Arhitecții despre modificarea legii urbanismului: Va readuce haosul imobiliar

Arhitecții despre modificarea legii urbanismului: Va readuce haosul imobiliar
Publicat: 27/09/2012, 21:07
Actualizat: 23/10/2014, 15:37

Ordinul Arhitecților din România și ONG-urile din Platforma pentru București susțin că modificările pe care Comisia pentru administrație publică de la Camera Deputaților le propune la Legea urbanismului vor readuce situația de haos imobiliar de dinainte de 2008, cu efectele vizibile în toată țara.

Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic discută de săptămâna trecută adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Prin amendamentele propuse până în prezent de comisie, restricțiile impuse de OUG nr. 7/ 2011 privind construcțiile s-ar anula și s-ar reveni la reglementări mult mai permisive care „au generat dezastre urbanistice”, susțin ONG-urile.

Ordinul Arhitecților din România (OAR) a organizat, joi, la sediul său din Capitală, o dezbatere pe marginea acestui proces legislativ, la care au participat mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor din Platforma pentru București, precum Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, și Roxana Wring, președintele Asociației ProDoMo, dar și un deputat din Comisia pentru administrație publică, Vasile Gherasim (PDL).

Nicușor Dan a explicat că amendamentele propuse în comisia parlamentară ar da posibilitatea investitorilor imobiliari să ridice clădiri mai mari decât este prevăzut într-o anumită zonă, prin derogări de la Planul Urbanistic General (PUG), de amenajare a teritoriului și de dezvoltare a unei localități. Totodată, investitorul privat ar putea să își realizeze pe cheltuiala proprie Planul Urbanistic Zonal (PUZ), ce cuprinde reglementările de urbanism (permisiuni și restricții) la care trebuie să se conformeze construcțiile dintr-o zonă și în care să fie prevăzute aceste derogări, potrivit societății civile.

Înainte de 2008, când Legea urbanismului din 2001 a fost modificată printr-o altă ordonanață de Guvern, puteau fi cerute derogări nelimitate. Prin Ordonanța de Guvern nr 27/2008, legea a fost modificată, derogările care puteau fi acordate investitorului de Consiliul local prin PUZ fiind limitate (nu mai mult de 20% din CUT – coeficientul de utilizare a terenului, adică raportul dintre suprafața construită desfășurată a tuturor nivelurilor și suprafața terenului). Aceasta însemna, de exemplu, că dacă într-o zonă erau permise construcții de maximum patru niveluri, investitorul putea, prin derogare, să mai construiască un etaj, a explicat Nicușor Dan.

OUG nr. 7/2011 a întărit restricțiile pentru investitori, nemaipermițându-le să își facă singuri PUZ-urile. Conform acestui act normativ, numai autoritățile locale pot realiza aceste PUZ-uri, astfel că nu s-ar mai face derogare pentru o construcție, în interes privat, ci ar trebui făcută pentru toată zona.

Însă, la discuțiile pentru adoptarea OUG nr. 7/2011, Comisia pentru administrație publică de la Camera Deputaților a propus amendamente care ar anula restricțiile din acest act normativ, dar și pe cele impuse prin ordonanața din 2008, rezultând o formă a Legii urbanismului asemănătoare celei inițiale, din 2001, au arătat participanții la dezbatere.

„O să vedem blocuri în cartiere de case, blocuri între blocuri, ceea ce va duce la creșterea traficului, va afecta calitatea locuirii și nu vor mai veni investiții adevărate, pentru că nimeni nu va mai investi într-un bloc de patru etaje, dacă știe că lângă acesta se face unul mai înalt, unde poate cumpăra cu 30 la sută mai ieftin”, a mai arătat Nicușor Dan.

Arhitectul Dan Marin, vicepreședinte OAR București și membru în Comisia de urbanism a Primăriei Capitalei, a subliniat, de asemenea, că Legea 350/2001 era o lege „inutilă”, atâta timp cât dădea posibilitatea oricui să modifice nelimitat Planul Urbanistic General. „Efectele le-a văzut toată lumea până în 2008 și le vede și astăzi”, a spus Dan Marin, menționând că în alte țări nu există urbanism derogatoriu, iar documentația care se face pentru construcții doar detaliază ceea ce se prevede în PUG.

În schimb, Legea urbanismului din România a dat posibilitatea acestor derogări, fiecare putând construi cum dorește, susține Marin. Pe lângă haosul urbanistic creat, au fost aduse și prejudicii unor persoane, pentru că proprietarul unei case care a ajuns să fie înconjurată de blocuri a plătit degeaba mai mult pentru a locui în anumite condiții, a arătat arhitectul, indicând o „gravă încălcare a dreptului la proprietate”, drept care nu este numai al celui care construiește. „La noi, se merge pe principiul: pe terenul meu, fac ce vreau eu”, a remarcat Marin.

Arhitectul a mai spus că această problemă a fost constatată și într-un raport din 2007 realizat în urma unei colaborări dintre Ministerul Dezvoltării din România și Ministerul Echipamentelor din Franța.

Astfel, au urmat modificările aduse Legii urbanismului prin cele două ordonanțe, din 2008, respectiv 2011, aceasta din urmă fiind, în prezent, în proces de adoptare în Parlament. Dacă va fi adoptată cu amendamentele propuse până acum de Comisia pentru administrație publică de la Camera Deputaților, Legea urbanismului va fi modificată în sensul revenirii la prevederile din 2011, atrage atenția societatea civilă.

Vasile Gherasim a declarat, la rândul său, că susține adoptarea OUG nr. 7/ 2011 în forma actuală și că nu va vota „sub nicio formă” pentru interesul particularului.

Discuțiile la Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic ar urma să fie reluate luni, a precizat Nicușor Dan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Undă de șoc pe piața carburanților. Ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
×