Au trecut 111 ani de la scufundarea TITANICULUI. Biblioteca Județeană Constanța a organizat un eveniment dedicat acestei zile

Au trecut 111 ani de la scufundarea TITANICULUI. Biblioteca Județeană Constanța a organizat un eveniment dedicat acestei zile
Sursă foto: Wikipedia
Publicat: 14/04/2023, 14:09

S-au împlinit 111 ani de la scufundarea pachetobotului Titanic, astăzi, pe 14 aprilie 2023. Cu acest privilegiu, Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța și Asociația ”Împreună pentru Viitor” au organizat evenimentul ”Titanic – prezent și trecut” în perioada 10-13 aprilie 2023.

Titanicul măsura 269,1 metri lungime, avea o lăţime de 28 metri şi cântărea 46,328 tone, iar înălţimea de la punctul de plutire până la puntea principală era de 18 metri, notează site-ul euronaval.ro.

Proiectat pentru a putea atinge o viteză mare, Titanicul a fost dotat cu 29 de cazane alimentate de 159 de furnale cu cărbune, care îi puteau oferi o viteză maximă de 23 de noduri (43 km/h) şi o putere maximă de 59.000 de cai-putere.

Nava a plecat din portul Southampton într-o zi de miercuri, 10 aprilie 1912, la ora 12.00, cu intenţia de a cuceri pentru Anglia distincţia „Cordonul Albastru” pentru cea mai rapidă călătorie cu vaporul peste Atlantic.

După două opriri, la Cherbourg, în Franţa, şi la Queenstown, în Irlanda, şi-a continuat călătoria cu 2.224 de persoane la bord.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, la ora 23.40, cei doi mateloţi de veghe au dat alarma, după ce au văzut un aisberg uriaș în calea vasului.

Avertizarea a venit însă prea târziu pentru a putea evita coliziunea, 40 de secunde mai târziu carena vasului lovindu-se de aisberg, potrivit NewsCenter.com.

Tăietura rezultată în urma impactului a măsurat peste 90 de metri.

Peste 1500 de oameni au murit

Viteza cu care naviga pachebotul la acel moment, apropiată de cea maximă, de 23 noduri, a fost unul din factorii principali ai scufundării, căci nava ar fi avut nevoie de 3 kilometri pentru a se putea întoarce la 90 de grade.

După 2 ore şi 40 de minute de la impact, vaporul s-a rupt în două, pe mijloc, şi s-a scufundat, la aproape 1.600 kilometri distanţă de destinaţia finală.

Epava Titanicului a fost descoperită abia în anul 1985, de către dr. Robert Ballard, la o adâncime de circa 4 km, iar cele două părţi ale vasului se aflau la aproape 2 km una faţă de alta.

Au existat 711 supraviețuitori după scufundarea Titanicului, însă peste 1500 de oameni au murit.

Eveniment special în incinta Bibliotecii Județene Constanța

Cu ocazia împlinirii a 111 ani de la Naufragiul Titanicului, noaptea de 14-15 aprilie 1912, Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța și Asociatia Impreuna pentru Viitor Constanța a organizat evenimentul Titanic – prezent si trecut, în perioada 10 – 13 aprilie 2023.

„Evenimentul a avut ca scop reactualizarea, conștientizarea, informarea și educarea noi generații pentru dezvoltarea empatiei față de evenimentele marcante ale omenirii si insusirea materialului informative prezentat”, transmit reprezentanții Bibliotecii, potrivit ZiuadeConstanța.

Participanții au avut parte de proiectii de film, expozitii fotografice, atelier creativ, biblioteca vie, discutii si dezbateri și de vizionarea filmului Titanic a lui James Cameron.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...