornamentali și arbuști, îndeosebi în zona centrală.

14. SIBIU. Primăria a alocat aproape 130.000 de lei pentru tei din Olanda, meri ornamentali și panseluțe. Pentru 2014, primăria din Sibiu plantează peste 200 de tei din Olanda pe străzi și în parcuri, pentru aceștia suma achitată fiind de 95.000 de lei. Totodată, în Sibiu se plantează 25.000 de panseluțe, achiziționate printr-un contract de 34.000 de lei.

15. CLUJ-NAPOCA. Primăria va cheltui aproape 130.000 de lei pentru florile din sensuri giratorii și scuaruri. Reprezentanții primăriei spun că multe dintre plantele din oraș sunt perene. Astfel, în acest an se vor planta peste 142.000 de flori – petunii, salvie, begonii și altele, cu o valoare totală de 128.995,21 lei cu TVA.

Furnizorii de flori sunt firmele Paul Flowers, Serflor și Sod Silva Group, care au câștigat licitația și au semnat în 2013 acordul-cadru cu Primăria.

16. DEVA. Primăria dă peste 120.500 de lei pe lalele, trandafiri, panseluțe și mușcate. Din acești bani vor fi cumpărați 5.000 de trandafiri, 4.000 de bulbi de lalele, 3.000 de mușcate și 25.000 de panseluțe. Până acum, au fost plantate 18.170 de panseluțe.

17. BACĂU. Primăria are propria seră unde produce plantele ornamentale, însă a mai alocat 18.000 de lei pentru 20.000 de panseluțe. Din serele proprii primăria a produs 700 de arbori și 30.000 de fire de gard viu, plante care nu au costat nimic, potrivit reprezentanților primăriei.

18. HUNEDOARA. Edilii spun că nu au alocat niciun ban pentru plantele ornamentale, ci le reciclează pe cele de anul trecut. „Pentru anul 2014 nu a fost alocată nicio sumă de bani din bugetul local al Hunedoarei pentru achiziționare de flori. În momentul de față, în municipiul Hunedoara se cosmetizează panseluțele plantate în toamna anului trecut. La nivelul Primăriei municipiului Hunedoara există două contracte de sponsorizare încheiate în anul 2013, care au ca obiect punerea la dispoziție a florilor în scopul susținerii activității de amenajare peisagistică”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Silke Oprean. Potrivit acesteia, una dintre firme, SC Micro Mega Hd SA, a sponsorizat cu flori în valoare de 40.271 lei, iar celalată firmă, SC Recom SID SA, cu 93.200 de lei.

19. RÂMNICU VÂLCEA. La Râmnicu Vâlcea, firma care se ocupă de spațiile verzi este Piețe Prest SA, care aparține Consiliului Local și care se ocupă atât de amenajarea acestor spații, cât și de producția florilor, societatea având o seră care furnizează cea mai mare parte a arbuștilor și florilor plantate în Râmnicu Vâlcea.

Prețurile pentru plantarea unui metru liniar de gard viu pornesc de la 2,31 lei și ajung la peste 4 lei în funcție de plantă, iar tarifele pentru plantarea florilor diferă și ele. Spre exemplu, plantarea a 100 de flori cu înălțimea de până în 15 centimetri costă 17,91 lei plus TVA, iar pentru plantarea a 100 de flori în jardiniere și vase decorative tariful ajunge la aproape 27 de lei, la care se adaugă TVA.

20. SFÂNTU GHEORGHE. Primăria are o seră municipală care produce peste 300.000 de flori ce sunt plantate în diferite zone ale orașului. Printre palntele puse pe arterele principale din oraș sunt lalele, brândușe, mușcate, panseluțe sau cineraria.

lă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei