Alexandru Iacobescu, omul căruia Sebastian Ghiță i-a împrumutat în nume personal 90 DE MILIOANE DE EURO, chemat la DNA

Publicat: 01/07/2015, 11:14

Patru oameni de afaceri care controlează unele dintre firmele pe conturile cărora procurorii DNA au pus sechestru în dosarul în care Sebastian Ghiță este acuzat de mai multe infracțiuni sunt așteptați, miercuri, la DNA Ploiești, pentru a fi audiați în calitate de martori în acest dosar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei știri, la sediul DNA Ploiești s-a prezentat cumnatul lui Sebastian Ghiță, Cristian Anastasescu, prin care, susțin surse judiciare, parlamentarul ar controla firma Asesoft.

Anastasescu a afirmat la intrarea în sediul DNA că nu a fost citat, ci a venit din proprie inițiativă pentru a sta de vorbă cu procurorii.

Surse judiciare spun că, tot în cursul zilei de miercuri, la DNA Ploiești se vor prezenta, în calitate de martori, alte trei persoane, apropiați lui Sebastian Ghiță, prin care, conform anchetatorilor, parlamentarul ar controla o parte dintre firmele pe conturile cărora s-a pus sechestru în dosarul în care Ghiță este acuzat de infracțiuni precum spălare de bani, evaziune fiscală sau coruperea alegătorilor.

Acestea sunt Alexandru Iacobescu, căruia Sebastian Ghiță i-a împrumutat, potrivit declarației sale de avere, depusă in iunie 2014 la Camera Deputaților, în nume personal, 90.300.000 de euro și 4.000.000 de dolari, fratele acestuia, Vlad Iacobescu, și Gabriel Marian Anghel, prin care, conform unor surse judiciare, Ghiță ar controla firma Glar Construct SRL.

Alexandru Iacobescu

Marți, a fost audiat la DNA Ploiești și fostul director general al SC Hidro Prahova Dumitru Pantea, care a susținut că îl cunoaște de 20 de ani pe Sebastian Ghiță, deși acesta afirmase, săptămâna trecută, că nu îl cunoaște pe Pantea.

Pantea a fost audiat la DNA Ploiești în calitate de suspect în dosarul de corupție în care sunt inculpați cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, precum și deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Fostul director general al SC Hidro Prahova, care s-a pensionat la scut timp de la deschiderea dosarului lui Iulian Herțanu, a mai spus că în acest caz există denunțuri făcute de reprezentanți ai unor firme care au participat la licitații în calitate de ofertanți și care au pierdut, aceștia făcând sesizări la DNA fiindcă au presupus că a fost favorizat un anume ofertant.

Sebastian Ghiță a afirmat, în 25 iunie, la ieșirea de la DNA Ploiești, că nu îi cunoaște pe funcționarii firmei Consiliului Județean Prahova, SC Hidro Prahova, și că, în acest context, nu avea cum să facă presiuni asupra lor pentru ca asocierea din care făcea parte firma lui Iulian Herțanu, SC Grossmann Engineering Group, să obțină contractul și să deconteze fonduri europene derulate prin Hidro Prahova.

„(…) Mai știu și am mai spus faptul că eu l-am cunoscut pe cumnatul prim-ministrului după doi ani. Că nu am cunoscut niciun funcționar de la Hidro, nici astăzi nu-i cunosc. Nici pe martorii lor, nici pe martorii sub acoperire, nici pe funcționari. Eu nu i-am cunoscut, darămite să numesc în funcții sau să fac presiuni. Nici astăzi principalul denunțător care este protejat de procuratură, acel domn care a făcut Prahova să piardă 160 de milioane de euro, nici astăzi acel om nu este verificat de procurori”, afirma Sebastian Ghiță la ieșirea de la DNA, unde procurorii l-au anunțat că au extins urmărirea penală împotriva sa pentru noi fapte de corupție.

Întrebat cine este acel om care este principalul denunțător, Ghiță a răspuns: „Domnul acesta, Pantea”, referindu-se la Dumitru Pantea, fostul director al SC Hidro Prahova din perioada în care s-au încheiat contractele care fac obiectul anchetei DNA.

„Acest domn Pantea nu s-a întâlnit absolut niciodată cu mine, nu mă cunoaște”, afirma Sebastian Ghiță.

În documente ale DNA obținute de MEDIAFAX apar interceptări ale unor discuții dintre Sebastian Ghiță și Dumitru Pantea.

Marți, la DNA Ploiești, a fost audiată în calitate de martor și directorul economic al SC Hidro Prahova, Cătălina Bozianu, care la ieșire a declarat că nu putea să nu facă deconturile către SC Grossman Engineering Group, firma lui Iulian Herțanu, atât timp cât o factură avea toate vizele și era asumată de către dirigintele de șantier.

În 18 februarie, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herțanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanței supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar, pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri europene, constituire de grup infracțional.

În același dosar, au mai fost plasați sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum și omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai SC Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern