Anomaliile BAC-ului 2014. Eleva premiantă care a luat doi din greșeală: „Eu nu știu cum mi-a fost modificată nota dacă nu a fost recorectată teza”

Anomaliile BAC-ului 2014.  Eleva premiantă care a luat doi din greșeală: Eu nu știu cum mi-a fost modificată nota dacă nu a fost recorectată teza
Publicat: 10/07/2014, 13:47
Actualizat: 03/09/2019, 01:57

Situație neobișnuită la Vaslui. O tânără premiantă care a dat BAC-ul a primit nota 2 la proba de Anatomie dintr-o greșeală de transcriere. Fata a depus contestație, iar după intervenția Inspectoratului a fost afișată nota pe care a primit-o în lucrare.

Diana Georgiana Stoleriu, elevă la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, a terminat clasa a XII-a cu media 9.13, însă la examenul de Anatomie de la Bacalaureat a fost notată cu 2. La proba de matematică ea a obținut 9.90, iar la română 8.80.

Convinsă că rezultatul la Anatomie, afișat în dreptul numelui ei, nu este cel real, Diana Georgiana Stoleriu a depus contestație luni, a doua zi după afișarea notelor. Directorul liceului a sesizat Inspectoratul Școlar Vaslui care a constat în urma verificărilor că în dreptul Dianei, la proba Anatomie, a fost transcrisă greșit nota altui elev care obținuse 9.35 la Bacalaureat.

„Este o elevă bună, nu a luat niciodată note mici. După ce doamna inspector general a constat greșeala a fost sunată Comisia Națională de Evaluare și s-a primit aprobare de modificare a notelor. Astfel, unui copil care de fapt avea 2 i s-a pus nota 9.35, și ei i s-a pus nota 2. A fost practic o inversare de note. Noi am reafișat notele corecte, precum și Ministerul Educației pe site. Fetița vrea notă mai mare, astfel că și-a menținut contestația. Eu i-am spus că poate să îi scadă sau crească nota, dar ea este convinsă că primi o notă mai mare. Noi îi ținem pumnii, oricum, pentru că este o elevă bună”, a declarat pentru gândul profesorul Cătălin Ignat, directorul Liceului „Mihai Kogălniceanu”. Directorul mărturisește că profesoara de Biologie a Dianei a fost foarte șocată când a aflat de notă.

Absolventa de liceu susține că în momentul în care i s-a spus, la școală, că își poate retrage contestația pentru că nota pe care a primit-o de fapt la Anatomie a fost 9.35, nu era afișat noul rezultat nici la avizierul liceului, nici pe site-ul edu.ro. „Am fost chemată ieri la școală, la 16 fără 10, ca să îmi retrag contestația, pentru că s-a modificat nota. Nu am vrut să o retrag pentru că am vrut să verific. La ora aia, nici la școală, nici pe site nu era modificată nota. Abia seara, pe la ora 8.00 a fost modificată… Eu nu știu cum mi-a fost modificată nota dacă nu a fost recorectată teza. Eu credeam că o să iau 9.70. Am făcut și baremul pe internet”, afirmă tânăra, contactată de gândul. Diana Georgiana Stoleriu are nevoie de medie mare pentru că își dorește să urmeze cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași.

Foto: pagină de Facebook personală

Contactat de gândul, inspectorul școlar general al județului Vaslui, Gabriela Plăcintă, afirmă că, la contestație, corectarea se va face pe baza notei de 9.35. „A fost negflijență, oboseală din partea celor care au transcris notele. O să discutăm problema în Consiliul de Administrație, să vedem ce sancțiuni vom lua”, afirmă Gabriela Plăcintă.

Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui este unul dintre cele mai bune din județ, unde, de altfel, s-a înregistrat și una dintre cele patru medii de 10 din tot județul, la Bacalaureat 2014. Procentul de promovare la acest liceu a fost de 98,38%. Dintre cei 124 de elevi care au susținut anul acesta bacalaureatul, doar doi au fost declarați respinși, unul dintre ei fiind Diana Georgiana Stoleriu.

Un cuvânt scris greșit a dus la anularea lucrării

La Galați, la Inspectoratul Școlar a ajuns o altă plângere. Alexandra Constantinescu, absolventă a Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, care a terminat clasa a XII-a cu media 9,70, afirmă că a luat o notă prea mică la examanul de limba romană din cauză că a fost obligată de supraveghetori să transcrie din nou întreaga lucrare. „În ultimul sfert de oră mi-am recitit lucrarea și am constatat că la subiectul al treilea am greșit un cuvânt. L-am tăiat u o linie, așa cum se face, și l-am scris deasupra pentru că era singurul loc în care o puteam face. Doamna supraveghetoare mi-a spus că se va considera semn”, a povestit eleva. Astfel, a trebuit să rescrie cele două pagini și jumătate din lucrare. „Din lipsă de timp, eseul l-am restructurat, dar nu am reușit să cuprind tot”, adaugă ea. La această probă a obținut nota 8.15, în condițiile în care a obținut 9,70 la istorie și 9,60 la geografie. Alexandra Constantinescu a depus contestație pentru că media generală pe care a obținut-o la Bacalaureat îi este insuficientă pentru a fi admisă la o facultate de arte din Marea Britanie. „Îmi trebuia minim 9 la română. Eu fac dans sportiv de 10 ani și îmi doresc să fiu admisă acolo”, spune Alexandra, care a obținut de-a lungul anilor o serie de trofee și medalii la concursuri de dans sportiv.

Reprezentanții Inspectoratului afirmă că se vor uita inclusiv pe camere de supraveghere de la clasă pentru a vedea ce s-a întâmplat exact în sala de examen. „Comisia județeană va verifica toate documentele, lucrarea anulată, teza și va viziona înregistrarea, apoi vom vedea care este adevărul. Trebuia să conteste desfășurarea examenului atunci, nu după ce a văzut rezultatele”, a declarat pentru gândul inspectorul școlar de Galați, Miooara Enache.

Cel mai bun bac din ultimii patru ani

Cu o rată de promovare de aproape 60%, la această sesiune de bacalaureat s-a înregistrat cel mai bun rezultat din ultimii patru ani, când au fost introduse camerele de supraveghere în sălile de examen. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în Brăila, Cluj și Iași, la celălalt pol situându-se județele Ilfov, Girugiu și Teleorman. La nivel național s-au înregistrat 104 medii de 10, cele mai multe în Iași, Dolj și Cluj. Cele mai multe medii de promovare au fost înregistrate pe segmentul 8 – 8,99, 25.290 de elevi încadrându-se în acest interval.

Gândul vă ține la curent cu toate informațiile legate de bacalureat 2014 și va publica în timp real rezultate bacalaureat 2014 după contestații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Gmail introduce o nouă funcție. Ce se schimbă la adresele de email
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter