Avocat: Claudiu Crăciun riscă de la doi la șapte ani de închisoare

Avocat: Claudiu Crăciun riscă de la doi la șapte ani de închisoare
Publicat: 31/10/2013, 14:01
Actualizat: 01/08/2014, 11:25

Avocatul lui Claudiu Crăciun a declarat, joi, după ce clientul său a ieșit de la audieri, că acesta riscă între doi și șapte ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri în formă agravantă și tulburarea liniștii publice.

Claudiu Crăciun a declarat, la ieșirea din sediul Secției 10 de Poliție din Capitală, că a avut cu anchetatorii o discuție tehnică și că intenționează să colaboreze cu aceștia.

„A fost o discuție tehnică, colaborez cu organele de anchetă. Din nefericire, acest incident este exagerat, în condițiile în care este de fapt un incident minor și regretabil, pe care eu personal îl regret”, a spus Claudiu Crăciun, după ce a fost audiat în calitate învinuit în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul din Centrul Istoric, din 17 octombrie, fiind a fost spartă luneta autoturismului în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Crăciun a mai spus că dosarul în care este cercetat penal este „instrumentat la presiuni guvernamentale exprimate public, care se reflectă atât în ce privește ancheta, cât și în atitudinea provocatoare a forțelor de ordine”.

Acesta a mai spus că ancheta autorităților „nu este de natură să intimideze protestele pașnice”, care vor continua.

„Eu consider că este preferabil să se oprească pentru câteva minute mașina unui ministru pentru a o împiedica să intre în niște cetățeni, decât să fim nevoiți peste un an să ne punem în fața buldozerelor la Roșia Montană”, a adăugat Claudiu Crăciun.

Avocatul Daniel Ciuglea, care l-a reprezentat pe Claudiu Crăciun la audierea acestuia de către anchetatori, la Secția 10 de Poliție, că acesta riscă între doi și șapte ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri în formă agravantă și tulburarea liniștii publice.

În fața sediului Secției 10 au venit aproximativ 30 de persoane pentru a-i susține pe Claudiu Crăciun, Alexandru Alexe și pe ceilalți trei învinuiți în dosarul privind agresarea ministrului Daniel Barbu. Aceștia au afișat un bannar chiar în fața secției, pe care scria „Asociația Viitorilor Deținuți Politici” și au scandat „Uniți, salvăm Roșia Montană”, „Peste tot poliție, nicăieri justiție”, „Uniți, salvăm toată România”.

Printre cei care au venit în fața Secției 10 au fost și doi protestatari care au susținut că ar fi fost bătuți de jandarmi în urma unor manifestări similare celor de la București care au avut loc la Brașov, aceștia având la ei și certificate medico-legale care ar atesta faptul că ar fi fost loviți.

Cinci persoane au fost puse sub învinuire în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu, acestea fiind citate pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile și a fi audiate, a anunțat, miercuri, Parchetul Judecătoriei Sectorului 3.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cele cinci persoane au fost citate pentru a li se aduce la cunoștință învinuirea în cauza având ca obiect săvârșirea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, cu prilejul participării, în 17 octombrie, la un protest neautorizat în Centrul Vechi al Capitalei.

Claudiu Crăciun declara miercuri, pentru MEDIAFAX, că a fost citat de anchetatori în calitate de învinuit, alături de Alexandru Alexe și alte trei persoane, în legătură cu incidentul din 17 octombrie.

În 25 octombrie, Claudiu Crăciun și Alexandru Alexe au dat declarații la Secția 10 de Poliție din Capitală, în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Daniel Barbu.

Mai mulți martori i-ar fi indicat pe Claudiu Crăciun și Alexandru Alexe ca fiind persoanele care în seara zilei de 17 octombrie au spart luneta mașinii în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Tot în 25 octombrie, la Secția 10 Poliție au fost audiate mai multe persoane, unele în calitate de martori.

Ministrul Daniel Barbu declara în 19 octombrie, la Antena 3, că a fost identificat „autorul” incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă” Claudiu Crăciun. „Știm și autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înțeleg că este un tânăr universitar”, a spus atunci Barbu.

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul „Cafeneaua critică”, în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanți veniți la local au întrerupt dezbaterea, au desfășurat pancarte în jurul lui Barbu și au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede și l-au huiduit, întrebându-l „Câți bani ți-ai luat?” și cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul și au lipit pe mașină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta mașinii, ministrul reușind să plece datorită intervenției forțelor de ordine – polițiști și jandarmi, sosiți de urgență la fața locului.

Poliția Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificați cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Șeful Poliției Capitalei, Mihai Pruteanu, declara în 18 octombrie, într-o conferință, că șaisprezece persoane implicate în acest incident au fost identificate, fiind de asemenea identificați și martori care pot furniza informații despre incident.

Inițial, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliția Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului.

Barbu este protejat, din 18 octombrie, de o echipă a Serviciului de Protecție și Pază (SPP), el precizând că s-a simțit „în pericol” în timpul incidentului petrecut în Centrul Vechi al Capitalei.

Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, și sancționarea acestora contravențională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă și că, în lipsa unor măsuri, țara poate fi cuprinsă de anarhie.

La o zi după incident, premierul Ponta l-a anunțat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acționeze „fără complexe” atunci când protestele depășesc „linia roșie” și se transformă în agresiuni și amenințări.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Putin confiscă pe bandă rulantă activele occidentale din Rusia. Lista marilor companii din Vest afectate...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Care a fost, de fapt, cauza infecției la genunchi a lui Florin Piersic
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
×