Băsescu: O mare parte dintre romii care s-au integrat nu își mai recunosc etnia

Băsescu: O mare parte dintre romii care s-au integrat nu își mai recunosc etnia
Publicat: 04/04/2014, 11:32
Actualizat: 10/02/2019, 01:18

„O mare parte dintre romii care s-au integrat, care sunt ingineri, profesori, medici, politicieni sau oameni de afaceri nu își mai recunosc etnia”, a spus șeful statului în discursul susținut în deschiderea evenimentului, precizând că această problemă a autoidentificării există pentru că persistă în raporturile dintre majoritatea populației și minoritatea romă o atmosferă profundă de neîncredere, alimentată de prejudecăți.

Potrivit șefului statului, „ceea ce poate deveni îngrijorător este că această intoleranță alimentată de situații individuale de fapte reprobabile, comise de romi, pe fondul preungirii crizei economice, poate favoriza, sub impulsul retoricii anti-roma și a discursului instigator, creșterea riscului de violențe”.

„Chiar la nivel european avem mulți politicieni care utilizează acest tip de discurs”, a adăugat șeful statului.

Președintele a prezentat situația comunității de romi din țara noastră, precizând că peste 50% din cei care lucrează au un nivel de educație sub opt clase, iar romii care au absolvit studii profesionale, licee sau studii superioare au mai multe dificultăți în a se angaja în locuri de muncă adecvate pregătirii lor.

Traian Băsescu a vorbit și despre mortalitatea infantilă, în rândul acestei comunități, care este de două până la șase ori mai mare decât media generală, adăugând că 12,5% din femeile rome nu au efectuat nicio vizită medicală înainte de a naște.

Șeful statului a mai afirmat că proporția de copii romi înscriși în învățământul primar este de 64%, față de 98,9% media națională, atrăgând atenția asupra faptului că „tematica discriminării, intoleranței și a rasismului constituie puncte slabe și în pregătirea cadrelor didactice”.

Potrivit șefului statului, determinanții abandonului școlar sunt, în primul rând, săsărcia, urmată de obținerea în mod repetat de rezultate slabe la școală.

„Aproape jumătate dintre romi, conform legislației actuale, nu sunt eligibili pentru cursuri de calificare profesională, care să le ofere o diplomă recunosctă oficial, pentru că nu au absolvit ciclul de învățămând obligatoriu”, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele a arătat că problematica minorității roma este o temă care trebuie tratată în context european, pe baza contribuției tuturor statelor membre și a apreciat că domenii vizate de cadrul european, precum ocuparea, sănătatea și locuirea stagnează în așteaptarea unor rezultate.

Băsescu a vorbit despre cauzele care împiedică realizarea programelor de incluziune a romilor, Comisia Europeană descoperind printre factori lipsa voinței politice din statele membre, insuficiența instrumentelor de combatere a discriminării, inclusiv a segregării în școli și slaba capacitate de punere în aplicare și monitorizare a rezultatelor acestor politici.

Șeful statului a menționat și propriile considerații, după o analiză atentă, și a arătat că în România, ca și în alte state membre, comunitatea de romi este privită prin uniformizare, fără a se ține cont de particularitățile culturale, intracomunitare.

„Realitatea este că diversitatea și diferențele din interiorul comunității rome sunt foarte puțin studiate de către cercetători și sociologi”, a mai spus Traian Băsescu, criticând și „slaba colectare a datelor despre romi”.

Potrivit președintelui Băsescu, „o strategie bazată pe dezvoltare socială și capital uman ar avea consecințe benefice în planul incluziunii”, o strategie bazată pe capitalul uman și care să se orienteze către crearea de competențe profesionale și stimularea clasei de mijloc din această comunitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
O țară din Europa ar putea reduce impozitul pe profit pentru a atrage investitorii
×