Andrei Pleșu, despre explicațiile lui Victor Ponta după ce s-a aflat că a plagiat: „Este o imagine primitivă a ceea ce se regăsește în universitate”

Andrei Pleșu, despre explicațiile lui Victor Ponta după ce s-a aflat că a plagiat: „Este o imagine primitivă a ceea ce se regăsește în universitate
Publicat: 18/07/2016, 15:17

Andrei Pleșu a atras atenția, miercuri, la lansarea Topului Universităților Curate, că titlurile de doctor se acordă prea ușor în România, dovadă fiind și cazul premierului Victor Ponta.

„O să vă spun ceva care o să vi se pară curios: pe mine nu m-a scandalizat chiar atât de rău că primul ministru a plagiat. Din păcate, mă tem că foarte multe teze de doctorat din România sunt în situația asta. Se obține doctoratul mult prea ușor, asta este senzația mea. A ajuns să fie o chestie care trebuie bifată și se bifează cu mijloace diverse”, a spus Andrei Pleșu.

Ceea ce l-a scandalizat pe fondatorul Colegiului Noua Europă a fost explicația dată de Victor Ponta pentru modul cum a citat sursele în lucrarea sa de doctorat: „Mai grav însă mi se pare că domnul prim-ministru, când a venit să dea explicații, a spus ‘pe vremea mea, nu trebuiau citate surse’. Asta dovedește o lipsă de minimă de cultură academică și un fel complet brambura, un derapaj care e mai grav decât derapajul însuși. Ideea ta despre citat, despre ghilimele: nu se inventaseră ghilimelele. Ceea ce citez în text se regăsește în bibliografie la numele autorului, dar în text nu e citat. Este o imagine primitivă a ceea ce se regăsește în universitate”, a mai spus Andrei Pleșu.

Scriitorul susține că educația din România, precum și reformele făcute în ultimii ani, nu au făcut decât să-l exaspereze, dar problemele educației ar trebui privite ca probleme de sistem.

„Trebuie să gândim problemele învățământului ca fiind probleme de sistem. Nu poti să spui avem profesori minunați, studenți minunați, dar guvern mizerabil. Sau invers, avem guvern minunat, dar stăm prost cu profesorii și cu elevii. Nu! Toate trei la un loc trebuie să meargă laolaltă într-un efort de articulare, pentru că trebuie să spunem și asta: modul în care sunt promovați profesorii, modul în care sunt promovați studenții, faptul că se intră în facultăți fără examen de admitere, faptul că practic promvarea universitară este destul de aproximativă nu duce nici la studenți de calitate, nu se mai văd nici profesori a căror competență este solid dovedită. Și bineînțeles că dacă la asta se adaugă și o guvernare capricioasă, maleabilă, inventivă în sens rău, lucrurile n-au cum să meargă bine”, a mai spus Andrei Pleșu.

„Există o lipsă de intenție a reformei”

Cu toate că legea educației a fost schimbată de nenumărate ori și au existat proiecte de lege privind educația din România, Andrei Pleșu consideră că de fapt astea nu au reprezentat o intenție de reformare reală a învățământului, iar educația rămâne tot dezorganizată.

„Există o lipsă de intenție a reformei. În ciuda faptului că apar atâtea proiecte de lege, astea sunt toate moduri de a camufla pentru o agitație de suprafață o foarte slabă intenție de a schimba cu adevărat lucrurile. De ce? Pentru că într-un sistem dezorganizat rămâne să exerciți o virtute pe care românii o au tot timpul: te descurci. Dacă sistemul devine organizat te încurci. Și atunci ai tot interesul să-l ții încurcat pentru că tu ți-ai dezvoltat un sistem de tehnici prin care să fentezi tot ce e pe piață. Și atunci dacă schimbi lucrurile și le faci descurcate nu te mai poți descurca”, a arătat Andrei Pleșu.

Topului Universităților Curate, realizat de Societatea Academică din România, analizează site-urile a 55 de universități de stat din România, în privința transparenței unor informații și documente pe care instituțiile ar trebui să le facă publice, așa cum prevăd legile din România. Cele mai importante criterii în privința transparenței universităților sunt achizițiile publice, ocuparea posturilor scoase la concurs și declarațiile de avere și de interese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA