Anunțul Ministerului Agriculturii în scandalul cărnii de cal comercializată în Anglia

Anunțul Ministerului Agriculturii în scandalul cărnii de cal comercializată în Anglia
Publicat: 09/02/2013, 20:57
Actualizat: 05/08/2014, 01:35

Ministerul Agriculturii precizează, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanșat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România, țară care nu este însă menționată într-o notificare pe acest subiect a CE.

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă seară, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) mai arată că nu are „informații cu privire la data la care a avut loc transportul și mențiunile înscrise pe etichetă, autoritățile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor”.

Redăm integral comunicatul MADR pe acest subiect:

„Referitor la informațiile care au apărut în mass-media cu privire la comercializarea pe piața din Marea Britanie a produsului lasagna care conține carne de cal în loc de carne de vită, producătorul francez incriminând un abator din România pe motiv că ar fi vândut carne de cal drept carne de vită, vă precizăm următoarele:

În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituția cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie și obținut în Luxemburg din materii prime provenite din Franța.

Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franța.

În momentul de față, așa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene, se cunoaște că produsul a fost distribuit prin lanțuri de magazine din Marea Britanie.

În ceea ce privește originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menționând doar furnizorul de carne Comigel din Franța.

În cursul zilei de azi (sâmbătă – n.r.), urmare a declarațiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime și în vederea unei mai bune coordonări, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franța care au confirmat faptul că este vorba de două unități din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare și tranșare, bovine, porcine, ovine, cabaline .
Până în prezent, nu avem informații cu privire la data la care a avut loc transportul și mențiunile înscrise pe etichetă, autoritățile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor.

Concomitent, în cursul zilei de astăzi la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declanșată o anchetă în vederea efectuării trasabilității loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franța, și verificării modului în care au fost respectate toate cerințele prevăzute de legislația veterinară în vigoare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale apreciază Sistemul Rapid de Alertă al UE a cărui eficiență a fost dovedită încă o dată. În același timp, ministrul Daniel Constantin recomandă prudența autorităților statale cu privire la proveniența materiei prime până când acesta va fi dovedită. Industria alimentară a dovedit odată cu aderarea României la UE ca s-a adaptat exigențelor cerute de piața europeană în domeniu. Ca atare, MADR și ANSVSA se vor preocupa să identifice în cel mai scurt timp dacă materia primă provine din Romania și dacă legislația a fost încălcată sancționând astfel de practici care aduc prejudicii de imagine întregii industrii”.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ulterior, la Antena 3, că în urma verificărilor efectuate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), unul dintre cele două abatoare din România menționate de autoritățile franceze a fost scos de sub suspiciune, deoarece nu a exportat carne de cal. Potrivit lui Constantin, MADR va face publică și situația celui de-al doilea, după verificările de rigoare.

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat, sâmbătă, că intenționează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.

„Am cumpărat carne de vită de origine europeană și am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român”, a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, președintele companiei Spanghero, cu sediul în Castelnaudary în sud-vestul Franței, contactat prin telefon după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna, în locul cărnii de vită, a bulversat Marea Britanie.

Președintele Spanghero nu a precizat numele furnizorului român, asigurând că nu îl are asupra lui.

La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat „înșelat” și a anunțat că va depune plângere luni.

„Am fost înșelați”, a declarat directorul general al Findus Franța, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat. „Vom depune plângere luni”.

Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu mențiunea „vită”, potrivit AFP.

„Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franța și în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs”, a explicat pentru AFP directorul de operațiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

„Este ceea ce numim ștampilă veterinară”, a precizat el.

Producătorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz și care folosește aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit astfel pachete purtând eticheta cu ștampila veterinară franceză și numele și înregistrarea Spanghero”, a continuat el.

„Ștampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul” de a o marca, explică el.

Or, „după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne”, a adăugat el. „Există o incoerență aici”, a declarat el.

„Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poate comercializa carne de cal cu ștampila veterinară franceză «carne de vită»?”, a declarat la rândul său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

Ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, care se ocupă de probleme alimentare, a avertizat sâmbătă că se așteaptă și la „alte vești proaste” în scandalul cărnii de cal descoperite în preparate care ar fi trebuit să conțină carne de vită, a relatata tot AFP.

„Este posibil să avem și alte vești proaste (…) Cred că trebuie să fim realiști”, a declarat Paterson, la încheierea unei reuniuni de urgență la Londra cu autoritățile sanitare și principalele lanțuri de supermarketuri, între care Tesco, Asda, Morrisons și Sainsbury’s.

Potrivit autorităților britanice, țară în care consumul de carne de cal este un tabu, produsele incriminate nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Dar Agenția britanică pentru siguranța alimentară (FSA) a generat îngrijorare, cerând Findus să efectueze „teste pentru a identifica eventuala prezență în lasagna a fenilbutazonei”, un produs folosit pentru tratarea durerii la cai. Animalele tratate cu acest medicament sunt interzise consumului uman, de teama unor „riscuri pentru sănătate”, potrivit FSA.

Ministrul delegat francez Benoît Hamon a dezvăluit, sâmbătă, primele rezultate ale anchetei direcției de combatere a fraudelor privind introducerea cărnii de cal românești în lasagna care ar fi trebuit să conțină vită, dezvăluind un circuit comercial care trece prin Cipru și Olanda.

„Ancheta desfășurată de serviciile DGCCRF (Direcția generală pentru concurență, consum și combaterea fraudelor) a permis stabilirea circuitului comercializării cărnii vizate”, potrivit unui comunicat citat de cotidianul Oues-tFrance în ediția electronică.

„Furnizorul uzinei luxemburgheze (a companiei Comigel, furnizorul Findus, n.red.) este grupul francez Poujol”, holding de vârf al companiei Spanghero.

Poujol „a achiziționat carnea congelată de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui trader situat în Olanda, acesta din urmă aprovizionându-se de la un atelier din România”, precizează ministrul.

Benoît Hamon a denunțat această schemă care „dezvăluie înainte de toate o logică financiară care ar fi adus peste 300.000 de euro”. El a cerut DGCCRF să discute cu departamentele corespunzătoare din România și Olanda „pentru a stabili în ce măsură trebuie imputată frauda sau o eroare de gestiune”.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conțină carne de vită a provocat un scandal în Marea Britanie, unde calul este venerat și consumarea cărnii acestuia este tabu, și a determinat retragerea, vineri, a preparatelor incriminate din Franța și Suedia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...