Augustin Lazăr anunță că își depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general/ Reacția lui Tudorel Toader

Augustin Lazăr anunță că își depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general/ Reacția lui Tudorel Toader
Publicat: 18/03/2019, 18:10
Actualizat: 25/03/2019, 20:14

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, funcție vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019. Obținerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor inițiate, a procesului de modernizare și consolidare instituțională a Ministerului Public în scopul continuării obținerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiționate și de calitate a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, informează reprezentanții Ministerului Public, printr-un comunicat de presă.

În comunicatul menționat se arată că este util ca Lazăr să își continue activitatea în funcția de procuror general deoarece trebuie respectate și angajamentele ce decurg din exercitarea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

„Nu în ultimul rând, depunerea candidaturii răspunde așteptărilor colegilor procurori care consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public în special în privința promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială și respect reciproc cu celelalte puteri ale statului”, se mai arată în sursa citată.

De asemenea, Parchetul General mai precizează că în perioada următoare Ministerul Public va co-organiza mai multe evenimente internaționale în lunile aprilie și mai.

„În următorii ani trebuie continuată activitatea de implementare a programelor cu finanțare externă semnate și coordonate de procurorul general, programe care reprezintă cea mai mare investiție financiară în infrastructura informatică a Ministerul Public și în formarea profesională. Aceste programe sunt:

– „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor” – SIPOCA53 (Bugetul proiectului: 54.785.517,47 lei ; perioada estimată de implementare: 27 iulie 2017- 27 iulie 2020);
– „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în executare a unor procedee probatorii vizând perchezițiile informatice” – SIPOCA 54 (Bugetul proiectului: 14.273.724,29 lei; perioada estimată de implementare: 27 iulie 2017- 27 iulie 2020);
– Mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 – „Lupta împotriva criminalității și corupției” (Buget estimat: 4.250.000 euro; perioada estimată de implementare: 27 noiembrie 2018 – 27 noiembrie 2021);
– ISFP-2017-AG-FORENSIC-821555 „Schimburi de informații în materia modurilor de operare în infracțiunile cu violență” MEMO (Buget estimat: 527.296 Euro, perioada estimată de implementare: 1 octombrie 2018 – 31 martie 2020);
– ISFP-2017-AG-THBX- 815267 „Întărirea capacității de combatere a traficului de persoane și a produselor acestei infracțiuni prin investigații financiare avansate” WESTEROS (Buget estimat: 313.396 euro, perioada estimată de implementare: 14 septembrie 2018 – 13 septembrie 2020);
– ISFP-2017-AG-DRUGS-822561 „Combaterea coordonată a noilor tendințe în traficul de droguri”- SNOW WHITE (Buget estimat: 419.352 euro, perioada estimată de implementare: 1 decembrie 2018 – 1 decembrie 2020);
– HOME/2015/ISFP/AG/LETX/8776 „Formare profesională în domeniul operațiunilor sub acoperire online pentru combaterea criminalității cibernetice” CY-OPS (Bugetul proiectului: 348.665 euro, perioada de implementare: 15 februarie 2017 – 14 august 2018)”, se arată în comunicatul transmis.

Ministerul Justiției a anunțat, săptămâna trecută, că a declanșat procedura de selecție pentru numirea unui nou procuror general al PÎCCJ, funcție care va deveni vacantă în data de 28 aprilie, când se va încheia mandatul lui Augustin Lazăr. Procedura se desfășoară între 13 martie și 5 aprilie.

Mandatul actualului procuror general, Augustin Lazăr, se încheie în data de 28 aprilie, potrivit CV-ului său. Însă, Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a lui Lazăr din funcție în 24 octombrie 2018. Între timp, Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcție declanșată de ministrul Justiției, cerere care încă se judecă.

Secția pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general. Cererea de revocare a ajuns totuși la Klaus Iohannis, care a anunțat, în luna ianuarie 2019, că nu îl va revoca pe procuror, deși Toader a transmis de mai multe ori documentele prin care a cerut înlăturarea lui Lazăr din funcție.

Toader: Poate candida oricine îndeplinește condițiile

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, pentru MEDIAFAX, după ce Augustin Lazăr a anunțat că va candida pentru un nou mandat de procuror general, că poate intra în cursa pentru această funcție oricine îndeplinește condițiile legale.

„Poate să candideze oricine îndeplinește condițiile legale”, a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Justiției Tudorel Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?