Autoritățile pregătesc măsuri pentru un eventual seism major. Proiectul pilot din care va face parte Spitalul Colțea

Autoritățile pregătesc măsuri pentru un eventual seism major. Proiectul pilot din care va face parte Spitalul Colțea
Publicat: 10/10/2016, 16:22
Actualizat: 11/10/2016, 11:40

Proiectul pilot presupune pregătirea Spitalului Colțea astfel încât aparatura medicală să nu poată fi distrusă în cazul unui cutremur, iar spitalul să rămână funcțional și să poată prelua răniți.

„Am discutat cu domnul Raed Arafat și împreună am propus ca Spitalul Colțea să devină în perioada următoare, cu ajutorul specialiștilor din Japonia, un exemplu de unitate spitalicească în care atât mobilierul, cât și aparatura, ustensilele să fie poziționate și asigurate pe principiile și tehnologiile japoneze astfel încât dacă va trebui să ne confruntam cu astfel de situații, aceste spitale să poată fi la dispoziția răniților”, a declarat, luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat că nu se iau în calcul modificări în structura clădirii și că în proiect ar putea fi inclus și un alt spital, însă nu a precizat despre care unitate ar fi vorba.

„Nu vorbim de riscul să se prăbușească. Pregătim clădirea ca după cutremur să funcționeze mai departe. Aparatele și calculatoarele fixate, totul să fie conceput în cazul în care este un cutremur să nu cadă, să nu se distrugă, să poată să fie utilizat imediat. Bineînțeles, generarea energiei electrice de rezervă, rezerva de apă, toate aceste aspecte care trebuie să fie accesibile imediat astfel încât spitalul respectiv după cutremur să ramână funcțional. Despre asta e proiectul pilot în care intră Spitalul Colțea și s-ar putea și alt spital. Sunt costuri minime pentru o pregătire foarte importantă. Nu e vorba să umbli la structura clădirii”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, autoritățile au în vedere modificarea legislației astfel încât persoanele care locuiesc în clădiri care reprezintă pericol public să poată fi evacuate și să locuiască temporar în locuințe puse la dispoziție de Primăria Municipiului București, până la finalizarea lucrărilor de consolidare. În acest sens, vicepremierul Vasile Dîncu a dat asigurări că Guvernul lucrează la o formulă legislativă care să permită evacuarea în situații de dezastru, dar și la un proiect guvernamental de prevenire a populației în caz de cutremur.

„Lucrăm împreună cu Ministerul Justiției și cu Departamentul pentru Situații de Urgență să găsim o formulă legislativă care să permită evacuarea pe situație de dezastru, de pericol public. (…) Avem un proiect guvernamental care este aproape finalizat și care evaluează de fapt toată problematica ce ține de seisme și de asemenea știu că Deprtamentul pentru Situații de Urgență lucrează la un proiect de răspuns, conform legii 557, este mandatat să facă un studiu privind concepția națională de răspuns la risc. Spre final vom avea pregătirea legislativă. Sper ca împreună cu specialiștii de la Facultatea de Construcții și cu cei japonezi să avem mai multe soluții tehnice pe care să le putem aplica în diverse situații”, a declarat Vasile Dîncu.

Declarațiile au fost făcute, luni, la Seminarul „Reducerea Riscului Seismic pentru Clădiri și Structuri”, care a avut loc la Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole din București și la care au participat mai mulți oficiali români și japonezi. Obiectivele seminarului sunt atenuarea efectelor cutremurelor prin aplicarea metodelor de design rezistent dezvoltate în Japonia de-a lungul a trei decenii, precum și tehnologia de control a vibrației pentru clădirile vechi și noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României