Anchetatorii spun că Truică a fost inițiatorul grupului care lua credite ilegale de la BRD

Anchetatorii spun că Truică a fost inițiatorul grupului care lua credite ilegale de la BRD
Publicat: 19/05/2015, 18:39
Actualizat: 04/08/2015, 13:29

Hosu a declarat, marți, că persoanele vizate în acest dosar au accesat, în baza unor documente falsificate, 17 credite neperformante și nerambursate.

„Grupul infracțional este format din 30 de persoane care au accesat credite bancare care ulterior ajungeau, în mare parte, la Remus Truică”, a spus procurorul șef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, precizând că din cele 17 credite, în cazul a 15 banii au ajuns la omul de afaceri Remus Truică.

Aceasta a mai arătat că, în general, banii obținuți din aceste credite bancare au fost folosiți pentru achiziția de imobile și ambarcațiuni de lux și că la acest moment este pus sechestru pe averile celor implicați în acest dosar, pe bunuri a căror valoare se apropie de suma constatată prejudiciu.

Conform sursei citate, în acest dosar sunt implicate și persoane care au avut funcții de conducere în BRD, precum și notari și evaluatori, iar solicitarea pentru credite și evaluările se făceau într-un timp extrem de scurt, chiar și de o zi, aceste credite în valoare de milioane de euro ajungând să fie garantate cu terenuri de câteva zeci de mii de euro.

„Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost rambursat, iar toate cele 17 credite au fost acordate cu încălcarea tuturor normelor legale sau monetare”, a adăugat procurorul șef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu.

Întrebată dacă prințul Paul are calitatea de martor în acest dosar, Giorgiana Hosu a confirmat.

Ulterior declarațiilor făcute de Giorgiana Hosu, DIICOT a transmis un comunicat de presă oficial în care anunță că în acest dosar a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.

Astfel, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru și Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal și complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Ștefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac și Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.

A fost începută urmărirea penală și în cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. De asemenea, a fost începută urmărirea penală și în cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truică, Ilie-Marius Coconete, Ștefan Munteanu, Ionuț Victor Nicoreșteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lișu și S.N.E, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.

În cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu și Marian Gheorghe, procurorii au început urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune și complicitate la spălare de bani.

În comunicatul DIICOT se precizează că în cazul lui Sorin Roșca-Stănescu și Adrian Sârbu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani, iar în cazul Minolei-Alexandra Șerban și Dumitru Diaconescu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals intelectual, în timp ce Dorin Cornal Drulă este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârșitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât și cele emise de Banca Națională a României, unor persoane fizice și/sau societăți comerciale, activitatea infracțională concretizându-se în obținerea unor importante sume de bani din săvârșirea subsecventă a unor infracțiuni de înșelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE. Membrii grupului infracțional organizat au acționat în mod concertat, în baza unei rezoluții infracționale unice, aceea de a obține importante beneficii financiare, potrivit contribuției infracționale pe palierele execuționale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracționale organizate, fiecare membru a desfășurat activități specifice interesului, poziției, pregătirii și profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfășurare pe termen lung”, menționează DIICOT în comunicatul transmis marți.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcțiile deținute în cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, „au racolat și controlat activitatea mai multor persoane subordonate și aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condițiile minime impuse de normele de creditare și că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreați de bancă”.

„Pentru desfășurarea în condiții optime a activității infracționale, suspecții și-au asigurat sprijinul celorlalți membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca și Gabriela Gavrilescu, care, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către agențiile Europa și Primăverii, care funcționează în interiorul Sucursalei Dorobanți a BRD- Grup Dorobanți. În același scop, suspecții i-au atras în activitatea infracțională pe Dana Băjescu, director executiv în cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial în cadrul BRD, Alice Monac, director la Agenția Europa, Elena Duhomnicu, director al Agenției Primăverii, Monica Ceaușu, director la Agenția Europa după avansarea lui Alice Monac și Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanți”, mai arată procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, cel de-al treilea lider al grupului infracțional, Remus Truică, a fost și principalul beneficiar al activității infracționale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obținând astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun că în ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveția, Austria și Cipru, „conturi controlate direct de către Remus Truică și Cristian Aparaschivei și apoi folosite de aceștia pentru achiziționarea unor bunuri de lux, ambarcațiuni și imobile”.

„Pentru punerea în executare a activităților infracționale inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracțional organizat alte persoane”, mai notează procurorii DIICOT, precizând că Truică a coordonat și înființarea a cinci societăți comerciale reprezentate și administrate de către Cristian Aparaschivei și Ilie Coconete și S.N.E, care, de asemenea, au obținut în mod fraudulos credite de la BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.

În acest dosar, procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar în cazul lui Remus Truică și Cristian Aparaschivei.

Marți, în acest dosar au fost audiați la DIICOT omul de afaceri Remus Truică, Gabriela Gavrilescu, Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel-Duca și Cristian Relu Aparaschivei. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că și judecătoarea Cristina Gabriela Mazilu de la Judecătoria Sectorului 4, fosta soție a lui Aparaschivei, ar fi fost citată la DIICOT.

Conform acelorași surse, Sorin Popa, fost vicepreședinte BRD, a fost citat și el să se prezinte la DIICOT, însă avocați ai acestuia le-au spus procurorilor că acesta este în Franța și că nu a putut veni marți.

Omul de afaceri Remus Truică a spus, la ieșirea de la audieri, că dorește să clarifice această situație, astfel că va reveni la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), arătând că nu înțelege acuzațiile, întrucât creditul pe care l-a luat a fost legal.

Avocatul omului de afaceri a precizat că Remus Truică va reveni în iunie în fața procurorului DIICOT, pentru a oferi lămuriri în legătură cu probele și acuzațiile anchetatorilor. Acesta a spus că s-a cerut un termen procurorilor pentru a fi studiate și analizate probele.

La rândul său, Claudiu Cercel-Duca a declarat, la ieșirea de la DIICOT, că nu dorește să comenteze situația în care se află și că vrea ca această anchetă să continue.

În același dosar au fost audiați, vineri, Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu. Adrian Sârbu, cercetat în arest preventiv într-un alt dosar, și Sorin Roșca Stănescu, aflat în Penitenciarul Jilava, unde execută pedeapsa primită în dosarul Rompetrol, sunt în atenția anchetatorilor pentru contractarea de credite în valoare de câteva milioane de euro de la BRD, în urmă cu mai mulți ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală