Andrei Chiliman, trimis în judecată într-un nou dosar penal, pentru o terasă construită ilegal

Andrei Chiliman, trimis în judecată într-un nou dosar penal, pentru o terasă construită ilegal
Publicat: 06/10/2015, 13:19

Într-un comunicat de presă transmis marți, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 arată că Andrei Chiliman a fost trimis în judecată alături de directorul executiv al Direcției Utilități Publice din primărie, Petrică Marius Ionescu, și Georgiana Constantina Derdene, șef serviciu în cadrul Serviciului Utilități Publice, toți trei fiind acuzați de abuz în serviciu.

Andrei Chiliman este acuzat că, împreună cu Petrică Marius Ionescu și Georgiana Constantina Derdene, a emis, în mod ilegal, o autorizație de funcționare pentru o terasă, fără acordul unora dintre vecinii „direct afectați și cunoscând opoziția fermă și explicită a acestora pentru eliberarea autorizației”.

Potrivit procurorilor, terasa putea fi deschisă numai cu acordul vecinilor și în urma unei hotărâri a Consiliului Local, care, în cazul de față, nu a fost una favorabilă.

În paralel, Andrei Chiliman este anchetat și de DNA într-un dosar în care este cercetat, alături de consiliera personală a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, pentru atribuirea preferențială de lucrări unor firme de la care aceștia ar fi primit „comisioane” de 10 la sută din valoarea contractelor încheiate.

În acest dosar instrumentat de DNA, Andrei Chiliman, Ioana Costescu, Vlad Moisescu și Ion Brad sunt cercetați sub control judiciar.

Vlad Moisescu și Ioana Costescu sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Andrei Chiliman și Ion Brad sunt acuzați de constituirea a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență. Procurorii DNA Ploiești au pus sechestru până la concurența sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman și ale celorlalți trei inculpați.

Procurorii DNA susțin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracțional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferențial contractele ar fi fost împărțiți, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu și Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting și Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar și lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost și sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluați direct de Moisescu, susțin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV și România TV.

Chiliman și ceilalți trei inculpați sunt cercetați în dosarul în care sunt acuzați, printre alții, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top