Alina Bica vrea 2 milioane de euro de la Kovesi. Fosta șefă DIICOT a stat NEVINOVATĂ 80 de zile în arest

Alina Bica vrea 2 milioane de euro de la Kovesi. Fosta șefă DIICOT a stat NEVINOVATĂ 80 de zile în arest
Publicat: 21/02/2019, 04:05

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a depus o plângere pe numele Laurei Codruța Kovesi pentru că a fost arestată într-un dosar în care a fost achitată. Ea se constituie parte civilă și îi cere fostei șefe DNA și unui procuror din Direcție, daune de 2 milioane de euro.

„Această plângere nu are legătură cu procesul de selecție în care doamna Kovesi se află în raport cu Parlamentul European. Prima plângerea a fost formulată în iunie 2018. La vremea respectivă, prin urmare, doamna Kovesi nu anunțase nicio intenție legată de o candidatură. Eu am formulat acea plângere atunci, deoarece în dosarul penal cu pricina am fost arestată nelegal 80 de zile. La finalul procesului am fost declarată nevinovată.

Plângerea mea s-a întemeiat pe trei aspecte:

– declarația domnului Simu, dată în apel în fața judecătorilor în care a explicat cum a fost scos de domnul Gheorghe Popovici și a fost obligat să mintă în ceea ce mă privește.

– declarațiile lui Mihăilescu, Șerban Pop,

– un raport în care Inspecția Judiciară spune că în raport cu acel dosar m-am comportat corect”, a declarat Bica, la Antena 3.

Alina Bica consideră că arestarea ei are la bază faptul că a instrumentat un dosar la DIICOT în care era vizat fratele Laurei Codruța Kovesi.

„Cred că acest aspect a fost determinant. În octombrie-noiembrie 2012, când mi-a fost repartizat acest dosar, au fost nume care mi-au spus că e un ghinion și nu și-ar dori să fie în locul meu. După ce am fost numită ca procuror-șef al DIICOT, a existat o soluție ca să fie declinat dosarul către DNA și mi-aduc aminte că am refuzat să fac acest lucru, deoarece am crezut că e o stare de incompatibilitate. Nu am crezut că doamna Kovesi poate fi neutră în legătură cu fratele ei. Din ce am citit în presă, am înțeles că acest dosar a fost declinat la DNA și închis”, precizează Bica.

Fosta șefă a DIICOT a confirmat că a fost victima unor violențe: „Da, a fost o situație pe care nu o doresc nimănui și care nu am crezut că se poate întâmpla împotriva unui funcționar de stat înalt. Eu am formulat o completare la plângerea din 2018. Mă constitui parte civilă împotriva dumneai și a procurorului Popovici. Vreau să zic că procurorul Popovici este cel care a fost implicat în toate dosarele. Am cerut despăgubiri de 2 milioane de euro și am cerut instituirea de bunuri asiguratorii a celor doi – mobile, imobile și financiare”.

În iunie 2018, Alina Bica a fost achitată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul privindu-l pe afaceristul Horia Simu. În primă instanță, fusese condamnată la trei ani și șase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului.

Alina Bica a povestit cum a fost clasat dosarul Transgaz, care îl viza pe fratele lui Kovesi, Sergiu Lascu.

„Am simțit o ostilitate crescândă în ceea ce o privește pe doamna Kovesi. Lucrurile acestea s-au accentuat, coroborate cu o lipsă de cooperare cu ceea ce a însemnat domnul Coldea la SRI. M-am aflat prinsă în două focuri, pe de o parte doamna Kovesi, pe de alta domnul Coldea, urmare a refuzului meu de a cooperare în termenii doriți de dumnealui. Discuția s-a purtat la sediul general al SRI cu domnul Coldea. Acest dosar (dosarul care îl viza pe fratele lui Kovesi – n.red.), înainte de a îmi parveni, cuprindea niște aspecte ce țineau de mandate de siguranță națională. Da (în biroul lui Coldea n.r.), la o discuție operativă. Mi-a sugerat că ar trebui să verific competența DIICOT și să iau decizia de declinare a dosarului”, a declarat Alina Bica la Antena 3.

Până la urmă, Bica a aflat din presă că dosarul Transgaz, deschis în anul 2014 și în care era vizat fratele Laurei Codruța Kovesi, Sergiu Lascu, a fost clasat, după ce a fost declinat de la DIICOT, la DNA. Ea crede că, dacă acest dosar ar fi redeschis, fratele Laurei Codruța Kovesi ar putea răspunde pentru fapte penale: „Sunt sigură de lucrul acesta, nu numai în ceea ce îl privește pe dumnealui, dar și celelalte persoane cercetate în acea cauză”.

Alina Bica se teme, chiar și în Costa Rica: „Ceea ce am pățit eu în Europa a fost ca urmare a unor declarații făcute în fața comisiei SRI. Eu nu cred în coincidențe. Eu am detaliat aspectele vizând situația mea în fața Înaltei Curți și a autorităților din Costa Rica. Să fii obiectul unei agresiuni nu este un lucru bun și sincer nu doresc să detaliez”.

Alina Bica se află în continuare în Costa Rica și e hotărâtă să nu se mai întoarcă niciodată în România.

„Niciodată. Pentru că în țara mea pe care am iubit-o și căreia i-am dedicat toată viața, am primit tot ce am primit din partea autorităților și vreau să îmi construiesc viața în liniște, într-o țară care înseamnă drepturi și libertate. Au fost un abuz și o lipsă de reacție din partea celor care trebuiau să intervină și care s-au făcut că nu văd. Sper ca lucrurile să se schimbe pentru cei care au rămas acolo, nu pentru mine,” spune fosta șefă DIICOT.

„Aș dori să transmit două lucruri.

Primul: autoritățile române știu unde sunt și au știut unde sunt. Stau la dispoziția oricărei autorități care dorește să vină să mă audieze.

În al doilea rând, văzând ce se întâmplă acasă cred că e un început de drum bun. Cred că Parlamentul ar trebui să fie mai curajos, iar faptul că afirmăm la televizor că s-au comis abuzuri, fără acțiuni concrete nu va ajuta pe nimeni”.

Alina Bica așteaptă răspuns la cererea de azil în Costa Rica: „Partea bună este că, fiind avocat, poți să lucrezi de la distanță și lucrul acesta îmi permite să mă întrețin. Dar, pe de altă parte, e bine când te simți în siguranță. (…) Aștept un răspuns din partea autorităților cu privire la situația mea (de a primi azil – n.red.) și ofer informații noi cu ceea ce se întâmplă în România, săptămânal”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât