BACALAUREAT 2015. Nouă profesori, sancționați cu desfacerea contractelor de muncă după bacalaureatul de la Făget

BACALAUREAT 2015. Nouă profesori, sancționați cu desfacerea contractelor de muncă după bacalaureatul de la Făget
Publicat: 10/08/2015, 15:52
Actualizat: 27/03/2019, 01:31

Potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Timiș, 42 de cadre didactice care au făcut parte din Centrul de Examen nr. 16 de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget au fost cercetate disciplinar de către o comisie de disciplină a instituției, iar 143 din elevii care au susținut examentul au fost eliminați, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sancțiunile au fost supuse la vot în cadrul comisiei, iar sancțiunile aplicate au fost transmise fiecărui cadru didactic vizat.

Astfel, nouă cadre didactice – doi profesori de la Școala Gimnazială Curtea, doi de la Școala Gimnazială Dumbrava, doi de la Școala Gimnazială Fârdea și trei de la Școala Gimnazială Sudriaș – au fost sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

„Precizăm că un număr de nouă cadre didactice au primit sancțiunea de desfacere a contractului de muncă, dintre acestea șase fiind titulare și trei cadre didactice suplinitoare. Totodată, șase persoane sancționate disciplinar au norma de bază în mai mult de o unitate de învățământ, sancțiunea, aplicându-se, deopotrivă, în toate unitățile de învățământ unde sunt încadrate”, arată reprezentanții ISJ Timiș, în raportul dat publicității sâmbătă.

Patru cadre didactice au fost sancționate cu observație scrisă, iar alte trei, cu diminuarea salariului de bază cu zece la sută pentru o perioadă de trei luni, în timp ce alți nouă profesori vor avea diminuat salariul de bază cu 15 la sută pentru o perioadă de șase luni. Un alt profesor a fost sancționat cu diminuarea salariului de bază pe o perioadă de trei luni cu cinci la sută.

De asemenea, 16 cadre didactice care au fost supuse cercetării disciplinare nu au fost sancționate, deoarece fapta pentru care au fost cercetate nu constituie abatere disciplinară.

Totodată, reprezentanții ISJ Timiș au anunțat, luni, că un număr total de 143 de elevi care au dat bacalaureatul la Liceul „Traian Vuia” din Făget au fost eliminați din examen, în urma vizionării imaginilor video din sălile de examen.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Timiș anunțau, în 8 iulie, că verifică modul în care s-a desfășurat bacalaureatul la Liceul „Traian Vuia” din orașul Făget.

Șeful ISJ Timiș, Aura Danielescu, declara că procurorii Parchetului Tribunalului Timiș au cerut ISJ înregistrările video din sălile de examen de la Liceul „Traian Vuia” din orașul Făget.

Surse din rândul anchetatorilor de la Parchetul Tribunalului Timiș declarau că a fost depusă o plângere în care se arăta că examenul de bacalaureat de la Făget a fost fraudat și că absolvenții s-au consultat între ei în timpul probelor.

Ulterior, în 9 iulie, procurorii Parchetului pe lângă Tribunalul Timiș au început urmărirea penală „in rem”, adică fără făptuitor, pentru fapte de corupție în cazul suspiciunilor de fraudare a bacalaureatului la Liceul „Traian Vuia” din Făget. Totodată, procurorii au ridicat imaginile video din sălile de examen din timpul bacalaureatului, pentru a fi vizionate.

În 13 iulie, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Timiș, Aura Danielescu, anunța că un număr de 94 de elevi care au susținut bacalaureatul la Liceul „Traian Vuia” din Făget (Timiș) au fost eliminați din examen din cauza suspiciunilor de fraudă, în urma anchetei ISJ, și alți aproximativ 20 de elevi care au susținut bacalaureatul la acest liceu riscau să fie eliminați.

Danielescu preciza că, după încheierea anchetei ISJ, reprezentanții instituției vor organiza comisii de disciplină, pentru a lua măsuri împotriva profesorilor implicați în scandal.

„Vina este, deopotrivă, a elevilor și a profesorilor. Aceștia au dat dovadă de neglijență în serviciu. Vom constitui comisii de disciplină, în care vor fi cercetați disciplinar profesorii supraveghetori. În funcție de rezultatele cercetării, vom lua măsurile, care pot ajunge chiar și la desfacerea contractului de muncă”, a spus Aura Danielescu.

Tot atunci, aproximativ 20 de părinți ai unor elevi care au susținut examenul de bacalaureat la Liceul „Traian Vuia” din Făget și care au fost eliminați din examen pe motive de fraudă au cerut explicații inspectorilor școlari, amenințând că vor da în judecată ISJ, dar ulterior nu au mai deschis acțiuni în istanță.

La Liceul „Traian Vuia” din orașul Făget au susținut bacalaureatul 176 de absolvenți de liceu. Dintre aceștia, 96 au fost declarați inițial promovați, dar numărul acestora a scăzut în urma eliminărilor din examen, la 33.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului