Alexandru Arșinel, reinternat după transplantul de rinichi. Medicii spun că actorul este „foarte afectat” de scandalul din ultima vreme

Alexandru Arșinel, reinternat după transplantul de rinichi. Medicii spun că actorul este „foarte afectat de scandalul din ultima vreme
Publicat: 24/09/2013, 15:45
Actualizat: 29/07/2014, 18:14

La aproape două săptămâni de la externare după ce a suferit un transplant de rinichi, actorul Alexandru Arșinel se reîntoarce în spital. Potrivit șefului Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, prof. dr. Mihai Lucan, starea de sănătate a actorului s-ar fi înrăutățit din cauza stresului.

Pentru a se stabili cu exactitate motivul pentru care starea de sănătate a lui Arșinel s-a deteriorat, o echipa de medici, din care va face parte și specialiști din Austria și Italia, îl vor supune pe actor unor investigații amănunțite.

Pro. dr. Lucan a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că stresul afectează în mod direct evoluția transplantului, fiind multiple lucrări care arată că „stresul scade imunitatea, iar scăderea imunității duce la creșterea toxicității medicației imunosupresive”.

„O să-i facem consulturi interdisciplinare foarte extinse, inclusiv cu medici din Austria și Italia. Trebuie să găsim o cale ca el să nu mai rezoneze la mizeria asta umană. Trebuie să găsim motivația evoluției lui actuale, pentru că nu ține de transplant. Transplantul merge foarte bine, a fost controlat, intră bine sângele, iese bine, iese bine urina. Este vorba despre o afectare generală. Mă și mir, e om bătrân, nu s-a mai întâlnit cu lăturile societății? Probabil că vârsta sensibilizează oamenii. Cert este că stresul afectează în mod direct evoluția transplantului. Sunt multiple lucrări citate, care arată că stresul scade imunitatea, iar scăderea imunității duce la creșterea toxicității medicației imunosupresive și se pot produce diverse leziuni concomitente, unele grave. O să încercăm să îl readucem pe linia de plutire”, a spus prof. dr. Lucan.

Potrivit acestuia, Alexandru Arșinel ar putea rămâne internat mai multe zile pentru că „sunt analize care nu pot fi făcute imediat”.

Suspiciuni că actorul a beneficiat de tratament preferențial

Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate „Claudia Safta”, susține că actorul ar fi beneficiat de tratament preferințial, acesta ar fi beneficiat de un organ la doar trei zile după ce a fost pus pe lista de așteptare a transplant renal.

„Dacă aș fi părintele unuia dintre zecile de tineri cu insuficiență renală cronică care merg de trei ori pe săptămână cu salvarea la un centru de dializă și stau țintuiți de un pat conectați la un aparat timp de 4 ore chinuitoare v-aș întreba: De ce credeți că viața copilului meu este mai puțin importantă decât viața unui om de 70 de ani care nu a făcut nici măcar o zi de dializă?”, acuză acesta într-o scrisoare deschisă. Reprezentantul asociației de pacienți a menționat că există „suspiciuni firești”, legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană.

Șeful ICUTR a subliniat că în cazul transplantului lui Arșinel nu are nimic de ascuns, nimic de reproșat nici lui, nici echipei sale, și a susținut că actorul „are dreptul la o intimitate a suferinței lui”.

„Este o consecință a stresului de care suferă de când a plecat din spital și a dezbaterilor care nu au substanță. Copiii care sunt manipulați și mamele manipulate ca să facă o conjuncție între transplantarea lui Arșinel și moartea unor bolnavi de insuficiență renală nu au legătură pur și simplu. Sunt două tablouri care nu sunt pe același perete. Dacă se mai ivește o dată ocazia și trebuie să îl transplantez pe Arșinel, tot pe el îl transplantez, dacă se potrivește la fel de bine ca și data trecută, cu o singură modificare, am să îi șterg numele și atunci dispare problema”, a menționat Mihai Lucan.

Șeful ICUTR Cluj-Napoca a precizat că rezultatele analizelor în cazul lui Alexandru Arșinel vor fi fundamentate medical, iar în momentul când va avea informații clare despre starea sa de sănătate, le va comunica și va spune exact care este evoluția bolnavului pe parcurs.

ICUTR Cluj ar putea fi dat în judecată după transplantul lui Arșinel

Președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, declara, în urmă cu o săptămână, că va depune, în numele asociației pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlinește un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală și va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiția să lămurească dacă în cazul Arșinel s-au respectat regulile și criteriile privind efectuarea unui transplant”.

Plângerea penală pe care Emanuel Ungureanu vrea să o depună în cazul transplanului lui Alexandru Arșinel, împotriva Institutului Clinic de Urologie și Transplant Cluj, ar putea duce la refuzul unor potențiali donatori, susținea Consiliul director al Asociației Transplantaților din România (ATR).

Ulterior, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dan Luscalov, afirma că toți pacienții care se adresează ICUTR Cluj pentru transplant de rinichi sunt tratați „ca pacienți, nu în funcție de numele și renumele lor”, singurul factor care decide rapiditatea transplantului fiind compatibilitatea.

Luscalov declara, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că au fost multe cazuri de pacienți care au fost supuși unor operații de transplant la o zi după ce s-au înscris pe lista de așteptare a Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj, pentru că s-au dovedit compatibili cu rinichiul primit.

„Toți cei care se adresează ICUTR Cluj sunt tratați ca pacienți, nu în funcție de numele și renumele lor, pacienții fiind nevoiți să respecte reguli și etape pe care echipa de transplant le aplică tuturor. Oricât ar fi de mare dorința unor pacienți de a se vindeca rapid, se supun unor reguli medicale de compatibilitate. Singurul factor care decide rapiditatea transplantului este compatibilitatea, indiferent de gravitatea bolii. Suntem performanți, pentru că suntem nebuni. Transplantarea rapidă de la luarea pacienților în evidență este o realitate cotidiană. Sunt mulți pacienți care sunt supuși intervenției de transplant la o zi după ce s-au înscris pe lista de așteptare, avem pacienți de 65 sau peste 70 de ani transplantați. Primează vârsta biologică, niciodată cea cronologică. Nu contează cine e pacientul, atâta vreme cât este compatibil cu donatorul”, spunea Luscalov.

Potrivit acestuia, pe lângă aceste cazuri „fericite”, sunt și pacienți care trebuie să vină de 14-16 ori la ICUTR Cluj până să fie compatibili cu un donator, iar alții mor în timp ce sunt pe lista de așteptare, din cauza diferenței dintre numărul de pacienți de pe lista de așteptare și numărul organelor disponibile.

În ceea ce privește cazul actorului Alexandru Arșinel, Luscalov spunea că boala acestuia era cunoscută din aprilie și a fost chemat să se prezinte la ICUTR Cluj pentru teste, împreună cu alți cinci pacienți, și „a avut norocul să fie cel mai potrivit și a avut cea mai bună compatibilitate”, fiind externat după două săptămâni.

„Celălalt rinichi al donatorului lui Arșinel a fost transplantat unei paciente de 29 de ani, care mai este încă internată”, explica Dan Luscalov.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic