BAC 2012 ROMÂNĂ SCRIS. Cele trei părți ale subiectului la proba de română de la BACALAUREAT 2012

BAC 2012 ROMÂNĂ SCRIS. Cele trei părți ale subiectului la proba de română de la BACALAUREAT 2012
Publicat: 02/07/2012, 13:40
Actualizat: 20/03/2019, 16:57

Probele scrise la BAC 2012 încep cu româna. Subiectul la română de la BACALAUREAT 2012 cuprinde un text la prima vedere care testează cunoștințele de vocabular, un eseu argumentativ și un eseu care-și propune să stabilească dacă elevii au citit operele literare aflate în programă.

La BACALAUREAT 2012, peste 171.000 de absolvenți de liceu sunt așteptați să se prezinte luni, 2 iulie, la proba scrisă de limba și literatura română din cadrul sesiunii iunie – iulie a examenului. Proba se va desfășura în 615 centre de examen, iar lucrările candidaților vor corectate de către profesori în 162 de centre de evaluare, toate unitățile urmând să fie supravegheate prin intermediul camerelor de luat vederi.

CLICK PENTRU A MĂRI

CLICK PENTRU A MĂRI

Pentru a veni în ajutorul liceenilor reprezentanții Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE) au publicat diferite modele de subiecte asemănătoare celor care vor fi rezolvate de către candidați în cadrul examenului de bacalaureat 2012 pe site-ul www. subiecte2012.edu.ro.

Descarcă un model de subiect la limba română pentru examenul de bacalaureat 2012

Descarcă baremul de corectare pentru subiectul la limba română

Subiectul la proba de limba și literatura română va fi alcătuit din trei părți, fiecare parte având un punctaj maxim de 30 de puncte. Elevii vor primi din oficiu 10 puncte la corectarea lucrărilor.

Care sunt cerințele cuprinse în subiectul la proba de limba și literatura română

Prima parte a subiectului de la BAC 2012 le va cere elevilor să rezolve nouă cerințe bazate pe un text dat la prima vedere, care poate fi un fragment dintr-o proză sau dintr-o poezie. Prin răspunsurile date de elevi la cerințele respective profesorii pot verifica cunoștințele de vocabular, noțiunile de teorie literară și capacitatea elevilor de înțelegere și de interpretare a unui text literar.

În cadrul modelului de subiect făcut public de reprezentanții CNEE pentru proba de limba română din cadrul examenului de bacalaureat 2012 textul dat este reprezentat de un fragment din „Intrusul”, de Marin Preda.

Printre cerințele din cadrul acestui model se numără precizarea tipului perspectivei narative a fragmentului dat, transcrierea unor cuvinte regăsite în text care aparțin câmpului semantic al timpului și prezentarea a două trăsături ale genului epic.

Pentru elaborarea corectă a răspunsului ultimei cerințe, absolveții de liceu trebuie să comenteze, în cel mult 100 de cuvinte, una dintre secvențele din text, mai exact „Și cu toate acestea, adică cu toată această siguranță care începe să mă lege de trecut, amintirea mea dă târcoale, dibuie și niciodată nu are puterea să scoată la suprafață toată lumina acelei după-amiezi”.

În partea a doua a subiectului elevilor li se cere să elaboreze un eseu argumentativ de cel mult 300 de cuvinte despre reușită pornind de la o afirmație a lui Nicolae Titulescu, mai exact „Experiența m-a învățat că numai sinceritatea și cunoașterea celorlalți permit în diplomație culesul unor succese nu efemere, ci permanente”.

Pentru a primi un punctaj cât mai mare candidații trebuie să respecte structura discursului de tip argumentativ, să elaboreze un conținut adecvat temei date și să respecte normele limbii literare, dar și limita de spațiu indicată în cerință.

Ultima parte a subiectului la proba scrisă pentru limba și literatura română propus de către reprezentanții CNEE este bazată pe redactarea unui eseu, de cel mult trei pagini, în care absolvenții de liceu să prezinte o temă și o viziune despre lume reflectate într-unul dintre textele studiate la clasă, care aparțin autorilor Mihai Eminescu, George Bacovia sau Nichita Stănescu.

Evidențierea unei trăsături regăsite în textul respectiv care face posibilă încadrarea lui într-unul dintre curentele literare sau culturale, prezentarea unor idei poetice relevante pentru tema aleasă și prezentarea unor elemente de compoziție și de limbaj ale textului ales sunt câteva dintre punctele pe care trebuie să le dezvolte elevii în cadrul eseurilor lor pentru a putea obține un punctaj cât mai mare la această cerință.

Pentru conținutul eserilor lor liceenii pot primi cel mult 16 puncte, în timp ce pentru redactarea corectă a acestora ei pot obține cel mult 14 puncte din partea profesorilor care le vor nota lucrările.

Câți liceeni vor participa la proba scrisă de limba și literatura română

La proba scrisă de limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat 2012 care va fi susținută luni, 2 iulie, s-au înscris 171.720 de elevi. Ea va fi urmată de proba scrisă la limba maternă la care vor participa 7.826 de liceeni pe data de 3 iulie.

Proba obligatorie a profilului pe care l-au urmat la liceu va fi susținută pe data de 4 iulie, la ea urmând să participe 183.107 de elevi. Ultima probă scrisă a examenului de bacalaureat 2012 va avea loc pe data de 6 iulie, mai exact cea la alegere a profilului și specializării și va fi susținută de 174.463 de persoane.

Primele rezultate vor fi afișate pe data de 8 iulie. Eventualele contestații vor putea fi depuse pe data de 9 iulie, între orele 8:00 și 12:00.

Rezultatele finale la examenul de bacalaureat 2012 vor fi afișate după rezolvarea contestațiilor, pe data de 13 iulie, atât în liceele din care provin elevii, cât și pe site-ul Ministerului Educației.

Află, mai jos, totul despre BAC 2012:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice