Aranjamentele TEMPORARE, soluția pentru migranți. Carmen Dan, despre CRIZA vaselor din Marea Mediterană

Aranjamentele TEMPORARE, soluția pentru migranți. Carmen Dan, despre CRIZA vaselor din Marea Mediterană
Publicat: 07/02/2019, 10:13
Actualizat: 13/02/2019, 15:05

„Îmi doresc tare mult ca reuniunea de astăzi (joi – n.r.) să aducă un plus de calitate asupra unor soluții pe care dorim să le implementăm în perioada următoare. Președinția lucrează deja dosare importante care privesc gestionarea migrației și securitatea frontierelor. Sunt câteva zile de când ne-am confruntat cu o a doua situație privind vasele cu migranți din Marea Mediterană și cred că este absolut necesar să accelerăm procesul de finalizare a procedurilor privind aranjamentele temporare. Aranjamentele temporare reprezintă o soluție de răspuns în astfel de situații punctuale de criză, soluție care se bazează pe solidaritate și voluntariat. România a exprimat în nenumărate rânduri convingerea că aceste două principii trebuie să caracterizeze răspunsul Uniunii Europene și tocmai de aceea am înțeles să contribuim la efortul comun al altor stat”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, joi la Parlament.

Ea a adăugat că pe agenda Consiliului JAI este aderarea la Schengen, fiind o temă de interes pentru România și Bulgaria, adăugând că trebuie identificat un echilibru în menținerea securității din statele UE.

„Referitor la Schengen. Am inclus pe agenda noastră această temă importantă nu doar pentru că este o temă de interes pentru România și Bulgaria, ci și pentru că ea se referă și la alte aspecte importante cum ar fi menținerea controalelor la frontierele interne pentru perioade lungi de timp. Este adevărat în Europa au avut o serie de evenimente și mă refer la numeroase atacuri teroriste care au pus în pericol siguranța cetățenilor din unele state membre și tocmai de aceea trebuie să identificăm un echilibru între menținerea securității și siguranței acestor cetățeni din statele expuse riscului terorist și presiunii migratorii și valoarea fundamentală care este reprezentată de către spațiul european de liberă circulație”, a conchis ministrul de Interne.

MAI anunța, pe 31 ianuarie, în privința migranților blocați pe o navă în apele teritoriale italiene preluați de România, că decizia aceasta, deși nu este fermă, vine ca o confirmare a principiului solidarității membrilor UE pentru gestionarea fenomenului migraționist.

Precizările Ministerului de Interne au venit după ce premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că România se numără printre țările care se oferă să primească imigranți extracomunitari aflați la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia.

Reuniunile Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) au loc, joi și vineri la Parlament, în contextul exercitării Președinției române a Consiliului UE. Printre temele de discuție se numără terorismul, migrația, Schengen și cooperarea judiciară în materie civilă și comercială.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Ion Țiriac are o avere de peste un miliard de euro, dar cheltuie pe mâncare...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Liviu Vârciu a ajuns de URGENȚĂ la SPITAL
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Șoc în România! Decizia luată de KLAUS IOHANNIS! Este absolut revoltător. Președintele a semnat
Raed Arafat, anunț sumbru pentru români. Nimic nu îi mai poate sta în cale. În...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...