Ai mașină pe benzină sau pe motorină? Schimbarea pe care o pregătește Guvernul pentru toți șoferii din România

Ai mașină pe benzină sau pe motorină? Schimbarea pe care o pregătește Guvernul pentru toți șoferii din România
Publicat: 07/02/2013, 17:47
Actualizat: 23/10/2014, 12:05

Mașinile pe benzină ar putea plăti un timbru de mediu diferit față de cele pe motorină, a declarat joi ministrul Mediului, Rovana Plumb. Aceasta a explicat că diferența de plată va veni din faptul că motoarele Diesel au un plus de particule care poluează.

„În momentul de față, este examinată ca o propunere, o formulă de calcul (pentru Timbrul de mediu – n.r.) separată pentru motoarele care utilizează benzină și pentru motoarele care utilizează motorină.(…) Formula de calcul nu se schimbă, va fi același concept, dar probabil, va fi un timbru de mediu care se va aplica, într-un anumit cuantum, în baza aceleiași formule, pentru motoarele pe benzină și altul pentru Diesel, dat fiind că acestea au un plus de particule care poluează”, a declarat ministrul Mediului.

Ea a precizat că proiectul timbrului de mediu prevede o creștere cu 10% până la 15% pentru mașinile dotate cu motoare Euro 3 și 4, ca urmare a propunerilor primite din partea producătorilor auto.

Ministrul a mai spus că modificările introduse în proiectul de lege privind timbrul de mediu se referă în special la Euro 3 și 4, care vor înregistra o creștere cu 10 -15% față de taxa actuală.

Rovana Plumb a declarat că proiectul timbrului de mediu se află în faza „finală de analiză” și că la elaborarea acestuia s-a ținut cont de ‘toate propunerile’ care au venit de la producători, importatori, de la alte persoane juridice și fizice.

Ministrul Mediului a precizat că proiectul va fi prezentat în ședința de Guvern de miercurea viitoare, iar la începutul săptămânii formula de calcul va deveni publică.

Pe site-ul ministerul Mediului se află în dezbatere publică o primă variantă a proiectului de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit documentului, în calcul taxei se va ține cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi înmulțită cu valoarea în euro a fiecărui gram și cu cota de reducere a timbrului exprimată în funcție de vechime. Vechimea autovehiculului se calculează în funcție de data primei înmatriculări a acestuia, se precizează la articolul 6, alineatul 5 al Ordonanței de modificare.

Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplică numai în cazul autovehiculelor încadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fără scaunul șoferului), cărora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 și Euro 5.

Vor plăti noua taxă toate instituțiile publice, cu excepția autovehiculelor aparținând Salvării, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar și persoanelor cu handicap. Pe de altă parte, nu vor mai plăti timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxă în anumite forme.

Persoanele care au dat statul român în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal și cărora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum și cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, vor plăti noul timbru la prima vânzare a mașinii. Pentru mașinile revândute în afara României, statul va returna o taxă reziduală, calculată în funcție de perioada de utilizare.

Forma inițială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusă cu 25% pentru autovehiculele cu motor Diesel prevăzute din construcție cu filtru de particule.

Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferența de taxă plătită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?