• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Alina Gorghiu, AVERTISMENT DUR pentru Carmen Dan. Vei răspunde pentru echipa manevrată POLITIC de la Jandarmerie

Alina Gorghiu, AVERTISMENT DUR pentru Carmen Dan. Vei răspunde pentru echipa manevrată POLITIC de la Jandarmerie
Senatorul PNL, Alina Gorghiu, i-a transmis, joi, ministrului de Interne, Carmen Dan, că va răspunde pentru intervenția echipei "manevrate politic" din conducerea Jandarmeriei care au dus la violențele de la protestele din 10 august.

„Carmen Dan, ți-e limpede că vei raspunde la un moment dat, alături de echipa ta manevrată politic din conducerea Jandarmeriei, pentru tot balamucul generat pe 10 august, nu-i așa?! Iată întrebarea din interpelarea deja pregătită: În contextul evenimentelor care au avut loc în seara de 10 august vă solicit să precizați următoarele: Care au fost efectivele de jandarmi desfășurate în Piața Victoriei; Care a fost cantitatea de substanțe iritante lacrimogene, grenade, alte materiale specifice etc utilizate pe 10 august în Piața Victoriei și de ce fel au fost ele; De câte ori s-au utilizat jeturile de apă împotriva manifestanților; Ce număr de jandarmi călare au fost mobilizați în Piața Victoriei și care a fost numărul de câini-polițiști folosiți în misiune”, a scris senatorul PNL, Alina Gorghiu, pe Facebook.

Aceasta a adăugat că deși a trecut aproape o săptămână de la protestul din 10 august și apar tot mai multe semne de întrebare și nimeni nu își asumă răspunderea pentru evenimentele de atunci.

„Radiografia săptămânii trecute de la miting arată prost! Numărul plângerilor penale depuse la Parchetul Militar în legătură cu evenimentele din 10 august a ajuns la 206! Vă îndemn pe toți să-i încurajăm pe cei care au suferit să depună plângere. În același timp autoritățile nu explică suficient ce gaze au fost folosite în Piața Victoriei, în contextul în care unii participanți reclamă stări de rău și chiar solicită ajutor medical. Halal lipsă de transparență! Iar concluzia e și mai tristă: Mâine se va împlini o săptămână de la evenimentele din 10 august și nu apar decât semne de întrebare și deloc asumări ale răspunderii! Nicio demisie”, a completat Gorghiu pe rețeaua de socializare.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafața corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acționat la protestul din 10 august din Piața Victoriei, a anunțat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri și din alte regiuni ale țării.

Procurorii militari au înregistrat, până în prezent, 206 plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, aceștia fiind acuzați ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Totodată, procurorii au efectuat 81 de audieri. Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției a preluat ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.

Inchide