Avocatul Doru Boștină, judecat într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de peste un milion de euro

Avocatul Doru Boștină, judecat într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de peste un milion de euro
Publicat: 17/11/2015, 17:29

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București i-au trimis în judecată pe Doru Cătălin Boștină, Mihai Răducanu, Ironim Țentean, Alexandru Mihai Tudorică și Alexandru Cucu pentru evaziune fiscală, respectiv complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2012- aprilie 2013, Doru Boștină, în calitate de avocat coordonator la o casă de avocatură, a înregistrat în evidențele contabile șapte facturi fiscale privind operațiuni fictive, respectiv achiziții de servicii de la o firmă a cărui administrator era Alexandru Cucu, prin această modalitate sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale în cuantum de 1.677.048 lei, reprezentând impozit pe venit și TVA de plată.

„În perioada iunie 2011- septembrie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, Mihai Răducanu, în calitate de administrator la SC W SRL, SC E.S. SRL și SC C.S. SRL, a înregistrat în evidențele contabile ale acestor societăți 33 de facturi fiscale privind operațiuni fictive, respectiv achiziții de servicii provenind de la SC D.S.C. SRL și S.C. S.T. SRL, modalitate prin care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de către cele trei societăți, în cuantum total de 1.254.488 lei, compus din impozit pe profit și TVA de plată”, se arată în rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, Mihai Răducanu a beneficiat de sprijinul lui Mihai Tudorică și Alexandru Cucu, care i-au pus la dispoziție cele 33 de facturi fiscale privind operațiunile fictive, înregistrate în contabilitatea societăților pe care le administra.

De asemenea, procurorii susțin că, în perioada ianuarie 2013- septembrie 2013, Ironim Țentean, în calitate de asociat și administrator în fapt al SC C.I.G. SRL, a înregistrat în evidențele contabile 16 operațiuni comerciale fictive, constând în achiziții de servicii de la SC S.T. SRL, beneficiind de sprijinul lui Alexandru Cucu, care i-a pus la dispoziție documente financiare fictive, prin această modalitate sustrăgându-se de la plata datoriilor fiscale în cuantum de 1.329.360 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA de plată.

În același dosar, Mihai Alexandru Tudorică este acuzat că, în calitate de asociat și administrator în fapt al SC S.R.A.C. SRL, a înregistrat în evidențele contabile 13 operațiuni comerciale fictive, constând în achiziții de servicii de la SC D.S.C. SRL și SC S.T. SRL, beneficiind tot de sprijinul lui Alexandru Cucu, sustrăgându-se de la plata datoriilor fiscale în cuantum de 215.550 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA de plată.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 1.341.605 de lei, în vederea recuperării prejudiciului cauzat de inculpatul Ironim Țentean, suma fiind consemnată la dispoziția organelor judiciare de către partea responsabilă civilmente SC C.I.G. SRL.

În cursul urmăririi penale, Doru Boștină, Mihai Răducanu și Mihai-Alexandru Tudorică au recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei totale de 3.283.953 lei.

Dosarul va fi judecat de magistrații Curții de Apel București.

În acest caz, pe 14 mai, polițiștii și procurorii au descins la locuința lui Doru Boștină și la locuințele altor persoane din București și Corbeanca, precum și la cabinetul de avocatură al lui Boștină.

Într-un comunicat transmis în 14 mai, Poliția Română anunța că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorilor Parchetului Curții de Apel București, desfășoară o operațiune pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul IT și al consultanței, astfel că au avut loc 18 percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov și Ialomița la 16 persoane suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 1.000.000 de euro.

Conform sursei citate, persoanele vizate sunt suspectate că s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive.

Avocatul Doru Boștină a fost arestat, pe 15 mai, prin decizia Curții de Apel București (CAB), în dosarul de evaziune fiscală în domeniile IT și consultanță cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro. Instanța a mai dispus arestarea lui Alexandru Cucu și lui Mihai Tudorica, în timp ce pentru Mihai Răducanu a hotărât cercetarea în arest la domiciliu, în același dosar.

Cei patru au contestat decizia, iar pe 20 mai, instanța supremă a decis ca Doru Boștină și Mihai Tudorică să fie puși în libertate și să fie cercetați sub control judiciar, iar Alexandru Cucu, în arest la domiciliu. Ulterior, toți inculpații din dosar au fost cercetați în stare de libertate.

Boștină și Asociații a precizat, pe 15 mai, că Doru Boștină nu mai este asociat în cadrul casei de avocatură, fiind suspendat din calitatea de avocat, membru al Baroului București, astfel că activitatea casei de avocatură nu este afectată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri