Ambasadorul României în Armenia, acuzat că a făcut afirmații „antisemite și homofobe”. REACȚIA MAE

Ambasadorul României în Armenia, acuzat că a făcut afirmații „antisemite și homofobe. REACȚIA MAE
Publicat: 05/12/2014, 16:21
Actualizat: 06/12/2014, 12:49

UPDATE. Sorin Vasile, ambasadorul României în Armenia, a remis un comunicat de presă, în care își cere scuze public pentru afirmațiile făcute.

„Vreau să îmi exprim deplinul regret cu privire la comentariile legate de tragicul eveniment care a cauzat o infinită suferință poporului armean la începutul secolului trecut și care au ajuns să aducă, fără intenție, o ofensă poporului armean.

Cu deplin regret am aflat cum au fost interpretate comentariile mele. Sunt profund întristat de neînțelegerile nefericite care s-au produs și care ar putea afecta relațiile tradiționale solide dintre poporul român și poporul armean, construite în secole de susținere și încredere reciprocă.Dacă anumite remarci pe care le-am făcut au fost considerate nepotrivite, îmi exprim profundul regret. Subliniez ferm că Armenia are un prieten în mine”.

UPDATE reacția MAE. „Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în Armenia a fost chemat de urgență în Centrală pentru a da explicații cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinței menționate”, precizează MAE, adăugând că ambasadorul a primit deja instrucțiuni să își ceară public scuze pentru comentariile sale „întru totul deplasate”. Totodată, MAE „își exprimă regretul și condamnă ferm declarațiile cu tentă antisemită și homofobă ale ambasadorului”.

Știrea inițială

„În data de 19 noiembrie 2014, Sorin Vasile, ambasadorul României în Armenia, a ținut un discurs în cadrul Universității Americane din Erevan. El a fost invitat să vorbească despre relațiile dintre cele două țări și să răspundă la întrebările celor prezenți. Când un student armean l-a întrebat ce este mai important pentru România – relațiile politice și economice cu Turcia sau recunoașterea genocidului armean, ambasadorul a dat un răspuns șocant”, scrie civilnet.am.

Gafă diplomatică. Patru ONG-uri, îngrijorate de declarația reprezentantei României la Comitetul ONU

„Vorbim despre evenimente care au avut loc la începutul secolului trecut, este foarte complicat… unde este moralitatea? Să le recunoaștem, da, acolo este moralitatea. Care este moralitatea, atunci când discutăm despre un cuplu de homosexuali și unul normal – format dintr-o femeie și un bărbat? Ei sunt normali, ei respectă moralitatea. Homosexualii sunt sau nu etici? Acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Pentru dumneavoastră, este un subiect controversat. Pentru cuplul gay, este perfect, este un model de familie, nu-i așa?”, a răspuns Sorin Vasile, ambasadorul României în Armenia.

După replica lui Vasile, în sală s-a așternut liniștea. O săptămână mai târziu, ambasadorul a răspuns la un email referitor la incidentul de la universitate: „A fost vorba de analiza conceptului de moralitate și nu am făcut nicio comparație”.

„Totul este relativ, este complicat. Nu este doar matematică: politica, strategia, geopolitica. Nu ai doar 1+1. Există o glumă bună despre evrei… Un afacerist evreu caută un contabil pentru compania sa și îl întreabă pe primul candidat – „Cât fac 10+10?”. Candidatul răspunde: 20. „Nu ești bun, ieși afară!”, îi spune evreul. Al doilea candidat spune că 10+10 fac 30 și este dat afară. „Cât fac 10+10?”, îl întreabă evreul pe al treilea candidat. „Cât ați dori să facă?”, întreabă candidatul și este angajat. Aici nu discutăm… despre matematică și 1+1 nu fac 2. Anul viitor, vom comemora 100 de ani… nu spun cine a avut dreptate și cine a greșit, nu am acest drept… este foarte complicat”, a mai scris ambasadorul român.

La sfârșitul comentariului său, Sorin Vasile a adăugat: „Și cel mai important lucru… uitați-vă la francezi și germani… la reconcilierea lor. Durează ceva timp, nu-i așa? În final, au găsit însă o cale. Pentru un om cu funcția mea, este foarte complicat. Nu este ușor, este o problemă care ține de moralitate, economie, politică, geopolitică. Există prea mulți factori la mijloc”.

Ambasadorul Sorin Vasile a menționat că nu mai dorește să comenteze afirmațiile respective. „Am spus limpede că evenimentele din 1915 au fost dureroase și mi-am exprimat speranța că, așa cum Germania și Franța au găsit calea spre reconciliere, într-un viitor apropiat, țările din regiune vor găsi o cale de negociere”. Diplomatul român a refuzat să-și ceară scuze pentru declarațiile sale.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Robert De Niro își deschide hotel lângă Vama Veche. Unde va fi și cât costă...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei