ANP prezintă fotografii din celula Monicăi Iacob Ridzi, de la Gherla: „Afirmația că pereții sunt scrijeliți, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realității”

ANP prezintă fotografii din celula Monicăi Iacob Ridzi, de la Gherla: „Afirmația că pereții sunt scrijeliți, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realității
Publicat: 04/03/2015, 16:47

ANP precizează că Monica iacob Ridzi a fost cazată în infirmeria Penitenciarului Gherla, de pe 17 februarie până luni, 2 martie, când a plecat către Penitenciarul Jilava, din motive medicale. Ridzi a stat în cameră cu încă o deținută și a urmat tratamentul prescris de specialiști înainte să intre la închisoare, conform ANP.

„Deținuta a primit două pături din dotarea penitenciarului și i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie. În cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secția Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 220C. Fiecare cameră are în dotare un termometru și zilnic temperatura camerelor este notată într-un registru special. Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deținuta, a rezultat faptul că afirmația conform căreia pereții sunt scrijeliți, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realității, aceasta respectând normele igienico-sanitare”, precizează ANP.

Foto: ANP.

Instituția mai arată că suma cheltuită de stat pentru un deținut este de 535 de lei pe lună, în medie, sumă rezultată din prevederile bugetare ale ANP. Costul mediu cuprinde cheltuielile cu hrana deținuților, utilitățile (energie electrică, gaze naturale, apă, CLU pentru încălzire și preparare hrană), materialele pentru curățenie, carburanții, reparațiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanți, piese de schimb, lenjerie și accesorii de pat și altele.

De asemenea, în anul 2014 contribuția medie lunară la bugetul asigurărilor sociale de sănătate (CASS) pentru un deținut a fost de 94 de lei, nu de 2.100 de lei, așa cum s-a vehiculat în spațiul public în ultimele zile, mai precizează ANP.

„În ceea ce privește respectarea drepturilor deținuților, Administrația Națională a Penitenciarelor este verificată periodic de Corpul de Control al ministrului justiției, dar și de organisme internaționale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizăm că ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc în luna iunie 2014″, mai arată ANP într-un comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase