Arafat: „Legea voluntariatului ar rezolva multe probleme. Sper să fie publicată în anul acesta”

Arafat: Legea voluntariatului ar rezolva multe probleme. Sper să fie publicată în anul acesta
Publicat: 19/09/2013, 15:37
Actualizat: 31/07/2014, 04:48

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, joi, că Legea voluntariatului, inițiată de deputatul Mihai Sturzu și semnată de alți 106 parlamentari, ar rezolva multe probleme, el manifestându-și speranța ca inițiativa să fie publicată și aplicată până la sfârșitul anului.

Raed Arafat a participat, joi, în calitate de susținător al voluntariatului, la conferința de presă în care deputatul PSD Mihai Sturzu a anunțat că a depus la Senat o propunere legislativă care reglementează voluntariatul și care instituie obligația ca relația dintre voluntar și organizația gazdă să aibă la bază un contract, voluntariatul urmând a fi recunoacut ca experiență profesională.

El a precizat că SMURD, care a ajuns în acest moment să fie un serviciu de stat și care are o rată de încredere foarte mare la nivelul populației, a debutat de la un nucleu de voluntari.

Arafat a spus că, personal, a lucrat timp de opt ani ca voluntar, în condițiile în care această activitate nu beneficiază de o recunoaștere a competențelor.

„Mulți au lucrat ca voluntari în acest serviciu și au rămas cu mulțumirea că au lucrat ca voluntari, fără să aibă o recunoaștere oficială a perioadei care au petrecut-o ca voluntari. E absurd că un student, dacă merge și lucrează ca barman, poate primi o hârtie că a lucrat ca barman, dacă merge să lucreze ca voluntar undeva și ajută și câștigă și experiență într-un anumit domeniu să nu primească o hârtie care să ateste această activitate”, a spus Arafat.

El a precizat că a făcum multe activități cu voluntari și a arătat că interesul pentru această activitatea de voluntariat este foarte ridicat. „Dacă mâine la Cluj, la Sibiu sau Mureș mergem și spunem că vrem să recrutăm vonuntari, dacă spunem că vrem 60 – am văzut asta la Clusj, apar 360 de cadidați să intre voluntari pentru anul respectiv”, a spus Arafat.

El a arătat că există și a văzut atât reacții pozitive cât și negative față de această activitate de voluntariat. „Dacă voluntariatul cu SMURD a început în Mureș, pot să spun deschis că Universitatea de Medicină și Farmacie din Mureș nu a știut cum să-l cultive, însă universitățile din București, Cluj și Sibiu au încurajat studenții voliuntari prin a le da scutire la absențe, cu recuperare, permișându-le, când sunt de gardă pe mașina SMURD să recupereze absența, considerând că activitatea pe mașina SMURD este una importantă, care trebuie să fie recunoscută studentului”, a spus Raed Arafat.

Pe de altă parte, Arafat a arătat că a asitat și la situații în care studenții au primit reproșuri de la asitenții universitari, care sunt cu o generație mai mari, referitor la activitarea de voluntariat, aceștia din urmă considerând că studenții voluntari nu au știut să răspundă la examene din cauza faptului că „au pierdut timpul” desfășurând o activitate de voluntariat la SMURD.

„Eu vin și răspund: prefer pe cineva să ia nota 8 sau 9 în loc de 10, dar să fie cu adevărat voluntar și să aibă și alte activități prin care se implică în soc și să fie proactiv și să facă lucruri care îl lasă să câștige experiență”, a spus Arafat.

El a precizat că în Cluj a fost făcut un sondaj în care studenții voluntari SMURD au fost întrebați dacă această activitate de voluntariat le-a servit când au ajuns ajuns medici, majoritatea răspunzând că au avut siguranță mai mare, încredere în sine și au simțit că pot să facă ceva încă din prima zi, depășind etapa adaptării de la viața de student la cea de medic.

„Trebuie să înțelegem inclusiv la nivel de stat că voluntariatul nu e pe gratis, costă în a investi în voluntari pentru a-i devolta, costă în a învesti în voluntari pentru a-i pregăti, dar odată ce-i ai, beneficiul statului e mult mau mult decât investiția. De aceea spun că această inițiativă este una excelentă pentru că rezolvă câteva probleme foarte bine țintite”, a spus Arafat.

El a mai arătat că recunoașterea experieanței profesionale în cazul activității de voluntariat reprezintă minimul care se poate face pentru voluntar, arătând că este foarte important și ca activitatea de voluntariat să fie recunoscută la departajarea candidaților.

„E nevoie de lege ca să încurajăm, să ajutăm ca voluntariatul să fie valorificat la maxim”, a mai spus Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață