Astărăstoae: „Scandalul Cepoi e creat pentru a lovi în Guvernul Ponta”

Astărăstoae: Scandalul Cepoi e creat pentru a lovi în Guvernul Ponta
Publicat: 25/09/2012, 12:43
Actualizat: 30/07/2014, 00:30

Rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, spune că ministrul Sănătății nu se află în conflict de interese și că în toate documentele depuse la dosar de Cepoi când a început proiectul era precizată funcția de director al DSP Iași, el considerând că scandalul este creat „pentru a lovi în Guvernul Ponta”.

Vasile Astărăstoae, rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași și președinte al Colegiului Medicilor din România, spune că ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, nu se află în conflict de interese și că atunci când proiectul a fost aprobat în actele depuse la dosar figura că acesta deține funcția de director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Vasile Astărăstoae a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că întregul scandal legat de conflictul de interese în care s-ar afla ministrul Vasile Cepoi a apărut „pentru a lovi în Guvernul Ponta”.

„Era de așteptat să apară acest scandal. ANI se leagă de toată lumea. Ministrul Vasile Cepoi nu se afla în conflict de interese atunci când a început proiectul. În toate actele depuse la proiect era precizată funcția pe care el o îndeplinea, iar proiectul a fost aprobat. Nu s-a încălcat nicio regulă”, a afirmat rectorul UMF Iași.

Astărăstoae spune că aceeași problemă a avut-o și Ecaterina Andronescu, care era rector, ministru și manager de proiect, iar instanța a decis că nu este vorba despre conflict de interese.

„Nu am vorbit cu domnul ministru azi (marți – n.r.), dar îl sfătuiesc să nu-și dea demisia de la Ministerul Sănătății. Ecaterina Andronescu era acuzată la fel de către ANI și a câștigat apoi în instanță”, a susținut Vasile Astărăstoae.

În privința sumelor pe care ministrul Vasile Cepoi le-a încasat în cadrul proiectului, rectorul UMF Iași a susținut că atât timp cât muncești este normal să fii plătit: „A ținut cursuri în toată țara în timpul lui liber. Eu știu un lucru: dacă muncești într-un proiect este normal să fii plătit”.

Rectorul UMF Iași a mai spus că în condițiile în care sunt create astfel de scandaluri nu este de mirare că România nu poate să absoarbă fondurile europene.

„Toate instituțiile statului descurajează. Să văd cine va mai aplica, pentru că riști să fii acuzat apoi de tot felul de lucruri”, a adăugat Astărăstoae.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și de infracțiuni asimilate celor de corupție, în calitate de fost director al Direcției de Sănătate Publică Iași.

Potrivit ANI, în calitate de director al Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituția pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul „Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”, derulat în baza Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, au fost angajați în cadrul proiectului și au obținut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundația Amfiteatru și de la partenerii Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, respectiv S.C. Info Educația S.R.L, a precizat ANI.

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundația Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și S.C. Info Educația S.R.L.

ANI susține că beneficiul patrimonial obținut de Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).

În Proiectul „Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a deținut următoarele calități: manager de proiect (numit în funcție la data de 01.09.2010 și înlocuit din funcție la 26.10.2010); director de proiect pentru activitățile editoriale și de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 și 01.10.2011 – 31.03.2012).

ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârșire de către ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție.

Vasile Cepoi a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că înainte de a intra în proiect a consultat juriștii, care i-au spus că nu e conflict de interese, precizând că atitudinea ANI este neetică și că își rezervă dreptul de a acționa instituția în instanță pentru afectarea imaginii sale publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată