Anunțul SRI despre gruparea transfrontalieră de falsificatori de carduri care ar fi obținut ilegal două milioane de euro

Anunțul SRI despre gruparea transfrontalieră de falsificatori de carduri care ar fi obținut ilegal două milioane de euro
Publicat: 28/03/2013, 17:25
Actualizat: 20/03/2017, 16:16

SRI a monitorizat din 2010 gruparea de criminalitate organizată transfrontalieră specializată în spălare de bani, care acționa pe raza mai multor județe din România, precum și pe teritoriul SUA și al unor țări din Europa, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

„Începând cu anul 2010 SRI a monitorizat acestă grupare de criminalitate organizată transfrontalieră specializată în criminalitate informativă și spălare de bani. Această grupare acționa pe raza mai multor județe din România, precum și pe teritoriul SUA și al unor țări din Europa”, a spus Sava.

El a adăugat că „Serviciul a desfășurat măsuri specifice complexe de documentare prin structurile specializate cu privire la acțiunile grupării și în acest sens a cooperat atât cu partenerii interni cât și cu cei externi”.

„Datele și informațiile ce conturau existanța elementelor constitutive ale infracțiunilor derulate de membrii grupării au fost valorificate prin informarea DIICOT, care, în baza acestora, a deschis dosarul de urmărire penală”, a mai spus purtătorul de cuvânt al SRI.

Potrivit acestuia, criminalitatea organizată transfrontalieră și activitățile asociate precum migrația ilegală, traficul de droguri, criminalitatea informatică, evaziunea fiscală și contrabanda, reprezintă o prioritate a SRI.

Procurorii și polițiștii au descins joi la 85 de adrese din București și 16 județe, fiind vizate 70 de persoane care ar fi falsificat carduri și ar fi retras ilegal două milioane de euro din mai multe state, simultan având loc percheziții în Germania, Marea Britanie, SUA și Republica Dominicană.

Perchezițiile au avut loc în București și județele Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Brașov, Constanța, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Neamț, Satu Mare, la locuințele membrilor unor grupuri infracționale organizate transfrontaliere suspectați de acces fără drept la un sistem informatic, deținere de echipamente în vederea falsificării și falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație de instrumente de plată falsificate și efectuarea de operațiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Simultan cu acțiunea declanșată de procurorii DIICOT, la solicitarea acestora au loc percheziții domiciliare și în Germania, Marea Britanie, SUA și Republica Dominicană.

Potrivit procurorilor, grupările infracționale sunt constituite din peste o sută de persoane, iar liderii au fost identificați ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, în vârstă de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, și Relu Șerban, de 57 de ani.

„În fapt, se reține că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecționat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveția, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria”, a precizat DIICOT.

Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanțiale de bani din Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania și Nepal.

Grupările infracționale ar fi produs astfel un prejudiciu estimat la peste două milioane de euro, potrivit sursei citate.

Procurorii vor audia la sediul DIICOT – Structura Centrală 70 de persoane suspectate în acest dosar.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au stabilit că, din anul 2011, în București și 22 de județe, respectiv Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanța, Bacău, Ialomița, Sibiu, Sălaj, Timișoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Galați, Ilfov, Iași, Giurgiu, Piatra Neamț, precum și în străinătate, în 17 țări, respectiv în SUA, Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveția, Spania, Portugalia, Franța și Ucraina, acționează șapte grupuri infracționale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate și ierarhizate, ce săvârșesc infracțiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding – tranzacționare ilicită și utilizare frauduloasă de informații furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri sau plăți frauduloase de numerar), a precizat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX.

Victimele infracțiunilor sunt persoane fizice sau juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveția, Austria, Franța, Lituania și SUA, potrivit IGPR.

Membrii grupărilor își desfășurau activitatea atât în România, cât și în străinătate. În România organizau activitatea infracțională, fiind implicate „persoane cu trecut infracțional, în special infracțiuni judiciare, care, prin pozițiile pe care le ocupă în mediile respective, reușesc să atragă fonduri, să asigure protecție, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori și să asigure desfășurarea activităților ilicite în condiții cât mai bune, pentru obținerea unui profit rapid”, se arată în comunicatul Poliției Române.

De asemenea, membrii grupărilor fabricau echipamentele skimming, atât pentru ATM-uri, cât și pentru terminale POS în cadrul unor „laboratoare” și ridicau banii proveniți din infracțiuni, încasați în străinătate și trimiși apoi în România. Pe teritoriile Spaniei, Elveției, Portugaliei, Franței, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei și Austriei, membrii grupărilor instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri și POS-uri, suspecții identificând în prealabil locurile (supermarketuri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopții și manipulau echipamentele.

„Ulterior, datele confidențiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute și achiziționau produse din diverse unități, folosind carduri contrafăcute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei și Nepalului”, se mai arată în comunicatul Poliției.

Perchezițiile sunt făcute de procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul jandarmilor. Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de Serviciul Român de Informații, Direcția Operațiuni Speciale și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă.

Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust și Europol, precum și cu autoritățile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveția și Portugalia.

În cadrul centrului de comandă sunt prezenți reprezentanți ai Europol – EC3 (Centrul European Cybercrime), a precizat Poliția Română.

Acțiunea a fost sprijinită de Biroul FBI din cadrul Ambasadei SUA la București, agenți FBI din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București, reprezentanți BKA Wiesbaden – Germania, investigatori din cadrul DCPCU Londra și Eurojust.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”