O mină marină a fost descoperită de Garda de Coastă plutind în derivă în Marea Neagră, la 10 kilometri de Sulina

O mină marină a fost descoperită de Garda de Coastă plutind în derivă în Marea Neagră, la 10 kilometri de Sulina
Încă o mină marină pe litoralul românesc, la Costinești
Publicat: 16/05/2023, 12:27
Actualizat: 16/05/2023, 13:18

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit o mină care plutea în derivă în Marea Neagră, în urma unei informaţii primite de la o navă comercială. Obiectul plutitor a fost găsit la şapte mile marine est de localitatea Sulina, mina marină retrăgându-se în apele teritoriale ale Ucrainei.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Garda de Coastă, poliţiştii de frontieră au fost sesizaţi pe 15 mai de către o navă comercială cu privire la faptul că la aproximativ şapte mile marine est de localitatea Sulina, pe Marea Neagră, se află un obiect plutitor care semăna cu o mină marină.

„Aceştia s-au deplasat la locul indicat cu o navă din dotarea Gărzii de Coastă şi au procedat la monitorizarea cu atenţie a obiectului, ocazie cu care, în urma observării în detaliu, s-a constatat faptul ca este o mină marină, aflată în derivă. La un moment dat, mina a ieşit din câmpul vizual al poliţiştilor de frontieră, intrând în apele ucrainene”, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

Zona unde a fost găsită mina marină este asigurată şi au fost anunţate şi autorităţile ucrainene, acestea urmând să intervină pentru distrugerea acesteia.

„Conform procedurilor specifice, poliţiştii de frontieră au instituit o zonă de siguranţă şi asigură securitatea perimetrală, fiind totodată anunţate autorităţile naţionale, dar şi cele ucrainene cu atribuţii în domeniu, fiind informaţi de către cei din urmă cu privire la faptul că vor interveni pentru distrugerea minei”, se mai mai arată în comunicat.

Forţele Navale Române, despre măsurile luate în urma descoperirii minei marine în zona Sulina

Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) a informat, referitor la mina marină descoperită în Marea Neagră, că după primirea confirmării a fost pus în aplicare planul de cooperare interinstituţională pentru asigurarea siguranţei navigaţiei în rada portului Sulina.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de SMFN, structura Gărzii de Coastă din Sulina a fost informată luni, 15 mai, în jurul orei 14.10, de către comandantul unei nave care se afla în rada portului Sulina că există un obiect plutitor, în derivă, asemănător cu o mină.

După primirea informaţiei, o navă MAI s-a deplasat la locul indicat pentru investigaţie, iar la ora 16.00 echipajul Gărzii de Coastă a confirmat că obiectul respectiv este o mină marină, la o distanţă de aproximativ 12 mile marine de ţărmul României, travers Sulina, care pune în pericol siguranţa navigaţiei, fiind necesară intervenţia scafandrilor militari EOD.

„După primirea confirmării, în jurul orei 16.30, s-a pus în aplicare planul de cooperare interinstituţională pentru asigurarea siguranţei navigaţiei în rada portului Sulina. Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait a ordonat pregătirea unei grupe de scafandri EOD şi a puitorului de mine şi plase ‘Viceamiral Constantin Bălescu’, pentru a se deplasa în raionul indicat, în vederea neutralizării şi distrugerii minei marine, iar Direcţia Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, cu privire la existenţa pericolului de mină marină”, se arată în comunicat.

Conform SMFN, curenţii marini de suprafaţă existenţi în largul ţărmului de la Sulina au generat mişcarea minei marine spre nord – nord-vest, aspect care a condus la ieşirea acesteia din zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române şi intrarea sa în apele teritoriale ale Ucrainei, în jurul orei 20.00.

Ca urmare, misiunea de intervenţie a puitorului de mine şi plase a fost suspendată, spaţiul maritim românesc a rămas sub monitorizare continuă, iar o navă ucraineană a ajuns la faţa locului şi a preluat misiunea de cercetare, supraveghere şi de neutralizare a minei.

Forţele Navale Române recomandă tuturor navelor care îşi desfăşoară activitatea în proximitatea litoralului românesc să navigheze cu prudenţă şi să întărească măsurile de observare, pe timpul navigaţiei, iar dacă descoperă un obiect plutitor, de culoare neagră şi cu formă sferică, în derivă, să anunţe imediat autorităţile române, prin canalele specifice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne