Arafat: Unitățile de Primiri Urgențe vor raporta situația zilnic, online, începând din februarie

Arafat: Unitățile de Primiri Urgențe vor raporta situația zilnic, online, începând din februarie
Publicat: 19/01/2014, 16:40

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat afirmă că începând de luna viitoare se va introduce raportarea zilnică, online, la nivelul unităților de primiri urgențe, care va permite o monitorizare în timp real, inclusiv a cheltuirii banilor publici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Dacă până acum am colectat date despre ce se întâmplă în sectorul prespitalicesc, intervenții, sectorul de urgență, ambulanțe, SMURD, elicoptere, care ni se raportează și știm ce se întâmplă, începând cu luna viitoare vom introduce raportarea zilnică și la nivelul UPU și la compartimente. Urmează și aspectul de raportare pe UPU, nu este o muncă în plus, fiecare UPU are un raport de gardă tip pe care îl completează. Ce va fi nou – acest raport va fi completat online și va putea să fie accesat inclusiv la nivel de minister, ca să vedem și să urmărim situația”, a spus Arafat, duminică, într-o conferință de presă la Târgu Mureș.

Acesta a precizat că, într-un an, la unitățile de primiri urgențe finanțate de Ministerul Sănătății ajung în jur de 3,2-3,4 milioane de pacienți, iar la compartimentele de primiri urgențe din spitalele mai mici, care se încearcă să fie preluate la finanțare la minister – „o parte începând chiar cu acest an”, în timp ce o parte au fost preluate în anii trecuți – încă un milion de pacienți.

Arafat a arătat că fiecare unitate își va putea vedea raportul propriu online, iar de la minister, Departamentul de Asistență Medicală de Urgență – al cărui personal va crește de la doi la opt oameni, în acest an – va vedea rapoartele tuturor unităților.

„Va fi un raport tehnic și ne informează unde sunt probleme. Monitorizarea este importantă pentru cheltuirea banului public”, a spus Arafat.

Acesta a precizat că până acum se făceau monitorizări ale UPU, care nu erau în timp real, prin vizite și prin monitorizare încrucișată, și că și în trecut s-au depistat nereguli.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a participat, la finalul acestei săptămâni, la întrunirea Comisiei Naționale de Medicină de Urgență, la Târgu Mureș.

El a susținut și sâmbătă o conferință de presă în care a anunțat că pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru acțiunile prioritare din medicina de urgență, pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale și recoltare mobilă de sânge.

Raed Arafat spus, de asemenea, că mesajul din partea ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, este că nu se are în vedere o privatizare a spitalelor, ci intenția este de a reduce internările nejustificate și a muta bolnavii la ambulatorii.

„În urma discuțiilor care au fost la ultima videoconferință, intenția ministerului este de a muta ce nu se justifică la internarea în spital către ambulatorii, pentru a face utilizarea fondurilor mult mai eficientă. Deci, în niciun caz nu este intenția de a duce la privatizare sau la favorizarea unui segment față de altul, ci este de a reduce internările nejustificate și a muta bolnavii la ambulatorii – parte care sunt chiar în spitalele publice, cum e și aici, ambulatoriile integrate”, a declarat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?