Anunțul Scandia Sibiu despre conservele de carne retrase de la vânzare în Marea Britanie

Anunțul Scandia Sibiu despre conservele de carne retrase de la vânzare în Marea Britanie
Publicat: 01/11/2013, 22:05
Actualizat: 09/02/2017, 07:04

Conservele de carne de vită retrase de la vânzare în Marea Britanie conțineau urme de ADN cabalin, și nu carne de cal, produsele fiind în limitele de conținut admise și conforme cu standardele europene în vigoare, potrivit analizelor, anunță firma producătoare, Scandia Sibiu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanții Scandia Sibiu, conservele de carne de vită retrase de pe piață din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor făcute publice de Agenția Britanică pentru Siguranța Alimentară, provin de la Scandia Food și fac parte din lotul 13.04.C, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecință a unei etichetări neconforme”, se arată în comunicat.

Reprezentanții societății „țin să clarifice diferența între sintagmele folosite pe această temă în spațiul public în ultima perioadă, și anume «urme de ADN de cal» și «conținut de carne de cal»”.

„În situația dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de producție de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezența urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de tranșare și transportare a materiei prime, etape ce intră în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri și care nu au nicio legătură cu Scandia Food”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, „la momentul recepției efectuate de către Scandia Food pentru materia primă din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoțită de acte doveditoare în conformitate cu legislația în vigoare”.

„Conservele retrase de pe piață nu aveau conținut de carne de cal, ci conțineau ADN de cal, în proporția comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN”, mai scriu oficialii Scandia în comunicat.

În plus, aceștia precizează că folosesc în procesul de producție a conservelor de carne de vită „exclusiv materie primă din această specie”, situația actuală fiind „prima cu care se confruntă în întreaga istorie de peste 90 de ani” a companiei.

„Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat în întreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezintă o excepție, luând în considerare faptul că celelalte loturi care au fost retrase de pe piața din Anglia și examinate au avut un rezultat favorabil comercializării și consumului. Astăzi, în urma unui control efectuat de Autoritatea Națională Sanitară și Pentru Siguranța Alimentelor, am fost înștiințați că produsele Scandia Food se încadrează în limitele de conținut admise și sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare (Recomandarea UE99/2013)”, a declarat Andrei Ursulescu, director general Scandia Food, citat în comunicatul de presă.

Potrivit documentului, pentru siguranța consumatorilor și pentru a respecta atât legislația națională aflată în vigoare, cât și pe cea internațională, Scandia a implementat mai multe standarde de management al calității și siguranței alimentului.

Potrivit datelor oferite de reprezentanții societății, Scandia Food este unul dintre cei mai mari și mai vechi producători de conserve din țară, având 650 de angajați.

De asemenea, în urma controlului dispus de DSVSA Sibiu la societatea Scandia s-a constatat că materia primă provine de la furnizori autorizați sanitar-veterinar și că „unitatea deține pentru toate recepțiile de materii prime documente comerciale, declarații de conformitate, formulare de recepție în care sunt monitorizate toate elementele necesare”.

Totodată, în urma verificărilor s-a stabilit că pentru lotul respectiv unitatea are două buletine de analize emise de IISPV București – ADN specific de cal, din care reiese că urmele de AND cabalin sunt în pondere de 1%.

În 2011, Scandia a inaugurat o nouă fabrică la Sibiu, în care a investit peste 40 de milioane de euro, fabrică ce respectă toate normele de siguranță.

Compania Scandia exportă de șase ani conserve de carne fără a avea niciun incident în țări precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Japonia.

Carnea de cal a fost depistată, în Marea Britanie, într-un lot de conserve de carne etichetate drept „vită” și fabricate în România, au anunțat autoritățile britanice, citate de ziarul The Guardian.

Autoritatea britanică pentru Alimentație (FSA) a comunicat că produsul a fost fabricat în România, în ianuarie 2013, fiind comercializat în lanțurile de magazine Home Bargains (TJ Morris Ltd) și Quality Save.

În timpul unui control de rutină, în conservele etichetate drept „vită” au fost descoperite cantități de carne de cal în proporție cuprinsă între 1 și 5%.

Președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, spunea, joi seară, că a fost identificată firma românească producătoare a conservelor de vită feliată în care, după verificări în Marea Britanie, a fost găsită carne de cal și că au fost demarate controale la aceasta. Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) preciza, la Realitatea TV, că respectivele controale vizează trasabilitatea, de la materia primă la produsul finit.

Mănăstireanu declara că, în cazul în care ponderea cărnii de cal în conservele de vită depășește 1%, este vorba despre fraudă.

El mai spunea că, în funcție de rezultatele controalelor la producătorul conservelor, vor fi luate măsurile care se impun.

Prim-ministrul Victor Ponta a făcut, vineri, la Sibiu, un apel la presă să aștepte rezultatele verificărilor care se fac în cazul scandalului cărnii de cal și să nu vehiculeze nume de companii, spunând: „Să nu ne împușcăm singuri în picior”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete