Asociația Accept consideră „rușinoasă și regretabilă” decizia CNCD în cazul Hașotti

Asociația Accept consideră rușinoasă și regretabilă decizia CNCD în cazul Hașotti
Publicat: 25/04/2013, 00:34
Actualizat: 31/07/2014, 14:28

Asociația Accept consideră că nesanționarea de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a declarațiilor lui Puiu Hașotti la adresa homosexualilor este o decizie „rușinoasă și regretabilă”, președintele CNCD Csaba Asztalos spunând că a fost luată decizia „legală și corectă”.

„Asociația Accept își exprimă surprinderea pentru modul în care autoritatea competență a statului român în materia discriminării, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a procedat la soluționarea cazului Puiu Hașotti, ignorând plângerea sa depusă în data de 23 aprilie 2013”, arată ONG-ul într-un comunicat de presă.

Reprezentanții asociației consideră că lipsă sancționării declarațiilor lui Puiu Hașotti, „considerate chiar de către CNCD drept homofobe, este o decizie rușinoasă și regretabilă” și că aceasta „induce concluzia că politicienii români nu sunt cetățeni care trebuie să cunoască și să respecte legile României, inclusiv cele ce previn și combat discriminarea pe diferite criterii”.

Contactat de MEDIAFAX, președintele CNCD, Csaba Asztalos, a arătat că Asociația Accept a depus o sesizare privind această speță marți seară, după ora 19.00, aceasta fiind înregistrată miercuri dimineață, când era programată audierea lui Hașotti, care a fost urmată de deliberări și de luarea unei decizii.

CNCD s-a autosesizat luni în acest caz, neprimind până atunci nicio sesizare semnată privind declarațiile lui Hașotti, deși Asociația Accept anunțase că va face plângere la consiliu.

„Au anunțat public că vor face plângere, au avut la dispoziție două săptămâni (de la declarațiile lui Hașotti, din 12 aprilie, n.r.), noi ne-am abținut să comentăm cazul pentru a nu ne antepronunța, iar ei au trimis sesizare după ce noi ne-am autosesizat”, a spus președintele CNCD.

Asztalos a arătat că, după ce CNCD s-a autosesizat, Puiu Hașotti a fost citat, acesta răspunzând că se va prezenta la audieri miercuri dimineață, cum s-a și întâmplat. După audiere, membrii Colegiului Director al CNCD au rămas să delibereze și au decis să condamne declarațiile lui Puiu Hașotti, apreciind că sunt homofobe, fără a-l sancționa însă pe senator.

„Eu nu am absolut nimic să le reproșez homosexualilor, îi consider doar niște oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relație naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio șansă”, este declarația lui Puiu Hașotti analizată miercuri de CNCD.

Asociația Accept argumentează că senatorul Hașotti „a făcut o diferențiere între homosexuali și persoanele heterosexuale într-un context negativ” – „spre deosebire de heterosexuali, homosexualii sunt «bolnavi»”.

„Dreptul afectat de comportamentul senatorului este dreptul la demnitate al persoanelor, drept confirmat prin Decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curții Constituționale și prin art. 15 din OG 137/2000, parte din legislația prin care CNCD poate lua decizii”, mai arată organizația care militează pentru drepturile minorităților sexuale.

„CNCD redevine pe zi ce trece tot mai mult instituția gândită de Adrian Năstase la începutul anilor 2000, în față obligațiilor României de a implementa directivele europene antidiscriminare: o instituție decorativă, captivă politic și lipsită de determinare în a sancționa derapajele discriminatorii. Recomandările CNCD nu doar că vor fi ignorate de cei cărora le sunt adresate, dar creează un spațiu de impunitate pentru politicieni, care pot spune nestingheriți orice, oricui, oricând, travestindu-și opiniile personale în declarații politice”, a declarat Florin Buhuceanu, directorul executiv al Asociației Accept, citat în comunicat.

În replică, Csaba Asztalos a spus că peste tot în Europa sunt sancționate printr-un instrument juridic declarațiile care conțin elemente de incitare, fiind protejat totodată dreptul la libera exprimare, susținând că decizia luată de CNCD este „legală și corectă”.

El a caracterizat reacția Asociației Accept drept „depășită”, considerând totodată că aceasta, și nu decizia CNCD, are caracter politic.

Asztalos a mai spus că o altă instituție cu competență în astfel de cazuri, Avocatul Poporului, nici nu reacționează, iar atacat este mereu CNCD.

„Acest consiliu cred că a dovedit în ultimii ani și acum că este o instituție independentă. Vrem să asigurăm cetățenii că rămânem o instituție echilibrată, echidistantă și profesionistă”, a mai spus președintele CNCD.

Potrivit CNCD, senatorul Puiu Hașotti a susținut în cadrul audierii că afirmațiile sale sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea și a declarat că nu este homofob.

În urma audierii lui Hașotti, Colegiul director al CNCD a decis, cu șase voturi „pentru” și un vot „împotrivă”, că declarațiile senatorului nu constituie fapte contravenționale conform articolelor 2 și 15 din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit CNCD, declarația lui Hașotti se încadrează în limitele libertății de exprimare, nu conține elemente de incitare sau o amenințare directă și evidentă la adresa unei comunități, „astfel încât să se impună intevenția statului printr-o sancțiune juridică”.

CNCD atrage însă atenția că astfel de declarații nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public și le condamnă public, apreciind că sunt homofobe.

„Ca atare, Colegiul director condamnă public astfel de declarații, considerându-le ca fiind homofobe și reiterează apelul către persoanele care dețin funcții publice sau sunt formatori de opinie în societate să promoveze un comportament și un limbaj nediscriminatoriu, precum și să ia atitudine față de eventualele încălcări ale principiului egalității de șanse”, se mai arată în comunicat.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, declara marți, pentru MEDIAFAX, că instituția nu a primit vreo sesizare pe care să o poată lua în considerare privind declarațiile lui Hașotti, autosesizarea făcându-se la inițiativa unuia din cei nouă membri ai Colegiului director, conform regulamentului.

Puiu Hașotti a făcut o serie de afirmații despre homosexuali în contextul în care comenta anunțul făcut de deputatul Remus Cernea, în 12 aprilie, privind inițierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali și între persoanele de același sex.

„Domnul deputat Remus Cernea se dovedește un extravagant, ca să folosesc un cuvânt liniștit. Eu nu am absolut nimic să le reproșez homosexualilor, îi consider doar niște oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relație naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio șansă”, declara Puiu Hașotti pentru Știrile ProTV, întrebat despre inițiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de același sex.

Ulterior, Puiu Hașotti preciza că reacțiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de deputatul Remus Cernea nu trebuie înțelese „în sens strict patologic”, el arătând că demersul său a fost unul politic. Hașotti arăta că a dat prea multă atenție inițiativelor lui Cernea, care nu au șanse să fie adoptate de Parlament.

Asociația Accept arăta într-un comunicat de presă din 15 aprilie că cere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Partidului Național Liberal „sancționarea neîntârziată” a lui Puiu Hașotti pentru declarația acestuia privind homosexualii.

Parlamentul European s-a arătat îngrijorat că declarațiile senatorului Puiu Hașotti ar putea duce la o creștere a discriminării persoanelor homosexuale, solicitând președintelui CNDC, într-o scrisoare obținută de MEDIAFAX, investigarea „declarațiilor calomnioase” precum și un răspuns public și convigător.

Potrivit unor surse oficiale, Csaba Asztalos a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, o scrisoare semnată de mai mulți membri ai Parlamentului European.

„Fiind senator și fost ministru al Culturii, suntem extrem de îngrijorați că afirmațiile domnului Hașotti ar putea trece drept indiscutabile și ar putea duce la o creștere a discriminarii și posibil la violență împotriva persoanelor homosexuale, bisexuale și transsexuale”, se arată în scrisoarea obținută de MEDIAFAX.

Semnatarii scrisorii transmise de Parlamentul European își arată speranța că CNCD, în calitate de organism principal în România care are ca obiectiv sprijinirea valorilor privind respectarea minorităților, drepturile omului și nediscriminarea, va investiga „declarațiile calomnioase”.

„Ca organism principal în România care are misiunea de a sprijini valorile privind respectarea minorităților, drepturile omului și nediscriminarea – inclusiv în contextul legislației europene – sperăm că CNCD va investiga aceste declarații calomnioase și le va răspunde public și convingător (…). Sperăm că veți primi aceste îngrijorări cu deschidere și că le veți da curs”, se mai arată în documentul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...