Angajatorii, nemulțumiți de calitatea posibililor angajați. Românii nu sunt bine pregătiți

Angajatorii, nemulțumiți de calitatea posibililor angajați. Românii nu sunt bine pregătiți
Publicat: 29/05/2012, 15:27

Aproape jumătate dintre angajatorii din România (45%) întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor, în principal din cauza lipsei competențelor tehnice ale candidaților, iar cel mai greu de găsit sunt inginerii, muncitorii calificați și reprezentanții de vânzări, potrivit Manpower.

Cel de-al șaptelea studiu anual la nivel global al ManpowerGroup privind Deficitul de Talente arată ca unul din trei angajatori la nivel global are dificultăți în ocuparea posturilor disponibile, evidențiind faptul că în România există un grad de dificultate mai mare din acest punct de vedere decât media globală.

În România, pozițiile ce ridică cele mai mari dificultăți angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificați și reprezentanți vânzări, în principal din cauza lipsei competențelor tehnice la nivelul candidaților (după cum motivează 61% dintre angajatori), a lipsei de competențe specifice industriei – certificări sau calificări (57%) și a insuficientei experiențe (36%).

Printre posturile greu de ocupat se numără și cele de operatori producție, personal IT, personal contabil și financiar, șoferi, personal hotelier și personal administrativ.

Spre comparație, rezultatele studiului din 2011 arătau că 53% dintre angajatorii români întâmpinau dificultăți în ocuparea posturilor vacante, cel mai greu de găsit fiind la acea vreme, în ordine, muncitorii calificați și inginerii.. Anul acesta au apărut două categorii noi, menționate de mai mulți angajatori, direct în top 5, respectiv responsabili vânzări pe locul trei și personal IT pe locul cinci.

„Îngrijorător este faptul că doar 9% dintre angajatori sunt preocupați de impactul pe care îl poate avea deficitul de talente asupra clienților sau investitorilor, în scădere de la 25% anul trecut. Atragerea de talente va rămâne un diferențiator cheie din punct de vedere competitiv în Era resurelor umane”, a declarat într-un comunicat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România.

În opinia sa, liderii în resurse umane vor fi nevoiți să ia în considerare soluții, precum angajarea de personal educabil, flexibil, căruia să-i ofere training superspecializat, extinderea căutării de canditați în categorii neexploatate încă, cum ar fi tinerii fără experiență, astfel încât să se poată găsi forța de munca necesară.

La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat nivel de dificultate în ocuparea posturilor sunt cei din Japonia (80%), Brazilia (71%), Bulgaria (51%), Australia (50%), Statele Unite (49%) India (48%), Noua Zeelanda (48%), Taiwan (47%), Panama (47%), România (45%), Argentina (45%), Mexic (43%), Germania (42%), Turcia (41%), Peru (41%) și Austria (40%).

Din punct de vedere regional, unu din patru angajatori din EMEA (25%) raportează dificultăți în atragerea angajaților din cauza lipsei de personal talentat. Acest procent este considerabil mai scăzut decât cel din regiunea America (41%) și din Asia Pacific (45%).

Comparativ cu 2011 nu se întrevăd modificări semnificative, procentul angajatorilor care invocă dificultăți în acoperirea pozițiilor deschise fiind mai mare decât cel înregistrat în trimestrul unu din 2008. Se pare că tendința lentă de recuperare continuă să reprime tendințele de angajare, diminuând astfel nevoia de personal talentat din regiune.

Cele mai notabile semnale privind lipsa de talente vin din partea angajatorilor din Bulgaria (51%) și România (45%), iar cel puțin doi din cinci angajatori din Germania (42%), Turcia (41%) și Austria (40%) au dificultăți în acest sens.

La polul opus se află Irlanda cu doar 2% dintre angajatori cu probleme la recrutarea angajaților, Olanda (7%), Spania (9%) și Africa de Sud (10%).

ManpowerGroup a intervievat peste 38.000 de angajatori din 41 de țări și teritorii pe parcursul trimestrului al doilea din 2012 pentru realizarea studiului.

Compania Manpower România este specializată în recrutare permanentă, temporară și pe bază de contract, evaluare și selecție, formare profesională, externalizare și consultanță în domeniul resurselor umane, funcționând prin intermediul a 11 agenții, în București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Ploiești și Pitești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto