Aproximativ 30 de biciliști i-au cântat primarului „Mulți ani primească!”

Aproximativ 30 de biciliști i-au cântat primarului „Mulți ani primească!
Publicat: 06/09/2015, 21:15
Actualizat: 07/09/2015, 01:01

Aceștia au venit pe biciclete, iar în momentul în care au ajuns în fața primăriei au urcat pe trepte și au cântat „Mulți ani primească!” pentru Sorin Oprescu.

După ce au terminat de cântat, au aplaudat, iar doi dintre ei s-au legat unul de altul cu o pereche de cătușe, spunând că în România de astăzi „a avea cătușe la mâini înseamnă mândria de a fi român”.

Manifestarea a durat câteva minute, după care biciliștii au plecat la sediul DNA.

Evenimentul a fost anunțat de Comunitatea Bicicliștilor din București pe Facebook.

„La bine și la greu! Bucureștenii care l-au votat pe primarul Sorin Oprescu și cei care nu l-au votat ar putea să-l salute în aceste momente dificile. Pentru că simțim nevoia să fim alături de primarul nostru, de la ora 13.30 plecăm de la Universitate pe următorul traseu”, se arată în anunțul evenimentului, postat pe Facebook, indicându-se că bicicliștii vor merge de la Universitate la Primăria Capitalei.

Organizatorii marșului mai arătau că „sunt permise manifestările de bucurie”.

Bicicliștii au protestat de mai multe ori în ultimii ani față de lipsa unei infrastructuri adecvate pentru deplasarea pe bicicletă și cu alte mijloace de transport alternativ în Capitală și au cerut demisia primarului Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, și și-a petrecut noaptea în arest.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că Sorin Oprescu a primit bani marcați, sub supraveghearea procurorilor, care însă nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat în posesia banilor, pentru că la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să știe despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informații altor suspecți.

Astfel, Oprescu a plecat cu banii, fiind monitorizat permanent de anchetatori.

Primarul a plecat sâmbătă noapte către un alt suspect cercetat în dosar pentru a-i remite o parte din suma primită ca mită, au mai spus sursele citate.

Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l rețină pe primar și l-au oprit în trafic, nu departe de locuința sa de la Ciolpani.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiți mită de Oprescu au fost găsiți asupra sa, iar o parte la locuința sa. Toți banii marcați au fost găsiți și recuperați de anchetatori.

Potrivit DNA, Oprescu a primit 25.000 de euro, prin intermediul șefului unei instituții din Primărie, de la patru denunțători.

Conform anchetatorilor, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful unei instituții publice din subordinea primăriei și o persoană de încredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinși de cei doi de la patru denunțători pentru edil.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Oprecu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Primarul Capitalei va fi dus, duminică, la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

Avocatul său, Alexandru Chiciu, a declarat că a fost mandatat de Sorin Oprescu să precizeze că primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari, apărătorul arătând și că acuzațiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate

„La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzațiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe „deducții” ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situație. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiți de la denunțători, iar domnul Oprescu nu știa proveniența lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om, doar pe vorbele aruncate de alți inculpați”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu pentru MEDAFAX.

El a mai precizat că nu este momentan în țară, dar de apărarea primarului general al Capitalei se ocupă trei avocați din echipa sa.

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală București, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR și apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, președintele PSD București, funcție din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în fața lui Mircea Geoană competiția pentru funcția de președinte al partidului.

În aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcția de primar general al municipiului București, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier