Anunțul care adâncește misterul dispariției zborului MH370. Ce spune guvernul australian despre fragmentele de avion găsite în apropierea insulei Reunion

Anunțul care adâncește misterul dispariției zborului MH370. Ce spune guvernul australian despre fragmentele de avion găsite în apropierea insulei Reunion
Publicat: 07/08/2015, 17:01

„Numeroase piese au fost transmise poliției din Réunion (…). Pentru moment, niciuna dintre aceste piese nu pare să provină de la avion”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al vicepremierului australian Warren Truss.

Anunțul vine să confirme rezervele exprimate și de autoritățile franceze care au anunțat totuși o mobilizare masivă în zonă. Un avion militar urma să survoleze zona începând de vineri, iar Brigada Jandarmeriei pentru Transport Aerian urma să înceapă să efectueze misiuni de „patrulare pe jos, misiuni de cercetare cu elicoptere și ale Brigăzii Nautice”.

Premierul Malaysiei, Najib Razak anunțase miercuri seară, într-o conferință de presă, că un fragment de fuselaj găsit pe Insula Reunion este al avionului Boeing 777 dispărut din martie 2014.

„Cu adâncă tristețe trebuie să anunț că o echipă internațională de experți a confirmat că fragmentul de fuselaj găsit pe Insula Reunion aparține Cursei aeriene MH370”, a declarat Najib Razak, potrivit CNN. „Acum avem dovada materială că avionul care efectua Cursa MH370 a sfârșit tragic în Oceanul Indian”, a spus premierul Malaysiei.

A fost prima declarație tranșantă, în condițiile în care alți oficiali implicați în anchetă s-au arătat rezervați că bucățile de aeronavă găsite aparțin 100% avionului dispărut. Mai ales, în condițiile în care descoperirea a fost făcută la peste 4.000 de kilometri de aria de căutare inițială a epavei. Oficialii de la Boeing au stabilit că trăsăturile tehnice ale rămășițelor găsite, cum ar fi culoarea sau structura articulațiilor, corespund cu ale unui aparat 777, așa cum era și MH370. Totuși, oficialii nu au prezentat o dovadă clară că rămășițele de Boeing 777 provin chiar de la zborul malaezian.

Proteste ale rudelor pasagerilor dispăruți

Nervozitatea printre rudele pasagerilor dispăruți crește în contextul informațiilor contradictorii pe care le primesc. Acestea au părăsit vineri o întâlnire cu reprezentanți ai companiei Malaysia Airlines, plângându-se de faptul că la discuții nu a fost prezent niciun oficial guvernamental malaysian, relatează DPA în pagina electronică.

Grupul de aproximativ 30 de persoane a ieșit de la întâlnire, apreciind că prezența unui singur reprezentant al companiei și unui translator este inadecvată pentru abordarea problemelor lor cu privire la gestionarea dispariției zborului și anchetei în curs.

Ei au solicitat prezența unui oficial guvernamental, „dar n-a venit niciunul”, a declarat Wen Wancheng, al cărui fiu se afla bordul avionului de linie. „Noi vrem ca rezultatele testelor să fie anunțate de către un oficial guvernamental, nu de un reprezentant al unei corporațiii”, a subliniat el.

Misterul dispariției cursei MH370

Gândul a prezentat joi o amplă analiză asupra dispariției aeronavei cu 239 de persoane la bord. Odată cu declarațiile autorităților australiene misterul MH370 se adâcește, de vreme ce la 17 luni de la dispariție aceasta nu este încă elucidată. Această stare de fapt alimentează scenariile din spațiul public în spațiul public care încearcă să dea sens incidentului aviatic. Ele nu se bazează însă pe dovezi credibile sau se bazează, desigur, pe surse extrem de secrete.

Cele mai comune teorii ale conspirației cu privire zborul MH370 au fost adunate de The Independent și The Telegraph. Cea mai recentă este că autoritățile malaeziene au intrat în panică și au plantat resturile de avion în Reunion, după ce familiile victimelor au dat în judecată compania aeriană.

Cea mai pe larg dezbătută se referă la baza militară americano-britanică de pe insula Diego Garcia, din Oceanul Indian, care a fost pomenită și în scandalul închisorilor secrete ale CIA. Acest scenariu susține că avionul a fost deturnat de CIA pentru a intra în posesia unei persoane sau a unui obiect „foarte special” care se afla la bordul avionului. Teoria mai spune că avionul a fost aterizat pe insula Diego Garcia, unde a fost dezasamblat, ars sau aruncat în mare. Teoria se bazează pe ideea că unele telefoane ale pasagerilor ar mai fi sunat și după ora când avionul a dispărut de pe radare, dar și pe ideea că acasă la pilotul malaezian ar fi fost găsit un simulator de zbor care conținea planuri ale Oceanului Indian, acolo unde se află și insula Diego Garcia, și că simulatorul ar fi conținut și exerciții de aterizare pe piste scurte, așa cum sunt pe insule.

Un alt scenariu conspiraționist susține că Rusia se află în spatele dispariției avionului și că forțele speciale rusești l-ar fi deturnat către Kazahstan. Autorul ideii, un pilot, nu a putut explica de ce ar face Rusia una ca asta.

Un alt scenariu popular este că Boeingul 777 din Oceanul Indian și cel doborât în Ucraina, în iulie 2014, 4 luni după MH370, ar fi unul și același avion. Din nou, nu există o explicație pentru acest scenariu, alta decât o „operațiune murdară” a Mossadului.

O altă teorie a conspirației spune că avionul a fost deturnat de teroriști și că a fost doborât de autorități, iar o alta că a fost doborât din greșeală, în timpul unui exercițiu militar americano-thailandez.

Cea mai spectaculoasă teorie despre dispariția MH370 vorbește despre „arma spațială”. Despre „o forță absolut nouă, misterioasă și puternică, capabilă să preia avioane din zbor fără să lase în urmă nici cea mai mică dovadă”. „Dacă există o astfel de armă cu asemenea capabilități, cine o controlează are abilitatea să domine toate națiunile de pe Pământ cu o înfricoșătoare armă militară de o putere inimaginabilă”, a scris Mike Adams, un veteran al teoriilor conspirației. Teoria lui este dată peste cap de rămășițele găsite în Reunion, desigur, dacă nu intră în acțiune teoria cea mai recentă, aceea că bucățile de avion au fost plantate acolo. (Andrei Luca Popescu)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice