Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Lupta e departe de a fi pierdută. Sunt convins că putem resuscita sistemul medical românesc”

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Lupta e departe de a fi pierdută. Sunt convins că putem resuscita sistemul medical românesc”
Andrei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății
Publicat: 26/10/2020, 10:53
Actualizat: 26/10/2020, 11:02

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Andrei Baciu a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății, printr-o decizie a premierului Ludovic Orban, numirea fiind publicată în Monitorul Oficial. Chirurg cardiovascular și fost consilier în mandatul lui Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, Andrei Baciu spune că lupta cu noul coronavirus este departe de a fi pierdută, iar sistemul medical românesc poate fi ”resuscitat”. Însă totul reprezintă o ”muncă de echipă”.

Andrei Baciu s-a născut la Toplița – acolo unde se află singura cascadă cu apă termală din România – și mărturisește că primele sfaturi despre viață le-a primit chiar de la bunicii săi.

”Atunci, acolo, la bunici, am învățat primele lecții despre a fi un om integru și despre a lupta pentru lucrurile în care crezi, despre ce înseamnă să-ți pese de lumea în care trăiești”, spune secretarul de stat.

Absolvent al Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Baciu recunoaște că nu a regretat niciodată decizia făcută, iar cu ocazia Zilei Armatei Române a postat și un mesaj ”de suflet” în mediul online.

”Ziua de 25 octombrie reprezintă un moment marcant în istoria poporului român. Am urmat cu mândrie liceul militar și acei ani au fost adevărate lecții de disciplină și m-au pregătit intens pentru ,, bătăliile” ce aveau să vină în domeniile de activitate pe care le am. Cu deosebit respect și onoare mă înclin în fața Armatei României, demnă de trecutul și eroii săi, pentru noi toți constituie un reper moral. La mulți ani!”, a scris Andrei Baciu pe pagina sa de socializare, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Andrei Baciu a urmat cursurile Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Inițiativa Medici pentru România: ”Nimeni nu poate aduce schimbări majore de unul singur”

Cunoscuții și colaboratorii medicului Andrei Baciu – a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București – spun despre acesta că este ”foarte exigent, atât  cu cei de la minister, cât și cu cei cu care interacționează, permanent, astfel ca nu se încumetă mulți sa se prezinte în fața lui cu “lecția neînvățată”.

Plecat din România, împreună cu alți 20.000 de medici rezidenți, Andrei Baciu a descoperit provocări medicale și s-a întrebat dacă nu ar putea fi implementate în România, în sistemul medical, toate ideile bune pe care le-a păstrat, punctual, după experiența trăită în străinătate.

”Oportunitatea unei cariere de succes în Franța devenise o certitudine. Treptat au apărut însă frustrările – “De ce nu se poate face asta și-acasă?”, “De ce nu putem aplica tehnica asta și-n România?” Știam foarte bine care e situația sistemului nostru medical și-mi doream din ce în ce mai mult să schimb ceva, să ajut cumva, “să las ceva în urmă”. Și m-am întors. Convins că depinde de fiecare dintre noi să îndreptăm lucrurile. M-am zbătut cațiva ani să implementez aici ceea ce învățasem în străinătate, să propun tehnici și abordări noi”, mai spune Andrei Baciu.

”Nimeni nu poate aduce schimbări majore de unul singur. De-aceea, alături de mai mulți colegi am lansat Inițiativa Medici pentru România. Ne propunem să oferim o alternativă, să le transmitem colegilor nostri medici, studenților sau rezidenților, din țară sau din străinătate, că împreună putem reforma sistemul de sănătate. Știu cum funcționează lucrurile în alte țări. Și mai știu că rădăcinile noastre sunt aici și că vremea criticilor vehemente a trecut, a venit vremea soluțiilor. Sunt convins că putem resuscita sistemul medical românesc”

Andrei Baciu

A reprezentat Ministerul Sănătății la Reuniunea informală a miniștrilor Sănătății din UE- EPSCO – sănătate

Andrei Baciu, secretar de stat, a reprezentat Ministerul Sănătății la Reuniunea informală a miniștrilor Sănătății din UE- EPSCO – sănătate, care a avut loc în format videoconferință din cauza restricțiilor medicale impuse de pandemie.

În cadrul videoconferinței s-au discutat mai multe teme de imteres la nivel european, precum strategia și planul pentru programul de sănătate EU4Healt 2021-2027. Fiecare stat membru a prezentat poziția față de acest program.

Programul EU4Health este din ce în ce mai cuprinzator și mai bine finanțat de UE, astfel încât să poată acoperi cât mai multe aspecte care țin de sănătate la nivelul fiecărui stat membru. De asemenea, este gândit și ca urmare a experienței acumulate în ultimele luni pentru a preîntâmpina problemele cu care s-au confruntat statele membre în timpul pandemiei Covid, cum ar fi insuficiența materialelor sanitare și buna gestionare a personalului medical.

Toate statele membre au subliniat necesitatea unei bune colaborări la nivelui Uniunii Europene și au felicitat Comisia pentru planul propus.

Andrei Baciu și pasiunea pentru volei: ”Nu poate fi jucat individual, nu poate satisface orgolii personale”

Andrei Baciu își amintește și de o pasiune mai veche a sa, voleiul, sport cu care a intrat ”în contact” încă din anii de liceu.

A jucat chiar volei de performanță, își amintește secretarul de stat de azi, iar ”spiritul de echipă” este primordial. Dacă încerci să-l joci individual, punând în prim-plan doar orgoliul personal, rezultatul va fi un eșec, fiindcă a juca volei înseamnă, de fapt, să pun înainte de toate ”colaborarea și completarea”.

”Tot în anii aceia am continuat o pasiune mai veche– volei-ul (pasiune care avea să mă însoțească și-n facultate și care nu mi-a dispărut nici astăzi). Am jucat volei de performanță și dincolo de efectele benefice evidente pe care un sport le are asupra sănătății, am învățat o altă lecție mult mai importantă: spiritul de echipă. Volei-ul nu poate fi jucat individual, nu poate satisface orgolii personale. Volei-ul este despre “împreună”, despre colaborare și completare, despre a ști că fiecare are rolul lui bine definit și că succesul nu vine decât dacă toate rotițele funcționează impecabil”, consideră Andrei Baciu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului