Antena 3, Antena 1, B1 TV și România TV, cele mai mari sancțiuni de la CNA, în 2014

Antena 3, Antena 1, B1 TV și România TV, cele mai mari sancțiuni de la CNA, în 2014
Publicat: 23/12/2014, 18:37

Datele au fost obținute de agenția MEDIAFAX prin prelucrarea informațiilor din ședințele Consiliului Național al Audiovizualului, a celor publicate pe site-ul CNA și a celor din comunicatele de presă emise de instituție în acest an, în lipsa unui bilanț oficial al Consiliului până la data publicării acestui material.

Astfel, CNA a aplicat în acest an un număr total de 373 de sancțiuni, dintre care 68 de amenzi în valoare de 1.826.000 de lei, 284 de somații publice, 10 decizii de intrare în legalitate a unor piese muzicale, spoturi publicitare și electorale, 10 decizii de acordare a unor drepturi la replică sau rectificare și o decizie de retragere a licenței. Sumele provenite din amenzile CNA merg la bugetul de stat.

Comparativ cu anul 2013, numărul amenzilor aplicate de CNA în acest an este în scădere. În 2013, CNA a aplicat un total de 101 amenzi în cuantum de 2.067.500 de lei. Însă, numărul total al sancțiunilor (incluzând somațiile, deciziile de acordare a dreptului la replică etc.) este în acest an mai mare față de cel din 2013. Anul trecut, Consiliul a aplicat în total 250 de sancțiuni pentru nerespectarea de către televiziuni, radiouri și distribuitorii de servicii a legislației din domeniul audiovizualului.

Cele mai mari sancțiuni au mers în acest an la televiziunile de știri Antena 3, B1 TV și România TV, dar și la televiziunea generalistă Antena 1.

Astfel, Antena 3, o televiziune deținută de familia Voiculescu, s-a situat pe primul loc în acest top, întrucât a primit 15 sancțiuni de la CNA, din care 10 amenzi, a căror valoare totală este de 230.000 de lei. Antena 3 a primit și două somații publice și trei decizii de acordare a dreptului la replică, pentru nerespectarea legislației audiovizualului în acest an.

Antena 1, o televiziune generalistă deținută tot de familia Voiculescu, a ocupat poziția a doua în clasament. Antena 1 a primit în acest an 7 sancțiuni de la CNA, respectiv 4 amenzi, în cuantum de 170.000 de lei, două somații publice și o decizie de acordare a dreptului la rectificare.

Pe locul al treilea în topul celor mai mari sancțiuni primite în acest an de televiziuni se situează B1 TV. Această televiziune de știri, deținută indirect de familia Păunescu și direct de Sorin Oancea (50% din acțiuni), a primit în 2014 un număr total de 12 sancțiuni de la CNA, între care 6 amenzi, în valoare totală de 135.000 de lei, 5 somații publice și o decizie de acordare a dreptului la replică.

România TV, o televiziune de știri aflată în sfera de influență a deputatului Sebastian Ghiță, ocupă poziția a patra în acest clasament. România TV a primit în acest an 11 sancțiuni (7 amenzi, în cuantum de 125.000 de lei, 3 somații publice și o decizie de acordare a dreptului la replică), pentru nerespectarea legislației audiovizualului.

Clasamentul continuă cu Pro TV, care a primit 3 sancțiuni în acest an de la CNA, dintre care 2 amenzi (în cuantum de 120.000 de lei), Mynele TV – o amendă de 100.000 de lei și Nașul TV – 5 sancțiuni, din care 4 amenzi (80.000 de lei).

Televiziunea Română a primit în acest an 4 sancțiuni de la CNA, dintre care o amendă de 70.000 de lei, două somații publice și o decizie de acordare a dreptului la replică.

La rândul său, televiziunea de știri Realitatea TV a primit în 2014 un număr total de 8 sancțiuni pentru nerespectarea legislației audiovizualului, respectiv 3 amenzi (în cuantum de 36.000 de lei), patru somații și o decizie de acordare a dreptului la replică.

Clasamentul continuă cu Prima TV – 3 sancțiuni (2 amenzi în cuantum de 20.000 de lei și o somație publică), Taraf TV – o amendă de 15.000 de lei, Kanal D – 2 sancțiuni (o amendă de 10.000 de lei și o somație), Estrada TV – 2 sancțiuni (o amendă de 10.000 de lei și o somație), Neptun TV – 2 sancțiuni (o amendă de 10.000 de lei și o somație) și Antena Stars – o amendă de 10.000 de lei.

Totodată, Digi 24, Sport.ro, Look TV, Transilvania Live! (în prezent Look Plus, n.r.) și The Money Channel au primit fiecare câte o somație publică în acest an, pentru încălcarea legislației audiovizualului.

În ceea ce privește posturile de radio, Radio Zu a primit 4 sancțiuni, respectiv 3 amenzi, în cuantum de 40.000 de lei, și o decizie de intrare în legalitate a unui clip publicitar, iar Kiss FM a primit 2 amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei.

Clasamentul celor mai amendate posturi de radio în acest an continuă cu Gold FM (o amendă de 25.000 de lei), Pro FM (o amendă de 25.000 de lei), Radio 21 – 2 sancțiuni (o amendă de 20.000 de lei și o somație). La rândul lor, Europa FM, Magic FM Sibiu și RFI România au primit câte o somație publică.

Pe de altă parte, cele mai multe dintre somațiile publice aplicate în acest an de CNA au mers la cabliști, pentru nerespectarea principiului „must carry”, respectiv neincluderea în grilele lor a unor televiziuni obligatorii la retransmisie, potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului. Între aceste societăți de cablu somate public de CNA în 2014 se numără și cabliștii mari, respectiv RCS&RDS, UPC România, Romtelecom și Digital Cable Systems.

Consiliul Național al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituție publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întrunește, în mod curent, de două ori pe săptămână, în ședințe publice și este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii și să aplice sancțiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare.

CNA nu a funcționat în acest an timp de mai mult de o lună. Consiliul și-a încheiat activitatea la sfârșitul lunii octombrie, după expirarea mandatelor a patru membri, respectiv Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Radu Călin Cristea și Christian Mititelu. Pentru ca o ședință a CNA să poată avea loc, Consiliul trebuie să aibă un cvorum de opt din cei 11 membri numiți, potrivit Legii audiovizualului.

Astfel, Consiliul Național al Audiovizualului și-a putut relua activitatea abia pe 9 decembrie, după numirea de către Parlament a doi noi membri ai Consiliului, respectiv Radu Călin Cristea (care astfel își continuă activitatea în CNA) și Gabriel Tufeanu (aflat la primul mandat în Consiliu).

CNA are, în prezent, următoarea componență: Laura Georgescu (președinte), Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani...
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete