ANRMAP transmite DNA neregulile identificate la Poșta Română. Cum a câștigat o firmă contracte de 38 de milioane de lei

ANRMAP transmite DNA neregulile identificate la Poșta Română. Cum a câștigat o firmă contracte de 38 de milioane de lei
Publicat: 08/12/2012, 11:51
Actualizat: 01/11/2016, 18:36

Autoritatea de Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP) a transmis DNA, la cererea instituției, date privind existența unor nereguli în cazul a trei contracte încheiate de Poșta Română în intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, în valoare totală de circa 40 milioane lei, două fără licitație.

Controlul a fost inițiat în luna august și finalizat la 6 decembrie, procedura de supraveghere fiind efectuată la cererea Direcției Naționale de Anticorupție (DNA), a anunțat Mircea Fechet, vicepreședinte ANRMAP.

Vicepreședintele ANRMAP a arătat că primul contract verificat, în valoare de 9,7 milioane lei, avea ca obect repararea și întreținerea mașinilor de aplicare și ștampilare a timbrelelor pe plic. Poșta Română nu a detaliat modul în care a fost calculat prețul estimat, iar contractul a fost atribuit fără licitație, respectiv prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, pe motiv că o singură firmă, Promotional Interservice, poate asigura aceste servicii.

În 2010, Curtea de Conturi a semnalat. în urma unui audit, atribuirea greșită a acestui contract, iar Poșta Română l-a reziliat, dar în 2011, cu puțin înainte de expirarea de drept a înțelegerii.

Al doilea contract verificat de ANRMAP, în valoare de 28,5 milioane lei, avea ca obiect furnizarea unor aplicații informatice, licențe, calculatoare și mașini de francat și ștampilat, nici în acest caz nefiind însă explicat modul de calcul al prețului estimat și nefiind organizată o licitație, cu același argument al furnizorului unic. ANRMAP arată că prețul a reprezentat o propunere a firmei cu drept de exclusivitate, Promotional Interservice.

Al treilea contract verificat de ANRMAP, cu o valoare de 1,3 milioane lei, viza întreținerea și repararea consumabilelor. În acest caz a fost organizată o licitație și s-au prezentat doi ofertanți, dar unul dintre ei a fost eliminat pe motiv că oferta era neconformă, iar câștigătorul, din nou firma Promotional Interservice, nu a mai semnat în final contractul cu Poșta Română.

Vicepreședintele ANRMAP a mai declarat că, în urma controlului efectuat, pentru neregulile semnalate autoritatea a aplicat o amendă de 40.000 lei în cazul celui de-al doilea contract și o amendă de 20.000 lei pentru cel de-al treilea contract. În cazul primului contract, din cauza timpului trecut de la derularea contractului și până la momentul controlului, nu a fost aplicată o amendă, pentru că aceasta era prescrisă.

În luna iulie, agenția MEDIAFAX a anunțat că Guvernul va sesiza Direcția Națională Anticorupție pentru nereguli descoperite în activitatea Poștei Române din perioada 2009-2011, legate de încălcarea de către fosta conducere a companiei a normativelor legale de cheltuieli, cu posibile fapte penale asociate cu infracțiunea de abuz în serviciu.

Neregulile au fost identificate de către inspectorii Corpului de Control al premierului, care au calculat pentru intervalul 2009-2011 o pierdere totală de peste 485 milioane lei la nivelul companiei Poșta Română, au declarat atunci agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Corpul de control al primului-ministru a finalizat acțiunea de control la Poșta Română, iar raportul redactat arată că, în anii 2009, 2010 și 2011, conducerea Poștei, respectiv Consiliul de Administrație și conducerea operativă, a pus în executare bugetele de venituri și cheltuieli cu încălcarea hotărârilor Adunării Generale a Acționarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, și prin încălcarea dispozițiilor imperative ale actelor normative (hotărâri de guvern) care au aprobat respectivele bugete.

Încălcarea dispozițiilor imperative ale actelor normative care au aprobat bugetele de venituri și cheltuieli ale CN Poșta Română, aferente anilor 2009, 2010 și 2011, s-a realizat prin depășirea limitelor maximale ale cheltuielilor totale aprobate și fără a se respecta prevederea legală ca nivelul cheltuielilor să fie proporțional cu veniturile efectiv realizate, este concluzia inspectorilor.

„Modul în care a acționat conducerea Poștei Române a determinat înregistrarea de către companie a unor pierderi în sumă totală cumulată de 485.512.396 lei, sumă care rezultă din cumularea pierderilor anuale înregistrate în perioada 2009-2011”, potrivit raportului de control.

La capitolul concluzii, raportul conține ideea că au fost constatate mai multe „fapte posibile de natură penală care s-ar asocia cu infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată”.

„Din acest motiv, în cel mai scurt, raportul va fi înaintat Direcției Naționale Anticorupție”, au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Premierul Victor Ponta a anunțat, în luna mai, că va trimite Corpul de Control să verifice situația de la Poșta Română, aflată în pericol de insolvență, spunând că fosta conducere a companiei, cu asistența juridică a unui avocat „cunoscut colegilor din PNL”, a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanțelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, și înregistrează datorii de 110 milioane lei către ANAF.

Șeful Guvernului a precizat că acțiunile de control vor începe joi și vor fi derulate împreună cu inspectorii ministerelor de Interne și Finanțelor

Avocatul Valeriu Stoica (membru PDL) a transmis atunci că șeful Guvernului face confuzie între „sancționarea contravențională” a Poștei de către Consiliul Concurenței și „cererea de suspendare a executării” deciziei, precizând că nu a reprezentat compania „în cadrul investigației de concurență”.

Tot în luna mai, ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, a declarat că Poșta Română a înregistrat în ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane lei, pentru că „a fost furată mult și sistematic” de protejații cuplului Boc-Anastase.

„Cuplul Boc-Anastase mai avea puțin și băga Poșta Română în faliment, o societate cu peste 35.000 de angajați și o vechime de 120 de ani. În intervalul 2008-2010, Poșta a acumulat pierderi de 485 milioane de lei, la care se adaugă o amenda aplicată de Consiliul Concurenței, de peste 100 milioane de lei, plus o serie de obligații de plată către diverși furnizori și bugete ale statului de peste 400 milioane de lei”, a spus Nica.

El a adăugat că, fără măsurile de restructurare care vor fi aplicate în perioada următoare, Poșta Română ar fi intrat în faliment începând cu 13 iunie.

„Fostul director general al Poștei Daniel Neagoe a fost unul dintre protejații Robertei Anastase. Aproximativ 80-90.000 euro au costat «contractele-cadou» atribuite fără licitație de fostul director general al Poștei societății Mefisto Com SRL din orașul său de baștină, Breaza, pentru a presta pentru operator servicii din domeniul construcțiilor. Firma are sediul la adresa domiciliului mamei lui Neagoe”, a spus Nica.

Ministrul a spus că ultima plată către Mefisto Com SRL s-a făcut în aprilie, la finalul mandatului fostului șef al Poștei Române.

Un alt contract „păgubos” pentru Poștă a fost cel încheiat cu Alfa Medical Service, al cărui obiect a fost, potrivit lui Nica, „furnizarea de servicii medicale cu dedicație și, multă vreme, inexistente”.

„În perioada septembrie-decembrie 2010 au fost plătiți 1.392.893 lei fără ca dosarele angajaților să fie cerute timp de un an de la societatea care a prestat anterior aceste servicii medicale. Raportul Curții de Conturi arată clar că s-au plătit servicii fără contraprestație. Valoarea totală a contractului a fost de șase milioane de euro. Contractul a fost atribuit prin procedură de negociere fără publicare, deci fără licitație, și cu încălcarea OG 34/2006”, a spus Nica.

Ministrul s-a referit și la două contracte derulate de Poșta Română cu Terradox și Promotional Interservice, firme cu aceiași asociați.

„Șase milioane de euro a costat aplicația software METER-NET și niște echipamente de francat, achiziționate în 2011 de la Promotional Interservice, în condițiile în care un serviciu similar era deja dezvoltat prin forțe proprii de Poșta Română, la costuri mult mai mici. Mentenanța echipamentelor a costat 1,26 milioane de euro pentru doar cinci luni, bani încasați de cele două firme, în condițiile în care acest fapt nu s-a justificat tot timpul”, a arătat Nica.

El a mai spus că achiziționarea aplicației software METER-NET s-a realizat prin negociere, fără publicarea unui anunț de participare, pentru că aplicația software a fost considerată ca fiind singura compatibilă cu echipamentele deținute deja de operator.

Potrivit datelor prezentate de Nica, obligațiile de plată cu risc mare ale operatorului poștal însumează 394,7 milioane de lei, din care amenda Consiliului Concurenței – 103,37 milioane de lei, datoria la bugetul de stat (ANAF) – 97,74 milioane de lei, servicii financiare – 144 milioane de lei, obligații curente (salarii pentru aprilie) – 19,6 milioane de lei și linii de credit datorate băncilor – 30 milioane de lei.

„De asemenea, obligațiile de plată către furnizori însumează 82,53 milioane de lei, din care G4S- 49,88 milioane de lei, Grupul Industrial Român – 4,4 milioane de lei, IBM – 4,1 milioane de lei, G4S – 2,8 milioane de lei, Blue Air – 1,8 milioane de lei și Rompetrol – 1,7 milioane de lei. Pe partea de venituri, Poșta Română încasează lunar circa 105 milioane de lei”, a spus ministrul.

Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a declarat atunci că nu a avut „niciun fel de amestec” privind atribuirea mandatului fostului director general al Poștei Române Dan Neagoe și că, dacă ministrul Dan Nica va continua „atacurile mincioase”, își rezervă dreptul de a-l acționa în justiție.

Anastase a spus că nu există niciun contract între mama sa și Poșta Română.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.000 de oficii poștale.

Acționarii companiei sunt Ministerul Comunicațiilor, cu o participație de 75%, și Fondul Proprietatea, care deține 25% din capital.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Noi informații despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Mesajul îndrăgitului actor
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Ne afectează” Zsolt Csergo, prima reacție după ce s-a zvonit că el și Nicoleta Luciu...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu