Alba Aluminiu despre produsul folosit la bombe de teroriști: E utilizat și la vopsit ușile sobelor

Alba Aluminiu despre produsul folosit la bombe de teroriști: E utilizat și la vopsit ușile sobelor
Publicat: 25/02/2016, 18:57

Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, a relevat că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizația teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.

Din România, în raport este inclusă doar firma Alba Aluminiu din Zlatna, județul Alba.

„Alba Aluminiu produce pigmenți de aluminiu pentru lacuri și vopsele și pastă de aluminiu pentru beton celular autoclavizat. Aceste produse sunt livrate peste tot în lume, începând cu Statele Unite, America de Sud, Asia, Otrientul Mijlociu, toată Europa – cea mai mare piață a noastră este Marea Britanie. În toate țările în care livrăm avem distribuitori, care cumpără de la noi și revând pe piața locală, către clienții lor. În mare parte, clienții distribuitorilor noștri nu ne sunt cunoscuți”, a declarat pentru MEDIAFAX proprietarul companiei, omul de afaceri Ion Dragnea.

Potrivit raportului CAR, aluminiul amestecat cu îngrășământul este unul dintre cei mai întâlniți explozibili artizanali utilizați de ISIS în Irak și Siria.

În timpul unor conflicte din orașul irakian Tikrit (2 martie -17 aprilie), armata irakiană a capturat un depozit în care forțele ISIS au amestecat pastă de aluminiu cu nitrat de amoniu pentru a produce explozibili.

„Distribuitorul nostru din Turcia (compania Marikem), în care avem toată încrederea, a cumpărat și cumpără multe transporturi de la noi. Și luna aceasta am trimis și trimitem (în continuare, n.r.). Printr-o înlănțuire de evenimente care nu ne sunt cunoscute nouă și cred că nici distribuitorului nostru din Turcia, (…) pe la ei (Stat Islamic, n.r.) au ajuns 3-4 bidoane de la noi, vreo 3-4 de la Aldoro din Brazilia – un concurent al nostru și de la firma aceea din China (Sunrise Aluminium Pigments, n.r.), care este iarăși concurent de-al nostru”, a spus Dragnea, care a precizat că pasta este utilizată inclusiv pentru vopsit ușile sobelor.

„Printre alte utilizări ale pastei ăsteia de aluminiu este că oamenii își vopsesc ușile de la sobe cu ea. Gândiți-vă că la distribuitorul nostru a venit cineva și i-a spus că vrea un butoiaș să-și vopsească la sobă. Sigur că i-a dat, (distribuitorul, n.r.) sau pe tot lanțul ăsta”, a declarat Dragnea pentru MEDIAFAX.

Produsul în cauză nu are un regim special de control precum ar fi explozibilii sau substanțele utilizate la fabricarea acestora. Pasta de aluminiu se încadrează ca grad de pericol în categoria solvenților.

„Noi suntem în strânsă colaborare cu ANCEX (agenția de control al exporturilor). Știm ce să cumpărăm și să vindem. (…) Produsul este în categoria white-spirit (solvenți, n.r.). White-spirit este un fel de benzină, iar benzina este întotdeauna utilă în momentul în care vrei să faco ceva să ardă, să explodeze. Ori că folosești pastă de aluminiu ori benzină, poți să faci același lucru”, a afirmat proprietarul Alba Aluminiu.

Prețul pastei de aluminiu nu este ridicat, produsul fiind comercializat la aproximativ 3 euro/kilogram, a spus el.

Compania din județul Alba a pus toate documentele cerute la dispoziția CAR.

„Noi am pus la dispoziția celor care au făcut raportul toate documentele, în timp ce unele firme din Turcia, alții decât distribuitorul nostru, au refuzat. (…) Am primit și o scrisoare de mulțumire din partea CAR pentru modul în care am colaborat”, a mai declarat Dragnea.

Rețeaua teroristă Stat Islamic deține arii vaste din Siria și Irak. Cercetătorii au avut acces la componentele utilizate de Stat Islamic în producerea de bombe prin intermediul miliției kurde siriene YPG, poliției federale irakiene și forțelor guvernului regional din Kurdistan. Componentele au fost recuperate în timpul unor confruntări intense în orașele irakiene al Rabia, Kirkuk, Mosul și Tikrit și orașul sirian Kobani, potrivit Reuters.

Firme din Brazilia, Austria, Cehia, Olanda, Elveția, Olanda și Rusia sunt implicate în furnizarea unor astfel de echipamente. Cele mai multe detonatoare folosite de organizația teroristă au provenit de la șapte companii din India, fiind transportate legal și furnizate unor entități din Liban și Turcia.

Fabrica din Zlatna a fost înființată în 1976 pentru a produce pulberi de aluminiu destinate industriei de construcții ușoare din România. În 1999, vechea companie de stat a fost privatizată, noua companie luând numele de Alba Aluminiu. În 2001, compania a început producția de pigmenți de aluminiu. Ulterior, Alba Aluminiu a dezvoltat o divizie pastă pigment, care a devenit acum o parte principală a afacerii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică