Austria va impune restricții severe pentru persoanele nevaccinate. Amenzile ajung la 3600 de euro

Austria va impune restricții severe pentru persoanele nevaccinate. Amenzile ajung la 3600 de euro
Sursa Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 14/11/2021, 17:47

Autoritățile din Austria vor impune, începând de luni, restricții stricte pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19. Lockdown-ul se aplică persoanelor nevaccinate/neconvalescente cu vârsta de 12 ani și peste și va fi în vigoare timp de zece zile dacă nu va fi prelungit. Nevaccinații nu mai au acces în unități comerciale (cu excepția acelora pentru nevoi zilnice, precum supermarketuri, farmacii etc.), în restaurante, baruri, la servicii de îngrijire corporală, etc.

Motivele permise pentru ca persoanele nevaccinate să-și părăsească domiciliul sunt cunoscute deja de la restricționările anterioare, datorate pandemiei cum ar fi deplasarea la locul de muncă (în absența home office), pentru a preveni un pericol imediat pentru viață și proprietate, întâlniri cu partenerul de viață, rudele apropiate, îngrijitorii individuali, pentru a-și face aprovizionare cu alimente și bunuri care acoperă nevoile de bază ale vieții de zi cu zi, deplasarea la un consult medical, la centrele de vaccinare sau testare, vizita la cimitir sau pentru vizite (individuale) la lăcașuri de cult, pentru a avea grijă de animale, etc. Este permis statul neînsoțit în aer liber pentru relaxare fizică și psihică cât și împreună cu persoane care împart aceeași gospodărie.

Ce categorii de persoane sunt scutite de lockdown

Următoarele categorii de persoane sunt excluse de la izolarea (lockdown) persoanelor nevaccinate:

1. copii până la 12 ani,
2. Femeile însărcinate,
3. Vaccinații complet cu vaccinurile companiilor AstraZeneca, Biontech / Pfizer sau Moderna care au fost vaccinați cu cel mult 360 de zile în urmă cât și cei vaccinați cu serul Johnson & Johnson dacă nu a fost imunizați cu mai mult de 270 de zile în urmă.
Cei care au trecut prin boală, a căror infecție cu Covid19 nu a fost cu mai mult de 180 de zile în urmă.

Deasemenea cei care au primit doar o primă doză de vaccin, neavând încă un certificat de vaccinare valabil din cauza lipsei unei „a doua înțepături” și care se „verifică gratuit” cu un test PCR, potrivit postului de tv, puls24 din Viena.

Ministrul de Interne Karl Nehammer (ÖVP) a anunțat controale stricte în spațiile publice pentru a impune restricțiile de ieșire din locuințe. Și în comerțul cu amănuntul, controalele vor fi înăsprite, Oricine nu cooperează cu autoritățile în timpul controalelor plătește o amendă de până la 1.450 de euro, o amendă de până la 500 de euro pentru nerespectarea măsurilor restrictive de către clienții horeca iar cârciumarii vor avea de plată, pentru aceleași contravenții până la 3.600 de euro, valabil și pentru abaterile de la masurilor lockdown-ului austriac și la locul de muncă al fiecăruia.

Cancelarul Alexander Schallenberg (ÖVP) a reafirmat că nu va fi implementat un lockdown pentru întreaga populație, astfel pentru cei care au fost deja vaccinați și cei care au trecut prin boală. Ministrul Sănătății Wolfgang Mückstein (partidul „Verzii”) a subliniat, având în vedere cei aproape 600 de pacienți de terapie intensivă, ca putea fi necesare alte noi măsuri, mai restrictive.